Kako naredim košarico za kanape iz listnatega testa?
Takim košaricam pravimo volovan (franc. Vol- au-vent). Naredimo jih iz kakovostnega listnatega testa.
Testo razvaljamo in najprej izrežemo osnovno obliko (kvadratek, nazobčan krog, rožico), ki predstavlja dno košarice. Nato izrežemo še obroč ali okvir iz nove osnovne oblike, ki ji izrežemo sredino, in ga prilepimo na testeno dno z razžvrkljanim jajcem. Po želji ponovimo s še enim okvirjem, vendar po izkušnjah sodeč dobimo lepšo košarico, če nalepimo le en okvir, vendar je ta iz nekoliko debelejšega testa.
Pred peko pripravljene košarice vedno dobro ohladimo v hladilniku in dno volovana na sredini, kjer bomo nadevali, prepikamo z zobotrebcev, da se ne bo pretirano napihnil. Pečemo jih na 220 stopinjah Celzija 15–20 minut, da rahlo porjavijo. Več plasti in lepše razslojene bomo dobili, če v pečici ustvarimo paro.