Nutricionistki svetujeta Natisni stran Natisni stran Nazaj na Onkraj lonca Nazaj na Nasvete

Andreja Čampa Širca
Petek - 27.05.2016Andreja Čampa Širca

LCHF dieta

LCHF dieta

Zaradi večjega občutka sitosti osebe ne posegajo po prigrizkih in mašilih, ob obroku poje manj in je zato LCHF dieta uspešnejša pri izgubi telesne maščobe.

LCHF dieta je primerna le za krajše časovno obdobje (treh do štirih tednov) ob povečanem vnosu tekočine (ledvica). Daljše izvajanje lahko povzroči trajne zdravstvene posledice zaradi preobremenjenosti ledvic in jeter.

Za dobre in dolgotrajne rezultate redukcijske diete bo verjetno potrebno najti srednjo pot med današnjo uravnoteženo prehrano – »mediteranska dieta« in LCHF dieto.

LCHF (Low Carb High Fat) ali v prevodu nizko ogljikohidratna visoko maščobna dieta je v zadnjem času precej popularna dieta. Kaj se skriva za tem izrazom, kakšni so njeni učinki na naše telo in zdravje, si lahko preberete v nadaljevanju.

Začetki segajo že v leto 1925

Dieto z nizkim vnosom ogljikovih hidratov ter visokim vnosom maščob (beljakovin) poznamo od leta 1925, ko je bila prvič uvedena kot oblika zdravljenja epilepsije, znana kot ketogena dieta (90 % maščob, 8 % beljakovin in 2 % ogljikovih hidratov). V naslednjih nekaj desetletjih so se iz klasične ketogene diete razvijale različne modificirane verzije. Za najbolj znano v tem obdobju velja Atkinsova dieta (65 % maščob, 35 % beljakovin in 10 % ogljikovih hidratov).

V 21. stoletju pa postaja vse bolj popularna nova modifikacija: LCHF dieta – nizko ogljikohidratna visoko maščobna dieta (50 % maščob, 25 % beljakovin in 25 % ogljikovih hidratov). Za primerjavo: mediteransko dieto sestavlja 25–30 % maščob, 15–20 % beljakovin in 50–60 % ogljikovih hidratov.

Vedno več znanih osebnosti in celo profesionalnih športnikov ter profesionalnih športnih rekreativcev zagovarja LCHF dieto kot najboljšo in najhitrejšo metodo za izgubo odvečne telesne maščobe (kilogramov) na eni strani in povečanje energije na drugi strani.

Komu verjeti?

Leta in leta so nam nacionalni programi za ohranjanje zdravja predstavljali povečano uživanje maščob kot vstopnico za razvoj bolezni srca in ožilja. Atkinsova dieta je bila v prejšnjem stoletju tarča posmeha, saj naj bi zviševala holesterol, ob tem pa posameznika silila v prekomerno uživanje rdečega mesa in prekomastnih sirov. Na drugi strani predvsem vzdržljivostni športniki leta in leta prisegajo na polnjenje glikogenskih rezerv – “carboloading” med napornimi treningi in tekmami, da bi preprečili pretreniranost in se izognili “trku od steno” zaradi izčrpanosti.

Trendi se spreminjajo tudi na področju prehranjevanja

V uglednih medicinskih revijah je objavljenih vedno več neodvisnih študij, ki govorijo v prid zniževanju uživanja ogljikovih hidratov in povečevanju uživanja visoko maščobnih in visoko beljakovinskih obrokov. Tako že leta 2007 ugledna ameriška medicinska revija JAMA objavi rezultate primerjalne analize štirih redukcijskih diet; tri med njimi so »popularne« diete z različno vsebnostjo ogljikovih hidratov: Atkins (zelo nizka vsebnost ogljikovih hidratov), Zone (nizka vsebnost ogljikovih hidratov) in Ornish (zelo visoka vsebnost ogljikovih hidratov) ter dieto, ki temelji na nacionalnih priporočilih za redukcijo telesne mase LEARN (Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationsips and Nutrition).

