Kaj se priporoča tistim, ki bi radi znižali krvni sladkor?
Homeostazo (konstanten nivo sladkorja v krvi) pri zdravih posameznikih uravnavata hormona inzulin in glukagon. Kadar zaradi nezdravega življenjskega sloga, povišane telesne teže in kopičenja visceralne (trebušne) maščobe pride do inzulinske rezistence, se lahko razvije sladkorna bolezen tip 2. Na hitrost naraščanja krvnega sladkorja in posledično na količino ter hitrost izločenega inzulina lahko vpliva izbira živil in njihove kombinacije. Enostavni in prečiščeni ogljikovi hidrati (OH) narekujejo hitrejše praznjenje želodčne vsebine v dvanajstnik, posledično hitrejšo presnovo in v krajši časovni enoti več izločenega inzulina, ki iz krvi v celice prenaša viške glukoze.
Na drugi strani polnovredna škrobna živila brez dodanega sladkorja zaradi vsebnosti prehranskih vlaknin narekujejo počasnejše praznjenje želodčne vsebine v dvanajstnik, počasnejše naraščanje glukoze v krvi in posledično manj izločenega inzulina na časovno enoto. Na podoben način kot prisotnost prehranske vlaknine presnovo OH do glukoze upočasnjuje tudi prisotnost beljakovin in maščob v obroku.
Zato varovalna prehrana temelji na pretežni uporabi polnovrednih nepredelanih žit in polnovrednih mlevskih proizvodov, bogatih s prehransko vlaknino ob zadostnem vnosu sveže zelenjave.