Kako speči najboljšo kračo?
Priporočam, da pri mesarju izberete večjo kračo s kožo, ki da piko na i tej pustni poslastici. Skozi kožo do mesa večkrat križno zarežite, da dobite karo vzorec. Za to potrebujete res oster nož in nekaj minut potrpljenja. Čim manjši bodo kvadratki, tem bolj hrustljave ocvirke iz zapečene kože boste dobili.
Potem pripravite zeliščno mešanico za marinado. Sesekljajte peteršilj, rožmarin, osmukajte liste z vejic timijana, lahko dodate tudi ingver, feferon, žajbelj in podobne krepke začimbe. Česen strite in vse skupaj zmešajte z gorčico ali le z oljem. Solite, poprajte, nato s to mešanico na debelo premažite celotno kračo, tudi v zareze kože do mesa. Kračo nato pokrijte s folijo in shranite v hladilnik preko noči.
Naslednji dan kračo položite na mrežico pekača, da bo toplota neovirano krožila okoli kosa mesa, ob strani prilijte kozarec vode in 45 minut pecite pri 180 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in pecite nato še uro, dve ali več, odvisno od teže krače. Za kilogram potrebujete uro peke ali malo dlje, dokler termometer v sredici ne doseže 71 stopinj. Tik pred koncem temperaturo povišate na 230 stopinj za nekaj minut, da se koža hrustljavo speče.