V randomizirano dvanajst mesečno študijo so vključili 311 žensk s prekomerno telesno maso oz. debelostjo (ITM 27–40), ki niso imele diabetesa in še niso nastopile menopavze. Primerjalna analiza omenjenih štirih diet je pokazala največji padec telesne mase pri preiskovankah na Atkinsonovi dieti, v primerjavi z ostalimi tremi dietami, in signifikantno večji padec telesne mase med Atkinsonovo in Zone dieto. Statistično značilnega znižanja telesne mase pa niso dokazali med Zone, Ornish in LEARN dieto. Ostali rezultati Atkinsonove diete (rizični dejavniki za bolezni srca in ožilja: LDL-H, HDL-H, trigliceridi, razmerje celokupni holesterol / HDL-H, glukoza, krvni tlak) so primerljivi ali celo ugodnejši od ostalih treh diet.

Že dve leti prej je Noackes s sodelavci objavil primerjalno študijo vpliva visoko beljakovinske (VB) in visoko ogljikohidratne (VOH), energijsko omejene, dvanajst tednov trajajoče diete, na izgubo telesne mase, prehranski status in dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni pri debelih ženskah. V študijo je bilo zajetih 1000 avstralskih žensk z jasno opredeljeno prekomerno telesno maso ali debelostjo (ITM 32±6 ). Rezultati so pokazali, da so ženske pri obeh dietah izgubile telesno maso; v povprečju 7,3 ± 0,3 kg. Preiskovanke na VB dieti so izgubile večji delež maščevja kot preiskovanke na VOH dieti. Prav tako se je serumska vrednost trigliceridov v skupini z VB dieto znižala bolj kot v skupini z VOH dieto. Noackes zaključuje, da ima energijsko omejena visoko beljakovinska dieta prehranske in metabolne koristi, ki so enaki in v nekateri primerih celo boljši kot pri visoko ogljikohidratni dieti.

Izguba telesne maščobe pri LCHF dieti

Če pogledamo presnovno pot hrane, nam hitro postane jasno, zakaj je LCHF dieta uspešna pri izgubi telesne maščobe. Zaradi uživanja večjih količin maščob in beljakovin v obroku ob sočasno nižjem vnosu ogljikovih hidratov je občutek sitosti pri LCHF dieti daljši kot pri večini drugih diet. Ker telo ne dobi zadostne količine ogljikovih hidratov, energijo po izpraznitvi glikogenskih rezerv v mišicah zagotavlja z razgradnjo lastnih beljakovin in koriščenjem maščobnih zalog. Pri razgradnji beljakovin in maščob nastajajo v krvi kot stranski produkti ketonska telesa, ki služijo kot vir energije, v presežkih pa se iz organizma izločajo preko ledvic (večja obremenitev ledvic).

Zaradi večjega občutka sitosti osebe ne posegajo po prigrizkih in mašilih, ob obroku pojedo manj in zato je LCHF dieta uspešnejša pri izgubi telesne maščobe. LCHF dieta je primerna le za krajše časovno obdobje (treh do štirih tednov) ob povečanem vnosu tekočine (ledvica). Daljše izvajanje lahko povzroči trajne zdravstvene posledice zaradi preobremenjenosti ledvic in jeter. Pogosta nevšečnost je tudi hudo zaprtje – obstipacija zaradi uživanja hrane skoraj brez neprebavljenih ostankov in odsotnosti netopnih prehranskih vlaknin, ki povečujejo volumen blata in preprečujejo njegovo zlepljenje. Do obstipacije na LCHF dieti pride, ker je prebavljivost maščob več kot 98 %, beljakovin 85 %–97 %, pri zelenjavi pa ostanejo predvsem manjše količine topne prehranske vlaknine.

