Kako vemo, če je jajce sveže?

Če v kozarec potopimo sveže jajce, to zagotovo potone, več kot 14 dni stara jajca pa plavajo, saj se tik pod lupino povečuje prostornina zračne vrečke in deluje kakor rokavčki, ki otroka neplavalca držijo nad vodno gladino.

Da je jajce sveže, vidimo, ko ga ubijemo. Povsem sveže jajce ima čvrst rumenjak in beljak, pri starejših jajcih pa se oba poležeta in beljak se krepkeje razlije po krožniku. Takšna jajca niso pokvarjena. Lahko jih uporabimo v kuhinji pri pripravi večine jedi, kjer jajca povsem prepečemo, izognemo se le jedem, kjer jajca uporabimo surova (to sicer odsvetujem v vsakem primeru), ali rumenjak še ostane tekoč (poširanje, jajce na oko).

Da je jajce zelo sveže opazimo tudi, ko trdo kuhana jajca želimo olupiti. Lupino povsem svežih jajc odstranimo zelo težko, pri nekoliko starejših jajcih pa lupina odstopi skoraj sama od sebe in dobljeno jajce je lepe oblike.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.