Anketa
O piknikih vemo že vse – no, skoraj. Da žar z žerjavico ni najbolj zdravju koristen način pripravljanja hrane, saj so nekatere sestavine dima rakotvorne. Vemo tudi, da brez maščobe pri žaru ne gre, naj se še tako trudimo.
Ženske se spoznamo na količine mesa, paradižnika in paprike za eno osebo, moški na „strokoven“ način peke s polivanjem piva po mesu ob ravno pravšnjem času. Niso nam neznani niti količinski normativi za pijačo. Morda pa bi tokrat pred glavno sezono piknikov pomislili na varnost.
Mleto meso je hitro pokvarljivo živilo
Mleto meso se kvari mnogo hitreje kot meso v kosih, saj je porušena naravna (zaščitna) struktura mesa. Obvezno ga hranimo na hladnem in po mletju porabimo v največ 2 dneh. Le vakumsko pakirano mleto meso je na hladnem ob ustreznih pogojih obstojno do teden dni. Mikrobiološko stabilnost svežega mletega mesa povečamo z dodatkom ostrih in pekočih začimb, zlasti z dodatkom naribanega hrena, ostre pekoče paprike, česna. Masa za čevapčiče je tako v hladilniku obstojnejša, vendar vseeno ne več kot 4 dni.
Ravnajmo odgovorno do sebe in vseh, ki bodo jedli z nami
Pri peki hrane na žaru veljajo strogi higienski pogoji. Posebej smo pozorni na higieno naših rok in vsega pribora, ki pride v stik s svežim mesom. Za svežo perutnino uporabljamo poseben pribor ter si roke po stiku s svežim mesom umijemo, da preprečimo neželene okužbe. Pečenega mesa nikar ne polagamo na krožnik, kjer smo še malo prej imeli sveže meso, prav tako ne na plastični krožnik, na katerem je bilo sveže meso, ko smo ga kupili v trgovini. Na pikniku poskrbimo za dovolj čistih posod, na katerih bomo meso postregli, še bolje storimo, če meso pred peko pripravimo že prej doma, da imamo tako na pikniku čim manj (in čim manj ljudi) stika s svežim mesom. Predvsem poskrbimo za plastenko ali dve čiste vode in milo, da si bomo lahko umili roke, če to ni drugače mogoče.
Hladilne torbe ohranjajo primerno temperaturo le urico ali dve
Posebne oblike iz mletega mesa (pleskavice, čevapčiče, kroglice …) bomo lažje oblikovali, če si dlani oprhamo pod tekočo vodo. To najlažje naredimo že doma, posamezne plasti oblikovanih kosov mesa v višino pa ločimo s peki papirjem. Podobno doma narežemo in začinimo piščančje meso in pospravimo v posode, ki se dobro zapirajo. Vse meso do peke hranimo na hladnem – v hladilniku ali krajši čas v hladilnih torbah. Ne pozabimo dan pred piknikom v zamrzovalnik pospraviti hladilni vložek, ki bo naslednji dan za urico ali dve v hladilni torbi nadomeščal domač hladilnik.
Maščoba je zaščita
Če meso mariniramo v olju z zelišči, to deluje kot zaščitni ovoj pred učinki dima, podobno, če živilo ovijemo v aluminijasto folijo, s čimer povsem preprečimo stik živila z dimom. Ampak žar nam je všeč prav zaradi dima! Škodljivo delovanje prostih radikalov, ki se sproščajo pri peki na žaru z neposrednim stikom z dimom, zmanjšamo, če v obrok vključimo sveže sadje in zelenjavo. Zelenjave naj bo na pikniku precej, saj je vir antioksidantov, ki nam pomagajo v boju proti tem groznim radikalom.
Solate in solatke
Nekatere solate lahko pripravimo vnaprej doma, saj se jim okus prek dneva v hladilniku okrepi. Gotovo se tako dobro obnese riževa, testeninska, ješprenjeva solata z dodano različno zelenjavo in vse solate iz kuhane zelenjave, kot je denimo porova, koromačeva. Solate iz paradižnika in paprike raje pripravimo tik pred postrežbo ali ponudimo zelenjavo presno brez polivke, s čimer zelenjava ohrani svežino mnogo dlje. V solatah se izognemo majonezi in jogurtu, ki na toplem ni obstojno živilo, dodamo pa jim česen, ki olajša pretok krvi po telesu, čeprav si privoščimo mastno meso. Podobno deluje (mlada) čebula, ki je že stalna spremljevalka na piknikih, celo hren, črna redkev in redkvice. Ko bo čas za pečeno papriko, ne pozabimo nanjo.
Ni vse le v mletem mesu
Za peko večkrat izberimo kakovostno čisto meso (steaki, pusto piščančje meso, puran), pripravljene mesne polizdelke iz mletega mesa in klobase pa manjkrat. Ste kdaj poskusili speči ribe na žaru? Pogum velja! Potrebno jih le dobro osušiti in zares temeljito namastiti, da se ne primejo na rešetke, ter peči kratek čas, sicer se izsušijo. Kdor bi se želel izogniti tako mesu kot ribam, naj na vroč žar položi kose sira za žar ali tofuja, večje gobe, rezine paprike, manjše paradižnike, rezine krompirja, na čist žar kolesca svežega ananasa, po dolgem na polovico prerezano banano, rezine jabolka ali hruške in v žerjavico v folijo zavit krompir. Slasten je prav tako opečen kruh, še posebej, če nanj zatem namažemo dober skutni namaz. Piknik imamo lahko tudi tako, da jedi pripravljamo v kotličkih, s pokrovom ali brez. Nekaj spretnosti pri takšni peki že potrebujemo, vendar je v njih mogoče na zdrav način pripraviti različne okusne jedi. Kjer kuhamo s pokrovom, se v jedi ohranjata tekočina in aroma, jedi so bolj sočne in hranilno bogatejše.
Piknik mimogrede – lep dan kliče
Lep dan kliče ven, na prosto, a vseeno ga ne bi porabili le za peko hrane na žaru. Piknik je vsaka družabna prireditev na prostem, tudi kosilo ali malica na prostem s seboj prinešeno hrano. Romantično razpoloženi s seboj vzamemo košaro, prtičke, krožnike in kozarce, v košari hlebec kruha, kakšno salamo ali sir, malo redkvic in domač jabolčni sok ali steklenico vina, lahko se bolj potrudimo in spečemo še zelenjavno pito. Za kraljevski piknik priročno mizico pogrnemo s prtom do tal in okrasimo s poletnim cvetjem. Takšen piknik po potrebi združimo s kakšnim praznovanjem, za katere bo v tem pomladno – poletnem času prav gotovo veliko priložnosti.
Avtorica članka: Mojca Koman
- Preverite tudi, kako se ubraniti nadležnega mrčesa, stalnega spremljevalca piknikov.