Katera dieta je torej najbolj primerna?

Danes lahko nesporno trdimo, da je prekomeren vnos ogljikovih hidratov, predvsem prečiščenih škrobnih živil, sladkorja in sladkih pijač, eden glavnih krivcev za naraščanje prekomerne telesne mase in debelosti v svetu. Kot klinični dietetik, ki je vsakodnevno vpet v prehransko svetovanje in spremljanje uspešnosti/neuspešnosti redukcijske diete, ostajam kljub naravnost fantastičnim rezultatom množice modificiranih LCHF diet na realnih tleh. Še vedno ostaja odprto vprašanje dolgotrajnih učinkov visoko maščobnih in beljakovinskih diet na organizem. Zato bo potrebnih še veliko multicentričnih raziskav.

Za dobre in dolgotrajne rezultate redukcijske diete bo verjetno potrebno najti srednjo pot med današnjo uravnoteženo prehrano – »mediteranska dieta« in LCHF dieto. Kot uspešna se po naših izkušnjah kaže prehrana z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov (45–50 %), s poudarkom na sveži zelenjavi, stročnicah, manj sladkemu sadju (jagodičje) in polnovrednih škrobnih živilih z nizkim glikemičnim indeksom (GI), večjim vnosom beljakovin (20–25%) v obliki pustega mesa in manj mastne albuminske skute, manj mastnih sirov in vnosom maščobe v varnih mejah (30–35%), s poudarkom na kvalitetnih maščobah rastlinskega izvora: repično, orehovo, laneno, sojino in olivno olje, z oreščki ter mastnimi morskimi ribami (losos in skuša).

Preberite tudi:

 

Preberite tudi

»Super živila 2«

»Super živila 2« Andreja Čampa Širca

Pri zmanjševanju dejavnikov tveganja za nastanek civilizacijskih bolezni je pomembna preventiva, ki se prične v zgodnjem otroštvu. V preventivi ima prehrana in z njo pestrost medsebojnega kombiniranja posameznih živil pomembno vlogo, ki pa se je, dokler ni prepozno, žal premalo zavedamo.

Čaji v času prehlada

Čaji v času prehlada Andreja Čampa Širca

Ob misli na prehlad, kašelj in nasploh slabo počutje najprej pomislimo na dober, topel zeliščni čaj. Ta misel ni neupravičena, saj mnoga zelišča lajšajo težave, povezane s prehladi in gripami. Pozitivne učinke zdravilnih zelišč lahko pripišemo eteričnim oljem, ki jih vsebujejo.

Sladila z in brez kalorične vrednosti – naravna ali umetna

Sladila z in brez kalorične vrednosti – naravna ali umetna Andreja Čampa Širca

Ste vedeli, da je edini okus, ki ga dojenček prinese na svet, okus za sladko? Vsi ostali okusi so pridobljeni oziroma priučeni. Zato najnovejše smernice za uvajanje dopolnilne prehrane pri dojenčkih svetujejo najprej uvajanje nevtralnih živil – zelenjave, žitaric, mesa in maščob. Šele nato pride na vrsto uvajanje sadja.

Prehrana v vročih poletnih dneh

Prehrana v vročih poletnih dneh Andreja Čampa Širca

Poletje in z njim čas dopustov ter visokih temperatur je tu. Naša prehrana se spreminja tudi skozi letne čase, zato vam ponujamo nekaj predlogov za lahke osvežilne poletne obroke.

Spanje in vpliv prehrane nanj

Spanje in vpliv prehrane nanj Andreja Čampa Širca

K počitku ne smemo leči ne presiti in tudi ne lačni. Preverite, katera živila je priporočljivo zaužiti kot zadnji, večerni obrok, da bo spanec prijeten in se bomo zjutraj zbudili spočiti in polni energije.

