Kako speči najboljšo kračo?

Priporočam, da pri mesarju izberete večjo kračo s kožo, ki da piko na i tej pustni poslastici. Skozi kožo do mesa večkrat križno zarežite, da dobite karo vzorec. Za to potrebujete res oster nož in nekaj minut potrpljenja. Čim manjši bodo kvadratki, tem bolj hrustljave ocvirke iz zapečene kože boste dobili.

Potem pripravite zeliščno mešanico za marinado. Sesekljajte peteršilj, rožmarin, osmukajte liste z vejic timijana, lahko dodate tudi ingver, feferon, žajbelj in podobne krepke začimbe. Česen strite in vse skupaj zmešajte z gorčico ali le z oljem. Solite, poprajte, nato s to mešanico na debelo premažite celotno kračo, tudi v zareze kože do mesa. Kračo nato pokrijte s folijo in shranite v hladilnik preko noči.

Naslednji dan kračo položite na mrežico pekača, da bo toplota neovirano krožila okoli kosa mesa, ob strani prilijte kozarec vode in 45 minut pecite pri 180 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in pecite nato še uro, dve ali več, odvisno od teže krače. Za kilogram potrebujete uro peke ali malo dlje, dokler termometer v sredici ne doseže 71 stopinj. Tik pred koncem temperaturo povišate na 230 stopinj za nekaj minut, da se koža hrustljavo speče.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.