
- V ponvi segrejemo žlico olja in na njem popražimo sesekljano čebulo, da se zmehča in postekleni.
- V skledi zmešamo kosmiče, dobro odcejeno in nadrobljeno tunino, peteršilj, popraženo čebulo, razžvrkljani jajci in mleko, da dobimo povezano maso. Solimo in popramo ter pustimo, da kosmiči nabreknejo. Po potrebi dodamo malo moke, da dobimo gosto maso, ki jo bomo lahko oblikovali v polpete. Iz mase oblikujemo polpete in jih povaljamo v kosmičih.
- V ponvi segrejemo olje in na njem na zmernem ognju pečemo polpete 3 do 4 minute na vsaki strani, da se zlato rumeno obarvajo. Ponudimo jih s kislo smetano ali drugo omako po izbiri.
Nasvet
K burgerjem se prileže hrustljava koromačeva solata. En koromač in eno rdečo čebulo razpolovimo in tanko narežemo, en velik korenček pa grobo naribamo. Zelenjavo solimo, dodamo malo sesekljanega peteršilja, zabelimo z limonovim sokomin dobrim oljčnim oljem ter zmešamo.
Rahli ovseni in pirini kosmiči so za razliko od navadnih bolj tanko rezani, zato so nežnejši in se bolje topijo. Zlasti so primerni za žitne kaše, uporabljamo pa jih tudi za polpete, narastke in za zgostitev jedi, zamesimo jih v kruh in sladko pecivo, za zajtrk pa jih zmešamo s suhim sadjem, oreščki in semeni ter prelijemo z mlekom ali jogurtom za domače mislije.
Burgerji s kosmiči in tunino




Sestavine
- 200 g ovsenih kosmičev Zlato polje
- 200 g tunine iz pločevinke Podravka
- polnozrnata pirina moka Natura (po potrebi)
- 1 sesekljana čebula
- 1 žlička peteršilja Maestro
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- sol in poper Mastro
- rahli ovseni ali pirini kosmiči Zlato polje za povaljanje
- olje za peko
- hrustljava solata in kisla smetana, ko postrežemo (glej nasvet)