• OKUS PO DOBREM
  • KRUH
  • ZAMRZNJENE DOBROTE
  • ZLATO POLJE
  • NATURA
  • MAESTRO
  • GORENJKA
  • ŠUMI
  • 1001 CVET
  • TRGOVINE
  • B2B
  • SKUPINA ŽITO
  • Aktualno
  • Recepti
  • Onkraj lonca
  • Nutricionistki svetujeta
  • Novo iz Žita

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Sestavine, pripomočki, dekoracije ... vse za profesionalno pripravo domačih slaščic!

Obišči trgovino

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Novice vam bo pošiljala družba ŽITO prehrambena industija d.o.o., vaše osebne podatke pa bomo uporabljali skladno z našo Politiko zasebnosti.

Recepti Natisni stran Natisni stran Pošlji svoj recept Pošlji svoj recept Nazaj na seznam Nazaj na seznam

  1. Najprej pripravimo narastke. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in popražimo v kozici na vročem oljčnem olju. Ajdovo kašo oplaknemo in dobro odcedimo, nato jo dodamo k česnu in čebuli. Med mešanjem vse skupaj močno segrejemo, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dodamo lovor in timijan. Hitro zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in nežno kuhamo 15 minut, da se zmehča.
  2. Medtem očistimo zelenjavo in jo narežemo na drobne kocke. Narezano zelenjavo skuhamo do čvrstega v manjši količini slane vode, potem jo dobro odcedimo. Iz kaše odstranimo lovor, dodamo pa zelenjavo in premešamo.
  3. Štiri modelčke za narastek namažemo z maslom, jih obsujemo z drobtinami, napolnimo s pripravljeno maso, potresemo z naribanim sirom ter prelijemo z mešanico iz sladke smetane, jajc, moke, soli in popra. Narastke pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 minut.
  4. Med peko narastkov pripravimo porovo omako. Por narežemo na kolobarčke, česen sesekljamo. V kozici segrejemo oljčno olje in na njem popražimo česen. Dodamo por in dolijemo jušno osnovo. Kuhljamo približno 10 minut, vmešamo kislo smetano, solimo in popramo.
  5. Narastke zvrnemo iz modelčkov na vroče krožnike in ponudimo s porovo omako.

Ali ste vedeli

Ajdo so pri nas ljudje gojili od nekdaj, tako trdno je zasidrana v ljudski zavesti, da se pojavlja celo v ljudskih pravljicah. Čeprav jo uvrščamo med žita, botanično ne spada med trave tako kot večina drugih žit, ampak je sorodnica rabarbare. Ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo, po drugi strani pa ima harmonično sestavo beljakovin, zato je pomembno živilo vegetarijancev.

Ajdovi narastki s porovo omako

(0)
Loading...
Srednje 1 ura Glavna jed
Št. oseb: 4

Sestavine

  • 200 g ajdove kaše Zlato polje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 5 dl zelenjavne jušne osnove Podravka
  • 1 lovorov list Maestro
  • timijan Maestro
  • 400 g jušne zelenjave (korenček, gomoljna zelena in por)
  • 100 g zorjenega trdega sira (npr. parmezan, pekorino ali ementalec)
  • 200 g sladke smetane
  • 2 jajci
  • 2 žlici moke
  • sol in poper Maestro

Porova omaka

  • 300 g pora
  • 1 strok česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 5 dl zelenjavne jušne osnove Podravka
  • 4 žlice kisle smetane
  • sol in poper Maestro
  • maslo in drobtine za modelčke

Komentarji

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.

Žito d.d.

Žito, d.o.o.
Šmartinska cesta 154
1000 Ljubljana
Slovenija

Brezplačna številka: 080 30 02

T: +386(0)1 5876 100
F: +386(0)1 5403 381
E: info@zito.si
W: www.zito.si

  • Okus po dobrem

  • Aktualno
  • Recepti
  • Onkraj lonca
  • Nutricionistki svetujeta
  • Novo iz Žita
  • Žito znamke

  • Kruh
  • Zamrznjene dobrote
  • Zlato polje
  • Natura
  • Maestro
  • Gorenjka
  • Šumi
  • 1001 CVET
  • Žito skupina

  • Žito
  • Trgovine
  • B2B
  • Vse za peke in slaščičarje
  • Splošno

  • © 2019
    ŽITO Prehrambena industrija d.d.
    vse pravice pridržane.
Pošlji svoj recept

    Imate recept, ki bi ga radi delili z drugimi?

    Izpolnite spodnji obrazec in nam pošljite vaš predlog. Edini pogoj je, da recept vsebuje vsaj en Žitov izdelek. Vaš predlog bodo pregledali naši uredniki in če bo primeren, ga bomo objavili med našimi recepti.