Anketa
Maščoba je že več let na slabem glasu. Izogibamo se je v mleku, jogurtih, jemo le pusto meso. Bognedaj, da bi si kdaj privoščili odojka, saj nam tako svetujejo s tega ali onega konca. Največ obtožb od vseh pa je deležen holesterol. Kako se prehranjevati, da bo težav s povišanim holesterolom čim manj?
Rastlinske maščobe nimajo holesterola
Najbolj grobo ločimo maščobe glede na izvor – torej rastline živalskega in rastlinskega izvora. Slaba lastnost prvih je, da vsebujejo tudi holesterol. Ta je sicer nujno potreben v našem organizmu, saj gradi telesne celice, poleg tega telo iz holesterola ustvari žolčne kisline, vitamin D in celo nekatere hormone – spolne, denimo. Slovenska tradicionalna kuhinja uporablja velike količine živalskih maščob v topli obliki, saj so tako najbolj okusne, zato z uživanjem takšnih jedi zlahka presežemo še primerno količino holesterola. Za boljše zdravje in manj nadležnega holesterola uživajmo pretežno rastlinske maščobe; za največ koristi jih je potrebno uživati v hladni obliki.
Presežek holesterola lahko zmanjšamo
Presežek holesterola se nalaga v ožilju, presežke holesterola v obroku pa lahko zmanjšamo, če ob mastni svinjski pečenki pojemo bogato zelenjavno prilogo in veliko skledo solate s česnom, namesto praženega krompirja, bogato zabeljenega s svinjsko mastjo, pa postrežemo rjav riž ali ajdovo kašo. Vlaknine namreč vežejo holesterol, ki se izloči iz telesa z iztrebljanjem.
Ampak pražen krompir je tako okusen …
Če ga uživamo zmerno, ob posebnih priložnostih in v manjših količinah, nam ne bo škodil. Še več pa naredimo, če ga pri kosilu ponudimo s solato, ki smo ji dodali fižol. Že 170 gramov kuhanega fižola zniža holesterol v krvi za 20 odstotkov, zato ga dodajamo solatam in raznim enolončnicam s svinjskim mesom.
Podobno zniža količino holesterola v krvi tudi skodelica ovsene kaše na dan. Oves vsebuje topne vlaknine, ki prav tako kot fižol vežejo odvečni holesterol. Ste že poskusili kuhano mlečno ovseno kašo za zajtrk?
Avtobus za holesterol
Holesterol potuje po krvi na posebnih „avtobusih“ – lipoproteinih. Če je v hrani veliko nasičenih maščob, je prevozno sredstvo okorno, nerodno in se v žili zlahka kam zatakne, kar dodatno poveča možnost nalaganja in zožitev žil. Če je v hrani več nenasičenih maščob, potem je prevozno sredstvo veliko bolj okretno in kar drsi skozi žile. Zdaj že razumemo, zakaj je oljčno olje boljša izbira v primerjavi s svinjsko mastjo.
Česen, česen in še enkrat česen!
Surov česen v prehrani zmanjša tveganje za pojav ateroskleroze, kar so vedeli že v starih časih. Stara ljudska zdravila proti strjevanju krvi v žilah so čebulnice (česen, čebula, por, drobnjak) in začimbe (ingver, kumina, kurkuma in klinčki, majaron, timijan, meta), vse pa pomagajo pri boljšem zdravju srca in ožilja ter vplivajo na količino holesterola v krvi. Naj v naši kuhinji zadiši po krepkih začimbah!
Na veliko noč brez skrbi
Jajce slovi kot holesterolna bomba, kar deloma drži. Ampak, jajce je tudi visoko beljakovinsko živilo, ki poleg vsega vsebuje še vitamin A v rumenjaku ter holin (vitamin B7), ki je ključen pri tvorjenju povezav med možganskimi celicami in tako krepi spomin. Pomanjkanje holina se lahko pokaže kot nenadno povečanje holesterola v krvi. Čeprav je jajce bogato s holesterolom, poskrbi holin v njem za njegovo topnost v krvi.
Če na kratko zaključimo: res je, da je mastna, nezdrava hrana pomemben dejavnik za povišanje holesterola v krvi, nikakor pa ne drži, da se moramo, če zaradi njega trpimo sami ali kateri od družinskih članov, odpovedati vsem jedem, ki jih imamo radi. Ob upoštevanju zgornjih nasvetov in zdravi meji pri velikosti obrokov lahko tudi visok holesterol uspešno obvladamo, seveda pa redni pregledi pri zdravniku ostajajo nujni.
Avtorica članka: Mojca Koman
- Tedenski jedilnik, primeren za ljudi s povišanim holesterolom, je pripravila nutricionistka Andreja Čampa Širca – poglej jedilnik.
- Več o koristnih učinkih fižola preberite v odgovoru nutricionistke Mojce Koman.