Pust je najljubši praznik številnih otrok, saj takrat njihove vragolije niso prepovedane – še celo starši postanejo malo norčavi. A v kuhinji, še posebej, ko je posredi vroče olje, previdnost nikakor ne bo odveč.

Cvrtje je za mlajše otroke preveč nevarno. Otroke raje vključite v pripravo, to je otroci v kuhinjiizrezovanje krofov in predvsem oblikovanje kvašenih flancatov iz ostankov testa pri oblikovanju krofov. V tem primeru je najbolje, če ostanke testa zgnetemo skupaj in pustimo ponovno vzhajati 10 minut. Nato vzhajano testo razvaljamo za dober prst debelo in sprostimo domišljijo.

Izrežemo pravokotnike in kvadrate, ki jim naredimo v sredini zareze ali oblikujemo kroge, lunice, zvezdice, srčke, medvede, polžke, rogljičke, pletenice … Uporabimo večje modelčke za piškote ali si pomagamo s koleščkom za izrezovanje testa, narobe obrnjenim lončkom. Izrezane oblike naj imajo nekoliko bolj izostrene robove, saj testo vzhaja in vsak rob zaobli.

Na razvaljano testo lahko dodamo tudi rozine, narezane datlje, jabolčne krhlje, suhe marelice in testo odišavimo s cimetom. Iz tega oblikujemo zvitek, ga narežemo na primerne kose in robove po potrebi stisnemo, da nam suho sadje ne bi med cvrtjem ušlo. Oblikujemo lahko tudi žepke s suhim sadjem.

Tako oblikovane pustne dobrote pustimo vzhajati še pol ure, nato jih obrnjene ocvremo v vročem olju, tako kot krofe, le da so otroci tu v vlogi preizkuševalcev, ki za mizo že čakajo v nizkem startu.