
- Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Korenje in zeleno drobno narežemo, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj popražimo na 3 žlicah oljčnega olja.
- Dodamo žita, lečo in krompir, dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Po želji dodamo tudi parmezanovo skorjo.
- Zelišča povežemo v šopek in jih dodamo v kozico, pustimo, da počasi zavre, solimo in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno pol ure, vmes po potrebi dodamo še malo jušne osnove. Nazadnje dodamo še pasiran paradižnik in odcejen fižol ter prevremo.
- Ko je jed kuhana, odstranimo šopek zelišč, po potrebi dosolimo, po želji dodamo kanec dobrega oljčnega olja in postrežemo. Na koncu lahko enolončnico obogatimo še s popečeno panceto. Zraven se prileže opečen rustikalen kruh.
Nasvet
Pri izbiri žit in stročnic lahko improviziramo – lahko vzamemo le eno ali dve žiti, namesto fižola ali ob njem pa dodamo še čičeriko...
Polnovredna žita in stročnice so odličen vir vlaknin, beljakovin in drugih koristnih hranil, poleg tega pa se njihova energija sprošča počasi, tako da dolgo ostanemo siti.Žitne kaše Zlato polje so predkuhane, zato je čas kuhanja krajši. Če bi uporabili navadna žita in stročnice, bi jih morali pred kuhanjem namakati, čas kuhanja pa podaljšati na najmanj eno uro. To pa ne velja za lečo, ki je pred kuhanjem tudi sicer ni treba namakati in se skuha že v 20 minutah.
Krepka enolončnica s stročnicami in žiti




Sestavine
- 2 srednje velika krompirja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 čebula
- 1 strok česna
- oljčno olje
- 60 g rjave leče Zlato polje
- 60 g pire Zlato polje
- 60 g ječmenove kaše Zlato polje
- 60 g kamuta Zlato polje
- 1 l zelenjavne jušne osnove Podravka
- parmezanova skorja (po želji)
- 1 pločevinka fižola (400 g) Podravka
- 100 g pasiranega paradižnika (passate) Podravka
- dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
- sol
- popečena panceta (po želji)