Žita in stročnice

Žita in stročnice Andreja Čampa Širca

Stročnice in žita so odlična izbira za obogatitev tradicionalnih slovenskih jedi kot tudi dobrot iz sodobne kuhinje. Tako kamut kot tudi rjava leča in čičerika imajo številne pozitivne učinke na naše telo, med drugim vsebujejo veliko vlaknin in tako ugodno vplivajo na našo prebavo.

»Super živila« za zdravje ali 650 g sadja in zelenjave na dan

»Super živila« za zdravje ali 650 g sadja in zelenjave na dan Andreja Čampa Širca

Pri zmanjševanju dejavnikov tveganja za nastanek t.i. »civilizacijskih« bolezni ali bolezni preobilja ima preventiva pomembno mesto in z njo tudi prehrana. Določena živila imajo tako preventivne lastnosti na naš obrambni sistem – to so torej naša »super živila«.

Vitamini B v prehrani

Vitamini B v prehrani Andreja Čampa Širca

Vitamini so skupina kemično različnih snovi, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje, predvsem številnih encimskih reakcij v celicah. Ker jih človeški organizem ni sposoben sintetizirati, jih moramo v končni obliki ali kot provitamine dobiti s hrano. Preverite, v kateri hrani najdemo vitamine skupine B.

Jesen in zima – čas gripe in prehladov

Jesen in zima – čas gripe in prehladov Andreja Čampa Širca

V jesensko-zimskem času smo manj odporni. Prav tako se več zadržujemo v zaprtih toplih prostorih, kjer se bakterijske, virusne in druge okužbe med ljudmi lažje širijo. Zato tokrat pišemo o sadju in zelenjavi, ki je bogata z vitaminom C, ki ga ob gripi, takšni ali drugačni, naš organizem potrebuje mnogo več kot sicer.

Ogljikovi hidrati v prehrani

Ogljikovi hidrati v prehrani Andreja Čampa Širca

Ogljikovi hidrati so glavna hranilna snov, ki organizmu zagotavlja energijo. V zdravi uravnoteženi prehrani uživamo živila, bogata z ogljikovimi hidrati, prav v vseh dnevnih obrokih. Prednost dajmo izdelkom iz sestavljenih ogljikovih hidratov, ki so bogatejši s prehranskimi vlakninami.

Varovanje zdravja in pomen prehranskih vlaknin

Varovanje zdravja in pomen prehranskih vlaknin Andreja Čampa Širca

Prehranske vlaknine imajo malo ali nič energijske vrednosti, vendar so za pravilno delovanje naše presnove izrednega pomena. Imajo vrsto pomembnih, deloma zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo, predvsem na njeno hitrost.

Prednosti in slabosti izotoničnih napitkov

Prednosti in slabosti izotoničnih napitkov Andreja Čampa Širca

Telo za svoje dobro delovanje potrebuje tekočino. Med telesno vadbo je zadostna hidracija še posebno pomembna. Pri krajših vadbah zadošča voda, s podaljševanjem in povečevanjem intenzivnosti vadbe pa potrebe po nadomeščanju tekočine, elektrolitov in sladkorjev naraščajo.

Z zdravim načinom življenja nad povišan holesterol

Z zdravim načinom življenja nad povišan holesterol Andreja Čampa Širca

Bolezni srca in ožilja so v Sloveniji na prvem mestu med kroničnimi nenalezljivimi boleznimi in predstavljajo 40 % celotne umrljivosti prebivalstva. Z ustrezno prehrano in telesno aktivnostjo lahko vplivamo na povišano raven holesterola in tako zmanjšamo možnost tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Tedenski jedilnik: Manj holesterola, več okusa

Tedenski jedilnik: Manj holesterola, več okusa Andreja Čampa Širca

Številnim ljudem se ob informaciji, da imajo povišan holesterol, podre svet. Nič več jajčk za zajtrk, okusne pečenke, z ocvirki zabeljenega regrata in praženega krompirja. Zdi se, da bo jedilnik od sedaj naprej sestavljen samo še iz raznih kaš in kosmičev, pustega mesa in na pari kuhane zelenjave brez okusa. Pa ni tako hudo!

