Pomlad je čas za številne aktivnosti v naravi. Še posebej otroci naj sončne dni izkoristijo za zanimive družabne igre na prostem. Nekaj predlogov vam ponujamo mi, zagotovo pa se bodo otroci spomnili tudi kakšne svoje dogodivščine.

VLAKEC

Najmanj tri osebe se postavijo v kolono. Prvi v vrsti je vlakovodja, ostali so vagončki. Zadnji vagonček daje vlakovodji navodila, kako naj vozi vlak. Trepljanje po levi roki pomeni, naj vlakovodja zavije levo, trepljanje po desni roki pa v desno. Trepljanje po glavi pomeni, da mora vlakovodja vožnjo nadaljevati čepe. Trepljanje po hrbtu pa vlakec ustavi.

ŽIVALSKI PLES

Na posamezne lističe (število živali mora biti enako številu udeležencev) napišemo živalske pare (lev, levinja, kokoš, petelin …). Lističe zmečkamo, pomešamo in damo v žrebanje. Vsak dobi eno žival, ki jo mora oponašati, vendar brez oglašanja (kot pri pantomimi). Med vsemi udeleženci se morata najti obe polovici, ki nato skupaj zapustita plesišče.

HOJA OB VRVI

Tekmovalcu zavežemo ruto čez oči. Ostali po stanovanju ali vrtu razpeljejo dolgo vrv tako, da delno poteka vijugasto po tleh, pod kakšno klopjo ali mizo, čez nižje kose pohištva … Tekmovalec mora nato s tipanjem hoditi ob vrvi in plezati čez ovire.

SPRETNOSTNI TEK

Vsak otrok dobi v roko pladenj (ali drug podstavek) s kozarcem vode. Kot natakar naj poskuša prinesti pladenj na cilj, ne da bi vodo polil. Zmagovalec je tisti, ki ne poliva, ki je najhitrejši ali najprijetnejši natakar. Še bolj zabavno je, če vsakemu otroku damo žlico, na kateri nese na cilj žogico, krompir, frnikolo ali jajce. Komur predmet pade z žlice, mora nazaj na začetek in poskusiti znova. Kdor prinese predmet na cilj, dobi nagrado.