
- Najprej pripravimo narastke. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in popražimo v kozici na vročem oljčnem olju. Ajdovo kašo oplaknemo in dobro odcedimo, nato jo dodamo k česnu in čebuli. Med mešanjem vse skupaj močno segrejemo, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dodamo lovor in timijan. Hitro zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in nežno kuhamo 15 minut, da se zmehča.
- Medtem očistimo zelenjavo in jo narežemo na drobne kocke. Narezano zelenjavo skuhamo do čvrstega v manjši količini slane vode, potem jo dobro odcedimo. Iz kaše odstranimo lovor, dodamo pa zelenjavo in premešamo.
- Štiri modelčke za narastek namažemo z maslom, jih obsujemo z drobtinami, napolnimo s pripravljeno maso, potresemo z naribanim sirom ter prelijemo z mešanico iz sladke smetane, jajc, moke, soli in popra. Narastke pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 minut.
- Med peko narastkov pripravimo porovo omako. Por narežemo na kolobarčke, česen sesekljamo. V kozici segrejemo oljčno olje in na njem popražimo česen. Dodamo por in dolijemo jušno osnovo. Kuhljamo približno 10 minut, vmešamo kislo smetano, solimo in popramo.
- Narastke zvrnemo iz modelčkov na vroče krožnike in ponudimo s porovo omako.
Ali ste vedeli
Ajdo so pri nas ljudje gojili od nekdaj, tako trdno je zasidrana v ljudski zavesti, da se pojavlja celo v ljudskih pravljicah. Čeprav jo uvrščamo med žita, botanično ne spada med trave tako kot večina drugih žit, ampak je sorodnica rabarbare. Ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo, po drugi strani pa ima harmonično sestavo beljakovin, zato je pomembno živilo vegetarijancev.
Ajdovi narastki s porovo omako




Sestavine
- 200 g ajdove kaše Zlato polje
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 5 dl zelenjavne jušne osnove Podravka
- 1 lovorov list Maestro
- timijan Maestro
- 400 g jušne zelenjave (korenček, gomoljna zelena in por)
- 100 g zorjenega trdega sira (npr. parmezan, pekorino ali ementalec)
- 200 g sladke smetane
- 2 jajci
- 2 žlici moke
- sol in poper Maestro
Porova omaka
- 300 g pora
- 1 strok česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 5 dl zelenjavne jušne osnove Podravka
- 4 žlice kisle smetane
- sol in poper Maestro
- maslo in drobtine za modelčke