Anketa
Za posebne praznike, kot so božič ali velika noč, je v naših krajih navada, da postrežemo potico. Navadili smo se, da je ta orehova, čeprav obstajajo še drugi nadevi za potico, ki po okusu ne zaostajajo za orehovo. Še več, nekateri so zelo zdravilni. Poglejmo nekaj najbolj osnovnih.
Več beljakovin za gradnike mišic
Mandlji vsebujejo precej več beljakovin kakor drugi oreščki, od 9 do 21 %, količina je primerljiva celo z mesom in žiti, tistimi bolj beljakovinskimi kot je denimo kvinoja. Seme maka ima 18 %, orehi slabih 15 %, lešniki zgolj 12–13 % beljakovin. Če izbiramo nadev potice glede omenjenega, je prava izbira gotovo mandljev nadev.
Več koristnih maščob za zdravje
Orehi so nasprotno zelo bogati z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, a te med peko delno izgubijo svojo zdravilnost. Če nam je mar zanje in za toplotno neobstojen vitamin E, potem orehe raje pojejmo kar tako: kot prigrizek, potresene preko jutranjih kosmičev ali kot vmesno malico. V kolikor se tradicionalno odločimo za orehov nadev v potici, pazimo, da so orehi sveže mleti. Zaradi omenjenih maščobnih kislin, ki so občutljive na svetlobo in toploto, pride do encimskega kvara, ki povzroči žarkost. Žarka maščoba je zdravju škodljiva, celo rakotvorna, v jed se prikrade grenak in pekoč okus, ki se ohrani tudi v pečenih slaščicah. Pravzaprav se okus žarkega med peko okrepi, ne izgubi. Prevedeno po domače: starih orehov, ki jih je potrebno porabiti, nikar v potico!
Manj mastna potica je zakon!
Potica z več maščob bo dlje obstojna, ampak, kar je preveč, je res preveč. Kdor bi si želel ali se mora izogibati velikim količinam kakršnihkoli maščob v hrani, naj izbere potico z makovim nadevom, še bolje rožičevo potico. Moka iz mletih rožičev vsebuje najmanj maščob od vseh klasičnih nadevov za potice, kakor tudi najmanj enostavnih ogljikovih hidratov, a je najbolj bogata z balastnimi snovmi in čreslovinami. Rožiči vežejo strupene snovi že v črevesju, pomagajo pri prebavnih težavah in s tem čiščenju, razstrupljanju organizma. Gotovo pa že veste, da so rožiči nadomestek kakava.
Mak je zmagovalec!
Oreščki in semena vsebujejo pester izbor mineralov in vitaminov, tako v maščobah topnih, ki prednjačijo, kot v vodi topnih. Med minerali je v njih veliko železa, kalcija, magnezija, fosforja in zaradi vseh pravimo, da so oreščki in semena dober vir hranil za možgane in živčevje. Pa vendar, med vsemi po količini mineralov izstopa mak. Ima dvakrat več železa kot mandelj, trikrat več kot lešnik ali oreh, količina v 100 g je že skoraj primerljiva z jetri iz mesnice. Podobno je s kalcijem, le da so tu razlike še večje. 100 g maka ima približno tolikšno količino kalcija kot 1 liter mleka, za enako količino kalcija bi morali pojesti kar 1,5 kg orehov.
In kokos?
Kokosova moka ima zanemarljivo količino beljakovin, prav nič ne izstopa ne po količini kalcija, magnezija, železa, toliko bolj po količini selena. Ni napak, če ga pojemo, saj je selen vključen v številne antioksidacijske procese v telesu v povezavi z vitaminom E, pomanjkanje selena pa vodi v težave s plodnostjo in prostato pri moških, in pri vseh v videz prezgodnje starikavosti, ki se kaže v ohlapnih mišicah in uveli koži. Kokosova potica je zavoljo tega odlična izbira.
Ni vse zlato, kar se sveti
Čeprav se trudimo za to in ono v prehrani, tudi s skrbno izbiro nadeva za potico, ni narobe opozoriti, da vse dobro bolj malo koristi, če jed ni pripravljena z ljubeznijo in z mislijo na tiste, ki jo bodo zaužili. In prav potica je tista slaščica, pri kateri se najbolj občuti naša jeza, žalost ali veselje in prijetno vznemirjenje. Če jo bomo pekli sami, na to prej pomislimo.
Avtorica članka: Mojca Koman
Preverite tudi: