V skladu z Uredbo o varstvu samoniklih gliv smemo nabrati največ dva kilograma gob na osebo na dan.

Ko gobe naberemo, jih moramo najpozneje v štiriindvajsetih urah porabiti sveže ali pa jih ustrezno konzervirati, saj se procesi razpadanja sprožijo neposredno po utrganju.

Ponujamo vam nekaj koristnih informacij o gobah, njihovi pripravi, na kaj moramo biti pozorni pri nabiranju in uživanju.

  • V skladu z Uredbo o varstvu samoniklih gliv smemo nabrati največ dva kilograma gob na osebo na dan (ali eno gobo neomejene teže). Minimalna kazen za kršitev znaša 208,65 evra.
  • Osnovna oprema za nabiranje, po mnenju Jožeta Horvata iz Gobarskega mikološkega društva Ljubljana, sta nožek in prostozračna posoda oziroma košara. Horvat svetuje, da gobo utrgamo ali odrežemo, očistimo pa jo na kraju, na katerem smo jo našli, saj med čiščenjem z nje odpadajo trosi. Iz istega razloga gobe nabiramo v posode, ki so zračne. Najbolje v pletene košare, saj medtem ko z njimi hodimo po gozdu, opravimo raztros gobjih trosov. Nikakor jih ne prenašamo v plastičnih vrečkah, v katerih se zmečkajo in sparijo ter se nam lahko pokvarijo, še preden jih prinesemo domov.
  • Ko gobe naberemo, jih moramo najpozneje v štiriindvajsetih urah porabiti sveže ali pa jih ustrezno konzervirati, saj se procesi razpadanja sprožijo neposredno po utrganju, svetuje toksikologinja Marija Jamšek iz Centra za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Do takrat jih hranimo na hladnem, saj so dobro gojišče za bakterije.
  • Gob ne smemo nikoli pogrevati, saj lahko s tem povzročimo izločanje strupenih snovi, ki so zdravju škodljive. Možna je zastrupitev z užitnimi gobami, če jed z gobami pogrejemo! Če za pripravo jedi uporabimo zamrznjene gobe, je koristno vedeti, da jih nikoli ne odtalimo do konca, ampak uporabimo še napol zamrznjene.
  • Toksikologinja Marija Jamšek svetuje tudi, da nabiramo in jemo le gobe, ki jih dobro poznamo ter da naj gob ne uživajo majhni otroci, starejši ljudje in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rana na želodcu in dvanajstniku.