Nekateri kosmiči za zajtrk se zelo hitro namočijo, drugi potrebujejo več ur, da postanejo mehki. Zakaj?
Mehkoba kosmičev in sposobnost vsrkavanja tekočine pri žitnih kosmičih je odvisna najprej od vrste kosmičev. Rženi so po mojih izkušnjah zelo grobi in trdi. Teh skorajda ne moremo porabiti drugače, kakor da jih pustimo namakati več ur ali še bolje, jih v vodi ali mleku kuhamo 20-30 minut in nato pustimo še vsaj 10 minut nabrekati, da se primerno zmehčajo.
Mehkoba kosmičev pa je odvisna tudi od obdelave oziroma kosmičenja. Tanjši kot so kosmiči, pomeni bolj stisnjeni, praviloma tudi oluščeni, tem večja je njihova površina, laže/hitreje se namočijo. Nekateri kosmiči so tako primerno namočeni že po 10 minutah namakanja v skodelici, kuhanje zanje skoraj ni potrebno, kar gotovo pospeši pripravo zajtrka med delovnim dnem, ko najbrž ni nikogar, ki ne bi hitel.
Svetujem, da preizkusite več različnih žitnih kosmičev in izberete sebi in svojemu življenjskemu slogu primerne.