Kako odpreti kokosov oreh?

Uporaba kokosa je nekoliko težavna, saj ga je potrebno odpreti. Za kaj takega ne potrebujete macole, le kladivce, s katerim lahno udarjate prečno na oreh. Po približno 10 udarcih lupina poči po naravni lomni črti.

A še pred tem iz kokosa izlijemo kokosovo vodo. Kokos ima na spodnjem delu 3 očesa, ki pri zdravem ne smejo biti plesniva. Dve očesi sta trdi, eno izmed očes pa je mehkejše in skoznje z izvijačem zelo preprosto naredimo luknjico, skozi katero izlijemo kokosovo vodo. Rojeni pod srečno zvezdo si je boste nalili za kozarec, vsi ostali le za nekaj požirkov. Z zrelostjo se količina kokosove vode zmanjšuje.

Kokos pod trdo lupino skriva belo dišečo sredico, ki jo obdaja še tanka rjava ovojnica. Vse skupaj z manjšim nožičkom brez posebnih težav odstranimo.

Kokosovo sredico uporabimo čim prej (naribamo, narežemo na lističe) ali hranimo le nekaj dni v hladilniku. Za kasnejšo uporabo ga posušimo.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.