Anketa
Priprava ozimnice je ustvarjalno jesensko opravilo, ki nas sicer spomni, da se je poletje poslovilo in da nas kmalu obišče zima. Nanjo pa počakajmo s pripravljeno zalogo hrane v naši shrambi. Dobrote z domačega vrta tako shranimo, da jih bomo lahko uživali v hladnejših dneh.
Ko izbiramo sadje in zelenjavo, ki jo bomo vložili, je pomembno, da izberemo sveže, ne preveč zrele, nagnite ali poškodovane plodove. Ne vlagajte plodov, ki so bili uveli ali nagniti, četudi jih obrežete, saj so lahko v pridelku še vedno prisotne gnilobne bakterije.
Pri vlaganju je najpomembnejša čistoča. Sestavine moramo temeljito umiti, očistiti in osušiti. Prav tako moramo temeljito očistiti kozarce in pokrovčke za vlaganje, ki jih pred uporabo še segrejemo v pečici. Brezhibno čista mora biti tudi posoda, v kateri bomo pripravljali ozimnico, ne pozabimo pa še na čistočo rok.
Zelenjavo običajno vlagamo v kis. Lahko uporabimo beli vinski kis ali alkoholni kis. Visoka vsebnost kisline preprečuje razvoj bakterij in zelenjavo konzervira. Zelenjava, vložena v kis, je obstojna najmanj šest mesecev. Lahko pa se odločimo za vlaganje zelenjave v olje – npr. paradižnikov. Za vlaganje lahko uporabimo sončnično, repično ali oljčno olje. Zelenjava, vložena v olje, je obstojna najmanj tri mesece.
Iz sadja lahko pripravimo okusne marmelade, s katerimi se bomo sladkali v zimskih jutrih. Pomembno je, da za vkuhavanje izberemo primerno sadje s čvrstim mesom, kot so na primer breskve, češnje, slive, marelice. Pri pripravi sladke ozimnice je potrebno uporabiti določeno količino sladkorja, pektina in kisline. Količina sladkorja, ki jo dodamo marmeladi, je odvisna od vrste sadja. Sadje, ki vsebuje več pektina in sladkorja, prej želira, zato zanj potrebujemo manj sladkorja. Marmelade, džemi in želeji so obstojni od šest do dvanajst mesecev.
Poleg sadja in zelenjave lahko za zimske dni shranimo tudi zelišča. Zelišča, ki jih bomo obrali suha in nepoškodovana, bodo vsebovala največ zdravilnih učinkovin. Za sušenje zelišč potrebujemo čist, suh in temen prostor, kjer jih razporedimo po papirju. Zelišča so pravilno posušena takrat, ko se nam drobijo pod prsti.