
Preplet tradicionalnega okusa ajde in sočne arome breskev je popolno doživetje na krožniku.
- Vodo zavremo, jo solimo in s kropom poparimo bio ajdovo moko ter vse skupaj dobro premešamo.
- Pult potresemo z ostalo moko, dodamo olje, kvasni nastavek iz kvasa, vode in sladkorja, ter vgnetemo testo.
- Testo pustimo počivati eno uro, medtem naredimo nadev.
- V posodi pretlačimo skuto in jo zmešamo s polovico jajca.
- Pult potresemo z moko ter del testa razvaljamo na debelino polovice prsta.
- Z modelom iz testa izrežemo kroge (premera približno 9 cm) in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
- Na sredino vsakega kroga damo žličko skutnega nadeva, krog prepognemo in ga po robovih stisnemo, da dobimo krape.
- V slanem kropu jih kuhamo 15 min oziroma toliko časa, da se dvignejo na površino vode.
- Krapce postrežemo z breskovo čežano, ki jo pripravimo tako, da olupljene očiščene breskve zdušimo in jih s paličnim mešalnikom spasiramo.
- Po okusu lahko dodamo še cimet.
Ajdovi krapci z breskovo čežano




Sestavine
Testo:
- 60 g moke
- 140 g bio ajdove moke Natura
- 6 g kvasa
- 5 g sladkorja
- 9 g olja
- 1 dl vode
- cimet Maestro
- sol
Nadev:
- 100 g dobro odcejene skute
- polovica jajca
Čežana:
- 280 g breskev