
- Belušem obrežemo olesenele konce in jih 2 minuti blanširamo v osoljenem kropu, odcedimo in oplaknemo s hladno vodo. Nato jih osušimo, povaljamo v oljčnem olju, solimo in popramo. Segrejemo ponev in v njej v 2 minutah popečemo beluše, da se obarvajo.
- V kozici segrejemo pol litra vode, vsujemo polento in jo med mešanjem kuhamo na nizki temperaturi 3 minute. Dodamo nadrobljeno gorgonzolo in polovico limonove lupinice ter zmešamo, da se sir stopi. Če je polenta pregosta, dodamo malo vode. Solimo in popramo.
- Polento razdelimo na krožnike, vsaki porciji dodamo žlico kisle smetane in priložimo po 5 belušev. Posujemo z orehi, peteršiljem in preostalo limonovo lupinico ter pokapamo z limonovim sokom. Takoj ponudimo.
Nasvet
Namesto z beluši tako kremasto polento lahko obložimo tudi z drugo zelenjavo: mladim grahom, ki ga samo blanširamo in pretresemo na maslu s česnom, popečenimi bučkami ali papriko.
Kremasta polenta z beluši




Sestavine
- 20 belušev
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper Maestro
- 100 g polnozrnate polente Zlato polje
- 20 g masla
- 40 g nadrobljene gorgonzole
- naribana lupinica 1 limone
- 2 žlici limonovega soka
- 4 žlice kisle smetane
- 30 g grobo nasekljanih orehov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja ali suhi peteršilj Maestro