Anketa
Rahlo posoljeni paradižnik, paprika in čebula ob pečenih čevapčičih so stalnica piknikov in marsikdo sploh ne pomisli na nič drugega. Brez skrbi, ni potrebno povsem spremeniti navad, le nekoliko jih oplemenitimo. Kaj torej še lahko ponudimo ob mesu z žara?
Da bodo zelenjavo pojedli tudi otroci, naj bo v majhnih koščkih in pomešana z makarončki
Ob pečenem mesu se prileže nekaj sočnega in osvežilnega, se pravi vsaj malo kislega. Odgovor je kot na dlani – solata! Sestavimo jo iz zelenjave, ki ne uveni že po nekaj minutah. Listnata solata zato že ni primerna, toliko bolj kuhano ali presno korenje, belušna zelena, grah in paprika. Zelenjavi dodamo testenine, riž, ješprenj (ali kakšno drugo kašo), kuskus. Veliko solat lahko pripravimo dan prej, s čimer prihranimo pri času. Naslednji dan okus le preverimo in navadno dodamo še malo kisa in soli.
Polivka in začimbe so na solati pika na i
V solatah se izognemo majonezi in jogurtu, sploh če je dan bolj vroč. Veliko bolj varna izbira je, da sestavine za solato prelijemo s polivko iz olja in kisa ali limonovega soka. Nikar pozabiti na zelišča: drobnjak, peteršilj in meta so klasične začimbe za pomladno-poletne solatke.
Še topel kruh je zmagovalec
Na pikniku skorajda ne gre brez kruha. Vešči ga spečejo sami, se poigrajo z dodatki, kot so sesekljan rožmarin, česen, drobnjak, lahko spečejo slano potico s šunko, čebulo ali italijansko fokačo z oljkami in sardinami. Z malo sreče si ga bomo na pikniku postregli še toplega. Zavijemo ga v prtič in kot v culi prinesemo na piknik.
Juha na pikniku? Zakaj pa ne
Bo zabava popoldne na delovni dan? Naj bo praznovanje hkrati kosilo, ne le malenkostna pogostitev z obloženimi kruhki. Se bo zavleklo v večer in naj bo hkrati večerja, vsaj za otroke? Ne boste verjeli, ampak mineštrica je za take primere čudežna. Skuhana v velikem loncu in iz sezonskih sestavin, ki so tisti hip v izobilju. Zraven ponudimo posušene kocke kruha, ki se v juhici slastno namočijo, in kup(ček) naribanega parmezana. V poletnih dneh pa se priležejo hladne juhe, kot je paradižnikova juha gazpačo in kumarična juha z mineralno vodo.
Pribor, krožniki …
Za enkratno uporabo so odlični, če pečemo na žaru kje ob reki ali izven varnega zavetja domače kuhinje. Drugače je uporaba krožnikov, kozarcev in pribora za enkratno uporabo povsem potratno in neekološko početje. Saj ni pomembno, da so vsi krožniki iz istega jedilnega servisa. V takih trenutkih pridejo prav vsi, ki smo jih shranili na podstreho, ker smo imeli le še po enega od šestih. Podobno je s priborom in kozarci. Teh naj bo vedno nekoliko več kot je jedcev – žlico ali dve več potrebujemo vsaj še za solato.
Na pikniku ne pozabimo na papirnate prtičke zanimivih motivov ter na kakšno čisto kuhinjsko krpo za ovijanje in pokrivanje hrane, denimo pred mrčesom, in kot prt za prvo silo, zlasti na pikniku kje ob reki.
Kozarčki različnih barv ali raznih oblik so dobrodošli, saj v obilici enakih kozarcev težko najdemo svojega. Gotovo je smiselno na vidnem mestu postaviti tudi ličen koš za smeti. Praviloma so gostje kar hvaležni za kaj takega.
Avtorica članka: Mojca Koman
Preberite tudi: