Kaj je kvasec ali kvasni nastavek in zakaj ga potrebujemo?

Za pripravo kvašenih dobrot (kruha ali pekovskega peciva, krofov) potrebujemo moko, tekočino, sol in kvas ter dodatke glede na recept. Navadno pred mesenjem testa v navodilih za delo piše, da pripravimo kvasni nastavek (kvasec). To je kvas, raztopljen v mlačni tekočini (voda za kruh, mleko za sladko testo), v kateri smo prej raztopili še žlico sladkorja. Kvasni nastavek pustimo vzhajati približno 10 minut, nato ga vmesimo med moko. Dobro vzhajan kvasec nam pove veliko o moči kvasovk, da so te sposobne uspešnega razmnoževanja. Obenem nam tako pripravljen kvasni nastavek skrajša čas vzhajanja testa.

Če je kvas svež, značilnega vonja in okusa, potem smo v njegovo moč lahko povsem prepričani in kvasnega nastavka ni potrebno pripravljati. Sama ga pripravim zelo redko, navadno le v primeru, ko imam zelo star kvas dvomljive kakovosti ali v primeru suhega kvasa, da zrnca namočim in tako pospešim vzhajanje.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.