Anketa
Čeprav pod martinovo gostijo razumemo gosko, mlince in rdeče zelje, se na praznično pogrnjeni mizi na ta praznik lahko znajde še vse kaj drugega. Si upate biti izvirni?
Knedlčki vseh sort – na plan!
Drobni so nedeljska/praznična jušna zakuha, večji okusna priloga. Lahko so iz dan starih žemelj, kot zapovedujejo porumeneli in popackani listi starih kuharskih knjig, lahko pa sodobno za kruhove cmoke uporabite katerikoli kruh, ki pač ostaja v omari. Za bolj prefinjeno različico kruhovim rezinam odstranite skorjico, za bolj zdravo med pripravljeno kruhovo zmes zanje dodajte še namočene kosmiče. Bi poskusili z dodatkom sesekljanih bučnih semen in brizgom bučnega olja?
Hm, knedlčki postanejo štruca na en dva tri
Se bojite, da bi vam cmoki med kuho razpadli? Kuhajte jih počasi, tako, da voda v loncu le lahno vre. Med kuho ne mešajte, raje stresajte posodo. Negotovost glede razpadanja pa odpihnete stran kakor primorska burja, če zmes naložite na tanko krpo ali na naoljeno aluminijevo folijo, oblikujete štruco, zavijete in 20–25 minut kuhate kakor štruklje. Na folijo potresite mleta semena ali zelišča in videz kuhane ter na rezine narezane štruce na mizi kar se da svečan.
Svaljki, ocvrtki & co.
Fina priloga so tudi razni ocvrtki. Zdrobovim, iz pšeničnega ali pirinega zdroba, dodajte nariban sir, korenček, blanširano in drobno sesekljano špinačo, rukolo, celo blanširane in drobno sesekljane trše liste endivije, z lahkoto tudi raznovrstna zelišča. Za manj mastno različico oblikovane svaljke razporedite po papirju za peko na pekaču, poškropite z oljem in jih specite/«ocvrite« v pečici. Za to potrebujete dobrih 20 minut. Iz enake zmesi pa seveda dobite nežne svaljke. Če jih skuhate, jih brez težav postrežete zabeljene s tradicionalno še toplo gosjo maščobo.
Ko že omenjam gosko … jo mislite že spet nadevati s kruhom?
Kruhov nadev je najbrž najbolj zaželen, saj se med peko kruh lepo navlaži in napoji z maščobo goske. Vendar je kruh ali nekaj podobnega potem še v obliki mlincev, skratka priloge, in kmalu ugotovimo, da ima ta klasični martinov obrok premalo vlaknin. Hitro na pomoč! Nadev naj bo letos iz ajdove ali prosene kaše, ki jo poprej napol skuhate, odišavite s krepkimi zelišči, pomešate z jajcem in zatem nadevate v trebušno votlino račke ali goske. Imenitno.
Polpete iz kaše za prilogo
Vlaknine hitro vnesemo v obrok tudi kot prilogo. Ajdova kaša z gobami je že ponarodela jed, ki se je ne branimo nikoli, niti na praznik ne. Iz katerekoli kaše, ki jo le predhodno namočimo preko noči in naslednji dan skuhamo, lahko naredimo polpete, nadev za zelenjavne zvitke (iz ohrovta ali zelja denimo) ali zapečemo kot narastek z dodano zelenjavo.
Za začetek pa gotovo ena slastna juhica
Le kakšna je goveja juha brez zakuhe, se sprašujem. Za spremembo namesto rezancev ali ribane kaše tokrat vzemite jušne testenine kakšne druge oblike, na primer zvezdice ali obročke, otrokom v veselje pa testeno abecedo ali živalice. Pobrskajte po trgovinski polici, gotovo najdete kaj razveseljivega.
Avtorica članka: Mojca Koman