Čokolada

Čokolada Andreja Čampa Širca

Okus čokolade je eden najbolj priljubljenih okusov v Severni Ameriki in Evropi, mnogi se ji ne morejo upreti, zato je prav, da o njej vemo nekaj dejstev.

Valentinovo in čokolada – afrodiziak ali ne?

Valentinovo in čokolada – afrodiziak ali ne? Andreja Čampa Širca

Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen – največkrat s pošiljanjem voščilnic in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Celiakija – ko telo ne prenese glutena

Celiakija – ko telo ne prenese glutena Andreja Čampa Širca

Celiakija je v zadnjem času ena pogostejših črevesnih bolezni otrok in odraslih. Če je nediagnosticiramo in ne zdravimo, prinaša vrsto težav – sprva blažje, kot so napenjanje in vetrovi, kasneje pa tudi resnejše – anemijo zaradi pomanjkanje železa, razdražljivost in splošno utrujenost.

Okrepimo imunski sistem

Okrepimo imunski sistem Andreja Čampa Širca

Imunski sistem sestavlja preko 100 milijonov imunskih celic (limfociti, makrofagi, nevtrofilci, spominski limfociti …). Njegovo delovanje je zapleteno, vendar je njegova strategija preprosta: sovražnika mora najprej prepoznati, nato aktivirati obrambne celice in ga končno napasti ter premagati. Imunskega sistema ne čutimo, občutimo le posledice njegovega neuspešnega delovanja.

Začimbe in zelišča

Začimbe in zelišča Andreja Čampa Širca

Začimbe so lahko na voljo sveže ali sušene, cele ali zmlete. V osnovi z dodatkom začimbe jed aromatiziramo, obarvamo ali konzerviramo. Včasih pa z njo lahko prekrijemo druge arome in okuse. Začimbe ločimo od zelišč, ki so listnati deli zelenih rastlin, ki jih prav tako lahko uporabljamo za izboljšanje arome jedi ali njeno okrasitev.

Vino in športniki

Vino in športniki Andreja Čampa Širca

Jesen je čas, ko se končuje sezona zunanjih športov in čas priprav na zimske športe. Tisti najvztrajnejši se ne pustijo motiti in tudi v zimskem času kolesarijo in tečejo zunaj. Poleg tega pa je novembru martinovo, čas ko iz mošta nastane vino. Ali je vino (in nasploh alkoholne pijače) primerno za športnike?

Stročnice  v prehrani

Stročnice v prehrani Andreja Čampa Širca

Stročnice so izredno bogat vir kvalitetnih beljakovin rastlinskega izvora, ki jih v vsakodnevni prehrani potrebujemo enako kot beljakovine živalskega izvora.

Zamrznjena hrana in hranilna vrednost

Zamrznjena hrana in hranilna vrednost Andreja Čampa Širca

Sodoben način življenja, ki ga oblikujejo hitrost, pomanjkanje časa, podaljšan delavnik in oddaljenost ter vedno bolj cenovna nedostopnost lokalno pridelane hrane na eni strani in časovna stiska …

Zamrznjena hrana

Zamrznjena hrana Andreja Čampa Širca

Po pravilniku so hitro zamrznjena živila tista živila, ki so bila zamrznjena s postopkom hitrega zamrzovanja, s katerim je območje največje kristalizacije prekoračeno čim hitreje in je bila v celotnem izdelku dosežena …

Kaše v prehrani

Kaše v prehrani Andreja Čampa Širca

Žitne kaše imajo pomembno mesto v zdravi uravnoteženi prehrani že zaradi načela pestrosti v izboru živil, še bolj pa zaradi prehransko fizioloških prednosti, ki jih imajo pri oskrbi organizma z glukozo.

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.