
- Priprava testa je zelo enostavna. Sestavine damo v posodo in z rokami zgnetemo v krhko testo. Medtem ko počiva, se lotimo nadeva.
- V vinu, začimbah in sladkorju skuhamo očiščena ter olupljena jabolka, narezana na 4 dele. Ne kuhamo preveč, da se jabolka ne razkuhajo. Jabolka precedimo, v preostalo tekočino pa umešamo 1,5 vrečke pudinga in ga skuhamo. Začimbe prej odstranimo.
- Testo za pito nadevamo v namaščen model premera 22–24 cm. Iz testa naredimo tudi rob. V testeno školjko damo peki papir ter nanj do vrha natresemo suh fižol ali katero drugo stročnico. S tem pečemo v ventilacijski pečici na 170 °C približno 10 minut, ravno toliko, da se testo malo zapeče. Potem odstranimo peki papir s fižolom ter v testeno školjko zložimo jabolka. Preko njih prelijemo skuhan puding ter postavimo nazaj v pečico za 45 minut na 180 °C, brez ventilacije.
- Ko je torta pečena, jo ohladimo – najbolje čez noč.
- Naslednji dan torto vzamemo iz modela in jo okrasimo s stepeno smetano in mandljevimi rezinami, ki jih prej popečemo na ponvici. Zraven priporočamo vaniljev sladoled.
Suh fižol (ali kakšna druga stročnica), ki ga natresemo na papir za peko, preprečuje, da bi se testo napihnilo in rob sesedel.
Jabolčna torta z mandlji




Sestavine
Recept je za torto premera 24 cm.
Krhko testo:
- 125 g moke iz pražit Žito
- 75 g masla sobne temperature
- 75 g sladkorja v prahu
- 1 rumenjak
- ščepec sode bikarbone Dolcela
- 1 vaniljev sladkor Dolcela
- 1 jedilna žlica zdrobljenega lana Natura
Nadev:
- 500 ml belega vina
- 75 g sladkorja
- žlica javorovega sirupa
- 1,5 pudinga Dolcela, vanilja bourbon
- 500 g jabolk (po možnosti sorte kosmač)
- cimet Maestro
- limonina lupinica
- nekaj klinčkov Maestro
Okrasitev:
- 200 ml sladke smetane
- pest mandljevih rezin