Razlika v receptih za testo medenjakov je predvsem v količini maščobe in v količini ter izbiri rahljalnega sredstva.

Pecilnega praška v medenem testu ne uporabljamo, prav tako ne vinskega kamna. Za testo medenjakov je uporabna le jedilna soda ali pepelika.

Receptov za medenjake je res veliko. Lahko so mehki ali kot kamen trdi, vsako sorto pa znamo uporabiti na svoj način. Trdi so odlični za oblikovanje okraskov za jelko, številnih umetelnih oblik, tudi za oblikovanje medene hišice, saj med peko ohranijo svojo obliko, mehki nasprotno so primernejši za sladkanje. Razlika v receptih za testo medenjakov je predvsem v količini maščobe in v količini ter izbiri rahljalnega sredstva.

Za dražgoške kruhke ali kroglice

Testo povsem brez maščobe uporabljamo le za dražgoške kruhke in podobne zapletene medene okraske, saj takšno testo omogoča dolgotrajno pripravo pred peko, pomeni oblikovanje posameznega okraska tudi več dni, medtem ko moramo testo z veliko maščobe speči čim prej. Testo z maščobo je praviloma tudi mehkejše in ga niti ni mogoče oblikovati drugače kot med dlanmi v kroglico.

Da je testo obstojno dlje časa, pa je odvisno tudi od uporabe rahljalnega sredstva. Pecilnega praška v medenem testu ne uporabljamo, prav tako ne vinskega kamna. Za testo medenjakov je uporabna le jedilna soda ali pepelika. Soda je laže dostopna povprečni gospodinji, zato je prvotna izbira pri peki medenjakov.

Medenjakov brez meda ni

Uporabimo katerega koli. Temnejši imajo krepkejšo aromo, ki se odlično ujame s številnimi začimbami, ki so sestavni del medenih piškotov. Klinčki, cimet, muškatni orešček, to so osnovne začimbe, ki jim dodajamo še janež, kardamom, piment ter še kaj.

Dva preverjena recepta za izvrstne medenjake

Da se ne bomo še naprej vrteli kot mačka okrog vrele kaše, vam ponujam dva recepta za mehke in okusne medenjake.

Prvi so preprosti medenjaki s. Vendeline, odlična klasika tako za medeno hišico kot parklje, Miklavže ali zvezdice, ki jih uporabimo za okraske na božičnem drevescu.

  • Zanje segrejemo 250 g medu na 50 stopinj, odstavimo, prilijemo 2-3 dl mleka, dodamo 400 g sladkorja v prahu, 2 žlički začimb za medenjake, jajce in premešamo.
  • Posebej zmešamo 1 kg polnovredne moke z žličko jedilne sode in to vmešamo v medeno zmes.
  • Gladko premešamo, oblikujemo hlebček, ga ovijemo in pustimo ohladiti v hladilniku približno pol ure.
  • Ohlajeno testo razvaljamo na pol prsta debelo in izrežemo oblike. Te polagamo na pekač in pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 12 minut, da rahlo porjavijo. Po želji pustimo povsem naravne piškote (topli so najbolj slastni) ali jih okrasimo z beljakovim oblivom.

Drug recept pa je za mehke medene piškote, ki so najbolj priljubljeni pri otrocih. Ti so okrogli in za daljšo obstojnost morajo biti povsem obliti z beljakovim oblivom po obeh straneh.

  • Za 2-3 pekače piškotov v kozico nalijemo 0,5 dl skuhane in odcejene žitne kave (iz kavnega nadomestka), dodamo 125 g masla, 150 g meda, 100 g sladkorja, pristavimo in mešamo, da se maslo in sladkor povsem raztopita. Odstavimo in prelijemo v večjo posodo, kjer pustimo, da se zmes 10-15 minut hladi.
  • Potem dodamo vrečko vanilijevega sladkorja, četrt žličke pimenta, ščep muškatnega oreščka, ščep janeževih semenin, jajce ter z mešalnikom zmešamo.
  • Posebej v kozarček nalijemo 3/4 žličke jedilne sode in pol žličke jabolčnega kisa, mehurčkasto zmes pa vlijemo v kavno zmes. Vse skupaj potresemo s 375 g moke, 3/4 žličke pecilnega praška in premešamo v gladko ter mehko zmes. Pokrijemo s folijo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 4 ure.
  • V tem času se zmes nekoliko napihne in utrdi. Iz zmesi z žličko zajemamo testo in ga v pomokani roki oblikujemo v kroglico v velikosti oreha. Polagamo jih na pekač in pri 160 stopinjah pečemo 12 minut. Ohladimo na mrežici.
  • Okrasimo jih z beljakovim oblivom in sicer na vsak piškot s prstom nanesemo obliv najprej na dno piškota, ko se ta posuši, pa še na zgornjo zaobljeno površino.

Avtorica: Mojca Koman

Preberite tudi: