Ali so školjke res skladišče strupov?

Užitnih školjk je kar precej, vendar so klapavice (pedoči, pidoči ali po hrvaško dagnje) najcenejše in nam najlaže dostopne, saj jih brez večjih težav v dovolj velikih količinah gojijo v gojiščih – školjčiščih. Ta so navadno postavljena na skrbno izbranih od obale precej oddaljenih mestih, kjer je morje čistejše, kjer so za njihovo rast ustrezni morski tokovi in so, zaradi globine morja, stalno potopljene v vodi. Prosto v naravi živijo klapavice pritrjene na trdno podlago (zidove, pomole) v obalnem pasu, kjer plimo/oseko in s tem obilje/ pomanjkanje hrane bolj občutijo, obenem poberejo iz morja tudi razne nečistoče. Klapavice se namreč prehranjujejo s planktonom, ki ga prefiltrirajo iz vode. So torej res filter morja, zato si z nabiranjem tik ob obali lahko naredimo bolj medvedjo uslugo, kakor gastronomski užitek.

Osnovni pogoj za pripravo zdrave in okusne jedi je nakup kakovostnih školjk. Sveže školjke morajo biti žive, kar spoznamo po tem, da so čvrsto zaprte oziroma se takoj zaprejo, če nanje potrkamo z noževo konico. Odprte školjke brez milosti zavržemo, ker so mrtve, neužitne in zdravju škodljive. Ker po toplotni obdelavi zavržemo še vse, ki se niso odprle, kupimo vedno malo več svežih školjk, kot jih potrebujemo. Le če imamo srečo, bomo pojedli prav vse. Školjke do uporabe hranimo na hladnem, v posodi brez vode (ali v skrajnem primeru v odprti vrečki), najbolje pri temperaturi okoli 4 stopinje največ 3 dni. Če bi jih shranili v vodi, bi kmalu porabile ves kisik in bi poginile, pravijo poznavalci.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.