Kako naj potrošniki ravnamo z ribami po nakupu, da bo uživanje le-teh varno?
Ribe vedno hranimo na hladnem, najbolje tik nad lediščem, s čimer preprečimo nastajanje zdravju škodljivega histamina. Ta je biogeni amin, prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih, v telesu se sprošča ob vnetjih, znan pa je tudi po vlogi živčnega prenašalca. V črevesni sluznici sicer imamo encim, ki omogoča razgradnjo histamina, zaužitega s hrano, vendar pri ljudeh, ki imajo nizko raven encima v črevesju, ali po zaužitju hrane z visoko vrednostjo histamina (največkrat pri uživanju rib, ki niso bile ustrezno hranjene na hladnem), se v telesu zadržuje preveč histamina. To lahko povzroči znake alergije, ki se kaže z vročino, glavobolom, bruhanjem, drisko in se lahko stopnjuje do nezavesti.
V poletni vročini zato prosimo prodajalca, da nam v vrečko doda pest ledu, kupljene ribe nato prenašamo v izolirni vrečki in kar najhitreje shranimo na hladno. Če jih ne bomo porabili takoj, jih preložimo na krožnik (lahko celo mariniramo), pokrijemo in shranimo na dnu hladilnika. Najbolje, da jim pred tem še očistimo trebušno votlino. To vsekakor naredimo, če jih mislimo hraniti v hladilniku več kakor en dan.