Na kaj naj bom pozorna pri sušenju v gospodinjskem etažnem sušilniku za sadje in zelenjavo?
Preprost odgovor: na ustrezno temperaturo, še prej pripravo živil in na zračenje.
Tanjše rezine jabolk z veliko rezno ploskvijo so suhe mnogo hitreje kot debeli krhlji jabolk, zato ni nikoli enotnega pravila glede časa sušenja. Med sušenjem zato na nekaj ur pregledujemo, kako sušenje napreduje in ukrepamo po potrebi z obračanjem kosov na posameznem pladnju in odstranjevanjem tistih, ki so že posušeni.
Pazimo tudi, da ne sušimo pri previsoki temperaturi. Za sadje je najvišja priporočljiva temperatura 65 ºC, za zelenjavo 60 ºC ter za zelišča in gobe 50 ºC. V marsikaterem sušilniku lahko nastavimo le stopnjo sušenja, zato poglejte v navodila aparata, kaj predstavlja posamezna stopnja in primerno izberite.
Prostor, kjer sušimo, pogosto zračimo. Ampak to boste (zaradi vročine in sopare) gotovo sami opazili. 🙂