
Prav posebna Gorenjkina torta, sestavljena iz treh različnih moussov.
Testo
- Jajca s sladkorjem stepemo v kremasto zmes, narahlo primešamo moko s kakavom.
- Vsujemo v tortni obroč, podložen s papirjem za peko, in pri temperaturi 175 °C pečemo približno 12 minut. Ohladimo.
Čokoladni ostružki iz temne, bele in mlečne čokolade
- Čokolado vsako posebej stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici, vsako posebej zlijemo na marmornato ali nerjavečo površino, jih tanko razmažemo in ohladimo.
- Ohlajene čokolade nastrgamo s pleskarsko lopatico v ostružke.
Priprava moussov
- Želatino razmešamo v 0,5 dl hladnega mleka in jo pustimo, da nabrekne.
- Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Rumenjaka stepemo s sladkorjem v prahu, ko pa masa naraste, zalijemo z 0,5 dl vrelega mleka. Dodamo v mleku nabreklo želatino in maso segrejemo do 80 °C, primešamo k stopljeni čokoladi in ohlajamo.
- Skoraj hladni čokoladni masi počasi narahlo primešamo stepeno sladko smetano in Maraskino, Grand Marnier ali rum glede na vrsto moussa.
- Tortni obroč obložimo s prozorno folijo in vanj položimo čokoladni biskvit. Prekrijemo ga z moussom iz bele čokolade, poravnamo in v hladilniku ohlajamo vsaj ½ ure (da se masa strdi). Ko se strdi, preko polijemo mousse iz mlečne čokolade, ki ga prav tako poravnamo in v hladilniku ohlajamo ½ ure (da se masa strdi). Čez ohlajen mlečni čokoladni mousse pa na koncu prelijemo še temni čokoladni mousse, ga potresemo, da se poravna, in torto ohlajamo v hladilniku še 30 minut.
- Ohlajeni torti odstranimo obroč in folijo, jo okrasimo z različno velikimi ostružki vseh treh čokolad, razrežemo, narahlo potresemo s temnim kakavom in ponudimo.
Gorenjkina trojna torta s čokoladnim moussom




Sestavine
2 jajci
40 g sladkorja
40 g bele moke
1 jedilna žlica temnega kakava
Beli čokoladni mousse
300 g bele čokolade
2 dl smetane za stepanje
2 rumenjaka
80 g mletega sladkorja
1 dl mleka
10 g želatine v prahu
2 jedilni žlici Maraskina
Mlečni čokoladni mousse
300 g mlečne čokolade Gorenjka
2 dl smetane za stepanje
2 rumenjaka
80 g mletega sladkorja
1 dl mleka
10 g želatine v prahu
2 žlici likerja Grand Marnier
Temni čokoladni mousse
300 g temne čokolade Gorenjka ali žlahtne jedilne čokolade Gorenjka
2 dl smetane za stepanje
2 rumenjaka
80 g mletega sladkorja
1 dl mleka
10 g želatine v prahu
2 jedilni žlici ruma