Posod, v katerih čaj stoji in v katerih čaj ponudimo, ne pomivajmo s čistilnimi sredstvi, zadostuje le vroča voda.

Če želimo res uživati ob skodelici pravega čaja, je pomembno, da ga znamo pravilno pripraviti. Na kakovost napitka vpliva izbor prave posode, primerna temperatura, kakovost vode ter čas namakanja čajne mešanice.

Pri pripravi vedno uporabljamo svežo vodo. Mehkejša voda je boljša, ker vsebuje manj apnenca in soli, čaju pa daje pristnejši okus. Vodo zavrimo v stekleni ali kovinski posodi, ki ne sme biti aluminijasta.

Glede doziranja velja pravilo čez palec, da za vsako skodelico dodamo žličko čaja ter eno dodatno žličko »za čajnik«. Od količine čajne mešanice je seveda odvisno, kako močan in aromatičen bo napitek, zato nikar ne skoparimo.

Čajno mešanico prelijemo z zavreto vodo, ohlajeno na 80 °C do 90 °C.

Prelito mešanico pustimo mirovati od 2 do 5 minut. Dve do tri minute zadoščajo, da se iz čaja izloči večji del kofeina; takšen napitek ima poživljajoč učinek. Če nalivek stoji dlje, se iz čaja izloči vse več čreslovin, napitek pa deluje pomirjujoče. Več kot 5 minut namakanja je za pravi čaj preveč, saj napitek kasneje lahko postane trpek.

Po določenem času čaj precedimo v čajnik. Čaj serviramo takoj po tem, ko smo ga odcedili.

Posod, v katerih čaj stoji in v katerih čaj ponudimo, ne pomivajmo s čistilnimi sredstvi, zadostuje le vroča voda. Če je mogoče, za aromatizirane čaje ne uporabljajmo istih posod kot za ostale.