
- Različne čokolade narežemo na kocke. V prvo posodo damo moki, sesekljano čokolado, presejan kakav, sodo bikarbono ter rjavi sladkor. V drugo posodo damo mokre sestavine, tj. olje, maslo, jajca in mleko. Posebej premešamo obe masi, da sta homogeni.
- V naslednjem koraku ju zmešamo med seboj. Z maso nadevamo namaščene modelčke za mafine ter pečemo v ventilacijski pečici na 175 °C približno 15 minut. Ohladimo.
- V mikrovalovni pečici stopimo čokolado in jo namažemo na peki papir. Posujemo z mrvicami, ki se morajo lepo prijeti, zato naj bo čokolada še nestrjena. Ko se le-ta začne trditi, s pomočjo okroglih modelčkov iz nje izrežemo klobučke.
- Smetano zavremo ter jo vlijemo na čokolado, da se le-ta stopi. Dodamo maslo sobne temperature in med. Umešamo v gladko kremo, pokrijemo ter ohladimo. Ko se krema lepo strdi, jo nežno stepemo ravno toliko, da postane mehka. Z brizgalno vrečko jo takoj nabrizgamo na klobučke.
Temna čokolada vsebuje najmanj 48 % kakavove mase. Višji ko je delež kakava, toliko bolj je čokolada kakovostna.
Čokoladni klobučki




Sestavine
Recept je za 12 klobučkov.
Biskvit klobučkov:
- 150 g pirine moke Žito
- 50 g ajdove moke Žito
- 1 zavojček sode bikarbone Dolcela
- 200 ml ovsenega mleka
- 100 g rjavega sladkorja
- 40 g kakava Gorenjka
- 3 jajca
- 50 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
- 50 g sončničnega olja
- 100 g mlečne čokolade Gorenjka
- 100 g temne čokolade Gorenjka Chef (45 % kakava)
- 100 g bele čokolade
Čokoladni klobučki:
Krema:
- 200 g temne čokolade Gorenjka (70 % kakava)
- 100 g mlečne čokolade Gorenjka
- 250 g sladke smetane
- 50 g masla
- 30 g medu
- po želji nekaj kapljic pomarančnega likerja