Ali je fižol res tako koristen?

Fižol gotovo sodi med zdravju izjemno koristna živila, podobno kot ostale stročnice (grah, lečo, čičerko, sojo, bob). V povprečju vsebujejo kar okoli 20 % beljakovin, ki so imenitno  nadomestilo za meso v obrokih, a le, če jih ustrezno dopolnimo z drugimi živili. Beljakovine stročnic imajo namreč nižjo biološko vrednost od živalskih beljakovin in ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Stročnicam, z izjemno soje, manjkata dve aminokislini, poleg tega rastlinske beljakovine telo težje izkoristi in jih je zato potrebno pojesti mnogo več, kakor denimo mesa. V brezmesnem obroku jih (klasično) dopolnimo z oreščki, mlečnimi izdelki, jajci in žiti; fižolova juha in rižev narastek, v katerega za največ koristi vmešamo še pest ali dve mletih orehov, postane tako uravnotežen obrok.

Obsežno število raziskav potrjuje, da uživanje stročnic koristi zdravju srca in ožilja, poleg tega je fižol dober vir železa. Ne sicer kakor meso, a vseeno. Absorpcijo železa v kri izboljšuje in olajša vitamin C, kofein v kavi pa jo poslabšuje.

Fižol in ostale stročnice celo pomlajujejo. V njih je pravo bogastvo nukleinskih kislin, ki pospešujejo obnovitvene procese celic v telesu in zaradi njih smo celo manj utrujeni.

Žal so stročnice na slabem glasu, ker nas po njih napenja in imamo neprijetne, celo boleče, vetrove. Vseeno je od tega korist, saj se z vetrovi iz telesa izločajo tudi toksini. Težavo vsaj delno omilimo, če stročnice kuhamo s šetrajem, prvo vodo pri kuhanju fižola po zavretju odlijemo in kuhamo dalje v sveži vodi ter poskrbimo za dobršno mero probiotičnih bakterij v črevesju, ki dodatno pospešijo peristatiko v črevesju. Sicer pa, pojav vetrov je v tesni povezavi z izločanjem želodčne kisline – navadno jih močneje občutijo tisti, ki je izločajo premalo.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.