Pri pripravi marmelad je koristno vedeti, da še vroče pripravljeno marmelado do roba nalijemo v vroč kozarec. Tako bo manj možnosti, da kozarec poči.

Jabolko se lepo poda h kutinam, slivam, robidnicam in pomarančam.

Piko na i končnemu okusu prispevajo začimbe, ki svojo polno aromo razvijejo šele med hranjenjem vloženih dobrot v shrambi.

Če se boste lotili priprave ozimnice, vam ponujamo nekaj nasvetov za lažjo pripravo.

  • Pri pripravi marmelad je koristno vedeti, da še vroče pripravljeno marmelado do roba nalijemo v vroč kozarec. Tako bo manj možnosti, da kozarec poči. Previdnost pa pri delu ni odveč, saj so vse sestavine zelo vroče, zato uporabite kuhinjske rokavice ali prijemalke.
  • Prim. mag Branislava Belovič, dr. med., vodja programa Živimo zdravo pravi, da med najokusnejše marmelade sodijo mešane – narejene iz različnih vrst sadja. »Začimbe poudarijo ali dopolnijo naravni okus ali vonj sadja. Cimet se lepo sklada z marelicami, slivami, jagodami, jabolki in hruškami. Vaniljo lahko dodate kutinam, breskvam, marelicam, jagodam, smokvam ali hruškam, nageljnove žbice pa hruškam, bučam, višnjam ali jabolkom,« meni Belovičeva.
  • Glede kombinacij sadja, iz katerih lahko pripravimo okusne marmelade, Belovičeva predlaga naslednje kombinacije: breskve s hruškami, marelicami, ribezom, ananasom, s kakijem ali z melono. Jabolko se lepo poda h kutinam, slivam, robidnicam in pomarančam. Hruške se lepo kombinirajo z breskvami, brusnicami, kutinami, marelicami, ananasom ali kivijem.
  • Piko na i končnemu okusu prispevajo začimbe, ki svojo polno aromo razvijejo šele med hranjenjem vloženih dobrot v shrambi. Klinčki, piment, koper, poper in čebula poskrbijo za pikantnost, za oster okus pa dodamo čili. Pestro izbiro začimb si lahko pogledate v Maestrovi zakladnici začimb.
  • Kozarce je potrebno napolniti do roba, saj bo tako v kozarcu ostalo manj zraka, kar pomeni manjša možnost za razvoj bakterij in plesni. Paziti pa je treba tudi, da rob kozarca ostane čist, saj se sicer pokrovček ne bo popolnoma prilegal in bo v kozarec uhajal zrak. Kozarci so dobro zaprti takrat, ko je pokrovček rahlo vbočen, kar pomeni, da pod njim ni zraka. Preden kozarce zložite v shrambo, jih označite z nalepkami, na katere napišete vsebino in datum vlaganja.
  • Prostor za shranjevanje ozimnice naj bo temen in suh ter razmeroma hladen. Pomembno je v kakšnem prostoru bomo shranili ozimnico, saj obstojnost dobrot ni odvisna le od načina vlaganja, temveč tudi od prostora hranjenja.