Ali pri dieti lahko jem ogljikove hidrate in kljub temu shujšam?

Popularne diete postajajo bolj in bolj razširjene in hkrati sporne, saj velikokrat izločajo iz jedilnika pomembne skupine hranil. Ljudje po celem svetu namenjajo velike vsote denarja shujševalnim preparatom, knjigam z upanjem, da bodo izgubili prekomerno telesno maso za vedno. Tako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji trg redukcijskih diet cveti, revije povečujejo svojo naklado z objavljanjem nenavadnih redukcijskih diet. Dnevno se na policah knjigarn pojavljajo nove knjižne uspešnice o uspešni izgubi telesne mase. Večina teh je namenjena »neznanemu potrošniku« izvajanja pa ne nadzoruje nihče. Glavnina objavljenih redukcijskih diet, ki na žalost dosežejo zelo širok krog populacije, je usmerjena k izboljšanju estetskega videza uporabnika in ne v izboljšanje njegovega dejanskega zdravstvenega stanja ter preprečevanja kroničnih obolenj, vezanih na motnje metabolizma zaradi povečane telesne mase ali debelosti.

Pametna redukcijska dieta vsebuje nižji energijski vnos od porabe (organizem črpa primanjkljaj iz maščobnih zalog), četrt krožnika ogljikovih hidratov oz škrobnih živil, vendar tista z nizkim glikemičnim indeksom (nepredelana žita, kosmiči brez dodanega sladkorja, polnozrnate vrste kruha…) in vsaj pol krožnika sveže zelenjave, dovolj kvalitetnih beljakovin– za velikost dlani (pusto meso, manj mastni mlečni izdelki in stročnice) ter nekaj kvalitetne maščobe (olivno, repično ,konopljino olje). S sadjem v redukcijskih dietah ne pretiravamo (en sadež za premostitveni obrok bo dovolj), pametno pa ga je kombinirati z oreščki, ki v tem primeru upočasnjujejo presnovo.

Pa na red v prehrani in gibanju ne pozabite, sicer uspeha ne bo.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.