Ali pri dieti lahko jem ogljikove hidrate in kljub temu shujšam?
Popularne diete postajajo bolj in bolj razširjene in hkrati sporne, saj velikokrat izločajo iz jedilnika pomembne skupine hranil. Ljudje po celem svetu namenjajo velike vsote denarja shujševalnim preparatom, knjigam z upanjem, da bodo izgubili prekomerno telesno maso za vedno. Tako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji trg redukcijskih diet cveti, revije povečujejo svojo naklado z objavljanjem nenavadnih redukcijskih diet. Dnevno se na policah knjigarn pojavljajo nove knjižne uspešnice o uspešni izgubi telesne mase. Večina teh je namenjena »neznanemu potrošniku« izvajanja pa ne nadzoruje nihče. Glavnina objavljenih redukcijskih diet, ki na žalost dosežejo zelo širok krog populacije, je usmerjena k izboljšanju estetskega videza uporabnika in ne v izboljšanje njegovega dejanskega zdravstvenega stanja ter preprečevanja kroničnih obolenj, vezanih na motnje metabolizma zaradi povečane telesne mase ali debelosti.
Pametna redukcijska dieta vsebuje nižji energijski vnos od porabe (organizem črpa primanjkljaj iz maščobnih zalog), četrt krožnika ogljikovih hidratov oz škrobnih živil, vendar tista z nizkim glikemičnim indeksom (nepredelana žita, kosmiči brez dodanega sladkorja, polnozrnate vrste kruha…) in vsaj pol krožnika sveže zelenjave, dovolj kvalitetnih beljakovin– za velikost dlani (pusto meso, manj mastni mlečni izdelki in stročnice) ter nekaj kvalitetne maščobe (olivno, repično ,konopljino olje). S sadjem v redukcijskih dietah ne pretiravamo (en sadež za premostitveni obrok bo dovolj), pametno pa ga je kombinirati z oreščki, ki v tem primeru upočasnjujejo presnovo.
Pa na red v prehrani in gibanju ne pozabite, sicer uspeha ne bo.