Kaj je parboiled riž?

Riževo zrno, tako kot pšenično ali katero drugo žitno zrno, obdaja več ovojnic. Najprej v predelavi iz zrna odstranijo trdo ovojnico oz. zunanjo lusko, da dobijo surovi, rjavi ali naravni riž, vsa poimenovanja so prava. Potem odstranijo semensko lupino in kalček, zrno zbrusijo in nekatere še polirajo (glazirajo). Pri tem gre v izgubo precejšen delež vitaminov in rudnin, ostanejo večinoma le škrob in beljakovine. Tako dobljen riž imenujemo bel riž, ki ga radi uporabljamo za pripravo riževih slaščic.

Posebnost je parboiled riž, pri katerem surova riževa zrna namakajo v vreli vodi ali vodni pari, da večina hranilnih snovi iz ovojnic preide v samo jedro zrna. To se zato rahlo rjavo obarva. Nato z zrna odstranijo semensko lupino in kalček ter zrna zbrusijo. Takšen riž je po hranilni sestavi podoben surovemu nebrušenemu rižu, glede uporabe pa belemu rižu.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.