Nekateri kosmiči za zajtrk se zelo hitro namočijo, drugi potrebujejo več ur, da postanejo mehki. Zakaj?

Mehkoba kosmičev in sposobnost vsrkavanja tekočine pri žitnih kosmičih je odvisna najprej od vrste kosmičev. Rženi so po mojih izkušnjah zelo grobi in trdi. Teh skorajda ne moremo porabiti drugače, kakor da jih pustimo namakati več ur ali še bolje, jih v vodi ali mleku kuhamo 20-30 minut in nato pustimo še vsaj 10 minut nabrekati, da se primerno zmehčajo.

Mehkoba kosmičev pa je odvisna tudi od obdelave oziroma kosmičenja. Tanjši kot so kosmiči, pomeni bolj stisnjeni, praviloma tudi oluščeni, tem večja je njihova površina, laže/hitreje se namočijo. Nekateri kosmiči so tako primerno namočeni že po 10 minutah namakanja v skodelici, kuhanje zanje skoraj ni potrebno, kar gotovo pospeši pripravo zajtrka med delovnim dnem, ko najbrž ni nikogar, ki ne bi hitel.

Svetujem, da preizkusite več različnih žitnih kosmičev in izberete sebi in svojemu življenjskemu slogu primerne.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.