Kako skuhamo zdravo gosto kremno juho brez moke?

Za gosto kremno juho potrebujemo zelenjavo in gostilo. Včasih smo za to uporabljali osnovo iz svetlega prežganja in mleka, ki smo jo naredili tako, da smo previdno pražili moko z raztopljenim maslom in jo nato postopno prelivali z mlekom ter kuhali kakšnih pet minut, da se je lepo zgostila. V tej omaki, ki ji še danes pravimo bešamel, smo potem skuhali zelenjavo, vse skupaj pretlačili in nazadnje po potrebi še razredčili. Če je bilo bešamela veliko, je za dobro kremno juho bilo dovolj že prgišče zelenjave.

Danes se moki v takih primerih izogibamo in namesto nje uporabimo za zgoščevanje riž in predvsem krompir. Bolj gosto juho dobimo tudi, če uporabimo veliko zelenjave. V tem primeru bo juha tudi hranilno bogatejša, kar priporočam kot prvenstveno izbiro in način priprave kremnih juh.

Kadar potrebujemo pri koncu kuhe juho le malenkost zgostiti, pa nam zmanjkuje časa, da bi vanjo zakuhali krompir, potem uporabimo znano gostilo koruzni škrob ali v vodi raztopljeno moko (pšenično, pirino, riževo ali zamenjave), ki mu pravimo podmet. Namesto tega se odlično obnese tudi žlica pšeničnega ali koruznega zdroba, če recept to dopušča, pa tudi pest rdeče leče, ki v juho vnese dodatek beljakovin in mineralov.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.