Bučo lahko uporabimo kot masko za obraz, še posebej za problematično kožo.

Letošnja zmagovalka na državnem tekmovanju buč je tehtala dobrih 311 kilogramov.

Preberite si, za kaj še lahko uporabimo buče, poleg njihove okusne hranilne vrednosti.

  • Bučo lahko uporabimo kot masko za obraz, še posebej za problematično kožo. Buče regulirajo žleze lojnice, umirjajo vnetja ter čistijo kožo. Masko za obraz pripravimo tako, da meso buče pretlačimo v pire ter ga nanesemo na obraz. Pustimo učinkovati 15 minut in nato speremo.
  • Bučna semena, ki nam ostanejo pri čiščenju buč, lahko uporabimo kot okusen in zdrav prigrizek. Semena posušimo v pečici toliko, da se obarvajo zlatorjavo. Bučna semena so bogata z železom, cinkom in kalcijem. Potresemo jih lahko po različnih solatah, zmešamo v okusno omako ali grizljamo kot prigrizek.
  • Buče se v ljudskem zdravilstvu priporoča kot obkladke za otekle in preutrujene noge, boleče in pekoče krčne žile ter ture. Bučno olje se uporablja za masažo pri glavobolih, bolečinah v hrbtu, revmatskih težavah ter pri vnetih in bolečih mišicah.
  • Te oranžne velikanke so seveda nepogrešljiv okras ob praznovanju noči čarovnic. Preden se lotimo izrezovanja je koristno, da si s flomastrom označimo dele, ki jih bomo izrezali, saj bomo tako buči lažje ustvarili celosten izgled. Ne pozabimo zvečer v njih prižgati svečke, ki bo bučam dodala strašljiv učinek.
  • Če se gojenja večjih buč lotimo na domačem vrtu, se lahko s svojo velikanko vsako leto prijavimo na državno tekmovanje buč. Seveda gre v tem primeru že za kar orjaške buče, kar dokazuje letošnja zmagovalka, ki je tehtala dobrih 311 kilogramov, pridelali pa so jo na Dolenjskem.