Anketa
Kuhanje je v zadnjem času vse bolj popularno. K temu so pripomogli tudi številni kuharski šovi skupaj s prepoznavnimi kuharskimi mojstri, ki so nam poleg jedi predstavili tudi nove pojme. Kot je na primer fuzija okusov, ki pomeni mešanje okusov različnih kuhinj sveta. Predstavljamo vam Bineta Volčiča in Gregorja Vračka.
Eden zagotovo bolj prepoznavnih kuharskih mojstrov je Bine Volčič. Svoje znanje je pred leti odšel nabirat v Pariz v slovito svetovno znano kuharsko šolo Le Cordon Bleu, strokovno prakso je opravljal pri dveh vrhunskih pariških chefih v restavracijah z dvema in tremi Michelinovimi zvezdicami. Trenutno pa svoje znanje in izkušnje predaja tekmovalcem v resničnostnem šovu.
»S kuhanjem ustvarjam jedi. Krožnik je stvaritev. Seveda je bograč vedno bil bograč in vedno bo. Obstajajo klasične tradicionalne jedi, ki so, kar so, in takšne morajo biti. Meni pa je premalo pripraviti nekaj, kar že obstaja. Hočem narediti nekaj, kar še nikoli ni obstajalo. Tako si predstavljam ustvarjalnost. Zamislim si okus in ga zasledujem. Hočem ga dobiti. Kako naj pridem do njega?« Tako Volčič v pogovoru za Dnevnik opisuje strast, ki ga vodi v ustvarjanje novih mojstrovin.
Fusion? »In potem je tu fusion, mešanje okusov različnih kuhinj sveta. Priznam krivdo, da sem sam najbolj razbobnal to besedo. Ker se fajn sliši. Lahko pa bi ji rekli tudi oplemenitenje, nove dimenzije kulinarike ali pa preprosto pogled čez planke,« v svoji knjigi Kuhinja išče šefa razloži Bine.
Gregor Vračko, lastnik gostišča Denk v Zgornji Kungoti, je svojo bogato kuharsko prakso nabiral v Avstriji, Nemčiji, ZDA ter v restavracijah s tremi Michelinovimi zvezdicami. Iz tujine je prinesel predvsem prakso in ne idej za pripravo jedi. V svoje kreacije sestavine dodaja po občutku in malo mogoče tudi po logiki. Najbolj drzne ali morda nenavadne jedi še ni pripravil. Gregor pravi, da smo Slovenci dovzetni za preizkušanje nenavadnih okusov, na vprašanje, kaj vse mora jed vzbuditi pri gostu, pa pravi: »držati vrv napeto od začetka do konca«.