Kaj je jedilna soda?

Soda bikarbona ali jedilna soda po domače ter pravilno natrijev hidrogenkarbonat je snov, ki v stiku s kislino burno reagira. Pri tej kemijski reakciji se tvori voda in ogljikov dioksid, zaradi česar pecivo naraste, se napihne.

V vrečici pecilnega praška je mešanica jedilne sode, kisline v prahu in nekaj malega riževe moke ali drugega aditiva, ki preprečuje, da bi se zrnca navlažila in bi reakcija stekla že ob normalni zračni vlagi.

Če uporabljamo jedilno sodo samostojno, moramo sestavinam za kolače vedno dodati kislino (jogurt, kis, limonov sok ipd.)

Vrečka z vinskim kamnom je nadomestek klasičnemu pecilnemu prašku, kjer gre za enako mešanico jedilne sode in kisline, le da je tu kislina točno znana – vinska kislina.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.