Torek - 22.03.2016

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava

Čeprav ni enostavno pojesti 100 g hrena, pa ta količina vsebuje kar dvakrat več vitamina C kot enaka količina limone ali desetkrat več kot enaka količina jabolk.
Barjene klobasice imenujemo hrenovke, saj so jih sprva ponujali le s hrenovo omako.
Najbolj učinkovit kot zdravilo pri prehladu ali astmi je sveže nariban hren.
Korenino hrena po ljudskem izročilu kopljemo in uživamo v mesecih, ki v imenu vsebujejo črko r.
Velikonočna košarica jedil ni popolna, če šunki, pirhom in potici ne dela družbe še hren. Le zakaj? Ima kakšen pomen in kako je hren še uporaben?
Listi hrena so užitni in zdravilni
Hren je prezimno trdna trajna do 1,5 metra visoka rastlina velikih listov in z močno korenino. Presni mladi listi so primerni kot dodatek solatam, kadar jim želimo okrepiti ostrino ali aromo, vsebujejo pa tudi veliko zdravega karotena in so bogati z vitaminom C. Kakor vsa zelenolistna zelenjava delujejo čistilno na telo; kako naročeno za pomladni čas! Liste ponekod uporabljajo kot naravni antibiotični obkladek pri obvezovanju kožnih ran, iz posušenih listov pa lahko celo obarvamo jajčno lupino z rumeno barvo. Za kaj takega potrebujemo sicer jajca z belo lupino in liste pred samim barvanjem jajc vsaj pol ure namakamo v topli vodi, še bolje kuhamo.
Korenina hrena namesto limone
Hren so prvotno gojili le v zdravilne namene, danes ga cenimo predvsem kot začimbnico. V večji meri kakor liste v kuhinji uporabljamo korenino, ki je izrazito ostrega vonja in okusa. Presna vsebuje kalcij, natrij, magnezij in veliko vitamina C. Čeprav ni enostavno pojesti 100 g hrena, pa ta količina vsebuje kar dvakrat več vitamina C kot enaka količina limone ali desetkrat več kot enaka količina jabolk. A hren slovi predvsem po hlapnih eteričnih oljih. Med njimi je znano predvsem gorčično olje, ki ugodno vpliva na prebavo in krepi srčno-žilni sistem. Žveplove spojine v korenini delujejo krepko antibiotično in preprečujejo razvoj tako patogenih bakterij kot virusov. To dejstvo s pridom uporabljamo tudi pri konzerviranju hrane. Če bi želeli mleto meso v hladilniku ohraniti za dan ali dva več kot sicer, ga pomešajte s sveže naribanim hrenom.
Zakaj so klobasice hrenovke?
Kulinarično popotovanje s hrenom začnemo pri znameniti hrenovi omaki ob goveji pečenki ali kuhani govedini, nadaljujemo z naribanim hrenom s kislo smetano ob šunki za veliko noč. Poznate kuhano sladko hrenovo omako z drobtinami in govejo juho? Celo preproste barjene klobasice imenujemo hrenovke, saj so jih sprva ponujali le s hrenovo omako, šele kasneje z gorčično ali majonezno. Hren močno poudari okus vsem jedem, tako namazom in solatam iz raznih žitnih kaš, kot nadevom. Ščep naribanega hrena okrepi tudi okus juh.
Ste prehlajeni? Strgajte hren
Omenjene hlapne žveplove spojine čistijo sluznico v vseh dihalnih poteh in tako olajšajo dihanje, tako pri navadnem prehladu kot pri astmi. Najbolj učinkovit kot zdravilo je sveže nariban hren. Pri strganju ali ribanju hrena se začno sproščati hlapne eterične spojine, ki ostro pečejo, a uspešno odpirajo zamašene dihalne poti. S toplotno obdelavo večina hlapnih eteričnih komponent izhlapi.
Ščep hrena ob šunki več kot dovolj za spomin
Hren pomaga pri pospeševanju prebave in ohranjanju trdnega zdravja, pri čemer velja opozoriti, da naj nosečnice in ledvični bolniki trajno ne uživajo večjih odmerkov hrena, saj povzroča drisko, potenje, večje izločanje seča in krvavitev ledvic, je zapisal p. S. Ašič. Iskreno, prav veliko ga niti ne moremo pojesti. Če pretiravamo, nas kaj kmalu opozori naš želodec. Hren namreč vzdraži želodčno sluznico, kar sicer nič narobe, le sila neprijetno in moteče. Dober ščep sveže naribanega hrena ob šunki in pirhih bo najbrž več kot dovolj v spomin na tiste velike žeblje. In za boljšo prebavo vse dobre velikonočne hrane.
Ste vedeli …
- da je hren odličen v vrtnarstvu? Skupaj s česnom in preslico varuje rastline pred različnimi škodljivci;
- da korenino hrena po ljudskem izročilu kopljemo in uživamo v mesecih, ki v imenu vsebujejo črko r? Predvsem zato, ker ima takrat korenina največ vode in v njej raztopljenih snovi, od maja dalje pa manj, saj se porabijo za vzbrst mladih listov. To je od septembra do aprila, ko je največ težav s prehladi;
- da nariban hren ne potemni, mu dodamo nekaj kapelj limonovega soka ali kisa;
- oster in dražeč vonj pri strganju hrena omilimo, če imamo pri delu odprto okno in če hren pred tem postavimo za nekaj časa v zamrzovalnik.
Preberite tudi: