Anketa
Kulinarike hladnejših jesenskih dni si ne predstavljamo brez številnih okusov domačih enolončnic in juh. Najenostavnejši način, da si s sicer klasičnimi okusi enolončnic in juh popestrimo jedilnik, je uporaba različnih oblik in tekstur jušnih zakuh.
Juhe in enolončnice so priročen način, kako uporabiti sezonsko zelenjavo. Višek zelenjave lahko na hitro blanširamo ali popražimo na olivnem olju (npr. por za odlično kremno porovo juho), zamrznemo ter uporabimo kasneje. Prednost priprave enostavnih zelenjavnih enolončnic je v tem, da nam običajno vzamejo zelo malo časa, toliko, da je zelenjava skuhana. Priljubljene, zlasti pri otrocih in malčkih, so kremne juhe, ki so pripravljene že v 15-ih minutah, saj drobno narezano zelenjavo in krompir na hitro skuhamo, spasiramo s paličnim mešalnikom, dodamo sveže ali sušene začimbe in po želji smetano. Hranljiv in polnovreden obrok je na mizi.
V jesenskem času, ko si želimo močnejših okusov in obilnejših enolončnic, le-te pripravljamo z najrazličnejšimi vrstami mesa, od govedine za tradicionalno slovensko govejo juho, teletine za izvrstno telečjo obaro in njeno različico s piščancem, do štajerske kisle juhe s svinjino.
Juhe in enolončnice običajno skuhamo v večjih količinah, na zalogo, tako, da jih zamrznemo (govejo juho) ali postrežemo še naslednji dan, ko po napornem delovnem urniku ni časa za daljšo pripravo kosila. Gospodinje se pogosto sprašujejo, kako isto enolončnico ali juho družini predstaviti na nov in izviren način. Rešitev je v uporabi raznovrstnih jušnih zakuh in testenin, ki z različnimi oblikami in okusi vedno pripomorejo k popestritvi obroka. Tako lahko isto juho ali enolončnico z uporabo izvirne jušne testenine postavimo na mizo kot povsem novo jed.
Nekaj namigov: v obaro namesto običajnih žličnikov zakuhamo ribano kašo s korenčkom, štajersko kislo juho obogatimo z jušnimi bleki, v bistro ribjo juho namesto običajnega riža zakuhamo jajčni rižek (jušna jajčna testenina v obliki riža), kremnim zelenjavnim juham, ki jih običajno postrežemo z zlatimi kroglicami, pa lahko dodamo novo dimenzijo z uporabo domačih fritatov. Da pa bi juhe in enolončnice, zlasti zelenjavne, priljubili otrokom, jih lahko postrežemo z jušnimi testeninami v obliki živalic ali drugih zanimivih oblik.
Prednost jušnih testenin in dodatkov je v tem, da so hitro skuhani oz. jih dodajamo jedi tik pred serviranjem ter da izboljšajo hranilno vrednost jedi, zlasti če uporabimo vse bolj priljubljene jajčne jušne testenine, pripravljene z jajci talne reje. Le-te jeseni pričarajo vonj topline in domačnosti na družinski mizi.