Kako se lotiti sušenja paradižnika?

Bistvo sušenja živil je v odvzemu vode. Paradižnik ima v primerjavi z jabolki ali hruškami več vode, zato je razumljivo sušenje daljše, dolgotrajnejše. Najlažje sušimo manjše paradižnike z manj vode; zelo primerni so češnjevci. Te sušimo kar cele, malce večje paradižnike pa pred sušenjem prerežemo na polovico.

Sušimo v gospodinjskem električnem etažnem sušilniku, malo dlje in zamudneje v pečici, v vročem poletju lahko sušimo kar na prostem. Čas sušenja je odvisen od temperature in vlage okoliškega zraka, navadno pa potrebujemo za to vsaj en dan, koristno je, da v tem času plodove večkrat obrnemo. Dalj časa potrebujemo za tiste plodove, ki smo jih namenili posušiti povsem, manj za tiste, pri katerih želimo ohraniti nekaj mehkobe (vode) in jih bomo zato v nadaljevanju še dodatno konzervirali (zamrznili, vložili v sol, olje).

Paradižnik ni hudo občutljiv na temperaturo sušenja in ga smemo sušiti pri višjih temperaturah. Sušenje je potrebno pogosto spremljati in ustrezno ukrepati. Pri previsoki temperaturi sušenja se pojavi moteča karamelizacija sladkorjev na robovih paradižnika, izgube vitaminov so večje. V takem primeru temperaturo nemudoma znižamo. V vsakem primeru je potrebno poskrbeti za zračenje prostorov oziroma odvajanje vlage iz prostora, kjer sušimo. Tako bo sušenje hitrejše in bolj uspešno.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.