Koliko maščobe naj dam jedilni čokoladi za tortni obliv?
Na 100 g raztopljene jedilne čokolade damo 50 % maščobe, prevedeno za domačo rabo 0,5 dl olja ali 50 g masla ali druge maščobe. Za zelo tanek obliv uporabimo celo 1 dl olja oz. 100 g masla. Količina zadošča za normalno veliko torto.
Ne damo vse maščobe naenkrat. Da čokoladni obliv ni preredek, vidimo na narobe obrnjeni žlici. Če se pri delovni temperaturi skozi glazuro zasveti kovina, saj čokolada spolzi z nje, je čokolada preredka, ima preveč maščobe, kar je odvisno predvsem od razmerja med kakavom, maščobo in drugimi sestavinami v čokoladi. Glazuri je potrebno dodati na 100 g čokolade 25 g.
Torto oblivamo počasi od sredine navzven, narahlo ravnamo s paleto in nadaljujemo proti robu. Za obod nalijemo malo čokolade na rob in jo polivamo preko roba, da steče po obodu. Če je čokolada pravilne temperature, nam torte ne bo treba nagibati, le narahlo poravnati s paleto po obodu.