Pri otrocih je vedno najbolj "vžgalo", če sem jih vključila zraven v pripravo in potem so pripravljali tisto, česar niso marali... in na koncu so jedli.

Življenje si začinjam z luštrekom, meto in lovorjem.

Danes vem, da imamo Slovenci pravo zakladnico v domači kulinariki. Naše jedi lahko mirno postavimo ob bok vsaki francoski ali italijanski kuhinji, le primerno jih moramo narediti.

Marija Merljak je znana kot svetovalka za zdravo prehrano v televizijski oddaji Dobro jutro RTV Slovenija ter na več radijskih postajah, v revijah in časopisih. Prepričana je, da mora biti na krožniku vsakega po malem ter sezonsko in lokalno. Zdravje je namreč odvisno od tega, kaj zaužijemo. Užitek ji je spoznavati stare slovenske recepte in jih inovativno prenašati v sedanji čas.

Marija se trudi razumeti vse generacije, zato z njimi aktivno sodeluje. Skupaj s hčerko Mojco je soavtorica treh knjig o zdravju in zdravi prehrani, skupaj s snaho pa pravkar pripravlja knjigo o zdravju in ravnovesju maščobnih kislin v rastlinskih oljih. Obe sta prav tako kot Marija univerzitetni diplomirani živilski tehnologinji. 

Testenine ali riž?

Oboje, toda če je treba dati en sam odgovor, potem so to testenine; “pašta” v vseh oblikah in z vsemi prelivi, celo brez, če bi bilo treba. Jem jo kadarkoli, tudi ob treh zjutraj, če me uspete zbuditi… “Pašta” me spremlja vse življenje. Moj oče jo je doma celo sam delal. Imel je nekakšen ”mlinček” še iz ”časov Italije”, da je naredil špagete ali druge oblike.

Čokolada ali bonboni?

Čokolada seveda! Čokolado vseh vrst: mlečno, temno, tudi z različnimi nadevi.

Kaj najraje skuhate za svoje najdražje?

Vse, še najraje govejo juho, ki napolni hišo, jote, repo in polento, pečenko z različnimi omakami, solate vseh vrst, specialen kruh…, pa pehtranovo potico…

Nam izdate kak svoj trik za hitro pripravo kosila?

Edini trik, ki ni trik, pa je – skuhaj cvetačno juho in testenine! Ni trik, ker je juho in tudi “pašto” res tako enostavno skuhati. Vse, kar moraš storiti, je, paziti, da ne presoliš in je ne prekuhaš. “Pašta” mora biti ”al dente”! Ves čas, ki ga porabiš, gre pravzaprav na račun prelivov in omak, ki morajo biti nekaj zelenega iz zelišč in pekočega. In zelena solata.

Brez katere začimbe ne bi mogli živeti?

Vse začimbe imam rada. In bi zelo težko ali sploh ne živela brez njih. Veliko jih uspeva po lončkih na mojem balkonu. Zdaj bi vam jih lahko naštela dve vrstici, pa še bi kakšno izpustila. No, poleg domačih začimb imam rada tudi eksotične…. Če že moram izbirati: ne bi mogla brez luštreka, mete in lovorja.

Slovenska kuhinja ali eksotični okusi sveta?

Okus se spreminja. Pred desetletji sem skoraj zavračala domačo kuhinjo in hitela v kitajske restavracije. Pozneje pa sem bolj in bolj poglobljeno spoznavala domače jedi in odkrila prečudoviti svet zdravja v preprostih domačih jedeh, od zelja naprej… Danes vem, da imamo Slovenci pravo zakladnico v domači kulinariki. Naše jedi lahko mirno postavimo ob bok vsaki francoski ali italijanski kuhinji, le primerno jih moramo narediti. Še vedno včasih segam po kitajski in tajski kuhinji, po mehiški in indijski. Naj pa takoj rečem, da francoskih ali italijanskih specialitet, nemških klobas in avstrijskega zelja ne štejem med eksotiko. Madžarski ”gulaš” pa je že bolj oddaljen od mene…

Po kateri specialiteti slovite med svojimi prijatelji?

Po goveji juhi, zelenjavnih in kremnih juhah, po zrezkih in pečenkah, po kruhih in primorski frtalji na tisoč in en način.., a, ja, pa po fižolovem namazu.

Katera je vaša najljubša razvada (s katero hrano se najraje razvajate)?

Ocvirki, kraški pršut, mleko in polenta, slasten topel krof, primorska jota in ričet.

Najbolj uporaben kuharski trik?

Najbolj uporaben kuharski trik je – kremna juha za vse, ki ne marajo zelenjave. Skuhaš, zmiksaš, dodaš kislo smetano in nekaj zelenih listkov zelišč. Tako z veseljem pojedo…

Pri otrocih je vedno najbolj “vžgalo”, če sem jih vključila zraven v pripravo in potem so pripravljali tisto, česar niso marali… in na koncu so jedli. Toda to so bolj triki v kuhinji kot kuharski triki. Narediš tudi figurice iz sadja, potem pa še to pojedo.

Nadaljujte stavek: Kuhanje …

Kuhanje ljubezen moja je,

saj z ljubeznijo ljubezen jé,

kar zvarila v opojno juho sem:

koren lečen, da bi bil zdrav kot dren,

drobnjak zelen in špargelj bel,

da bil bi suh in ne – debel!