Kako odpreti kokosov oreh?
Uporaba kokosa je nekoliko težavna, saj ga je potrebno odpreti. Za kaj takega ne potrebujete macole, le kladivce, s katerim lahno udarjate prečno na oreh. Po približno 10 udarcih lupina poči po naravni lomni črti.
A še pred tem iz kokosa izlijemo kokosovo vodo. Kokos ima na spodnjem delu 3 očesa, ki pri zdravem ne smejo biti plesniva. Dve očesi sta trdi, eno izmed očes pa je mehkejše in skoznje z izvijačem zelo preprosto naredimo luknjico, skozi katero izlijemo kokosovo vodo. Rojeni pod srečno zvezdo si je boste nalili za kozarec, vsi ostali le za nekaj požirkov. Z zrelostjo se količina kokosove vode zmanjšuje.
Kokos pod trdo lupino skriva belo dišečo sredico, ki jo obdaja še tanka rjava ovojnica. Vse skupaj z manjšim nožičkom brez posebnih težav odstranimo.
Kokosovo sredico uporabimo čim prej (naribamo, narežemo na lističe) ali hranimo le nekaj dni v hladilniku. Za kasnejšo uporabo ga posušimo.