Nutricionistka odgovarja Natisni stran Natisni stran Nazaj na Nasvete Nazaj na Nasvete

Vprašajte nutricionistko

Imate vprašanje za naši nutricionistki? Izpolnite obrazec in pošljite vaše vprašanje …

Vprašanja in odgovori

Kako pravilno shranjujemo čokolado?

Odgovarja: Mojca Koman

Čokolado hranimo pri temperaturi 15–20 ºC. Najbolj primeren je suh in temen prostor. Hranimo jo tesno ovito/dobro zaprto. Odprto čokolado za kuho in peko, ki ste jo morda kupili v večji količini, tako vedno ovijte v vrečko ali v folijo in porabite v kratkem. Čokolada, natančneje maščoba v čokoladi, se namreč hitro navzame vonjav in arom drugih živil, ki jih shranjujemo v bližini.

Pri hranjenju čokolade se izogibamo temperaturnih nihanj, saj v takšnem primeru sladkor v čokoladi kristalizira, lahko se čokolada spoti in na površini kondenzira, pogosto se pojavi posivenje. Vsekakor poskrbimo, da čokolado porabimo do roka uporabe ali prej, v kolikor jo shranjujemo v nekoliko višjih (normalnih sobnih) temperaturah.

Kako speči najboljšo kračo?

Odgovarja: Mojca Koman

Priporočam, da pri mesarju izberete večjo kračo s kožo, ki da piko na i tej pustni poslastici. Skozi kožo do mesa večkrat križno zarežite, da dobite karo vzorec. Za to potrebujete res oster nož in nekaj minut potrpljenja. Čim manjši bodo kvadratki, tem bolj hrustljave ocvirke iz zapečene kože boste dobili.

Potem pripravite zeliščno mešanico za marinado. Sesekljajte peteršilj, rožmarin, osmukajte liste z vejic timijana, lahko dodate tudi ingver, feferon, žajbelj in podobne krepke začimbe. Česen strite in vse skupaj zmešajte z gorčico ali le z oljem. Solite, poprajte, nato s to mešanico na debelo premažite celotno kračo, tudi v zareze kože do mesa. Kračo nato pokrijte s folijo in shranite v hladilnik preko noči.

Naslednji dan kračo položite na mrežico pekača, da bo toplota neovirano krožila okoli kosa mesa, ob strani prilijte kozarec vode in 45 minut pecite pri 180 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in pecite nato še uro, dve ali več, odvisno od teže krače. Za kilogram potrebujete uro peke ali malo dlje, dokler termometer v sredici ne doseže 71 stopinj. Tik pred koncem temperaturo povišate na 230 stopinj za nekaj minut, da se koža hrustljavo speče.

Kako dolgo lahko hranimo francosko solato?

Odgovarja: Mojca Koman

Čas hranjenja je odvisen od več dejavnikov. Ključni je temperatura. Če solato večino časa hranite pri temperaturi okoli 0 ºC, potem je solata obstojna ves teden, verjetno še kak dan dlje. V nasprotnem primeru je solata obstojna mnogo manj, pri sobni temperaturi največ en dan.

Francoska solata ni prava brez majoneze. V kolikor je ta narejena iz surovih rumenjakov in to doma, potem se solata obdrži v hladilniku največ 3 dni. S kupljeno majonezo, kjer so rumenjaki pasterizirani, pa je francoska solata povsem uporabna tudi po tednu dni, seveda ob pravilni temperaturi skladiščenja.

Kako in kje porabiti meso pečenke?

Odgovarja: Mojca Koman

Odgovor je zelo preprost – na zelo številne načine. Naj jih naštejem le nekaj: 

  • namesto salame v sendviču za malico;
  • na kocke narezano, lahko popečeno, na trši solati (endiviji, radiču);
  • kot dodatek rižoti, omaki za testenine, enolončnici;
  • jo zmeljemo v mesni namaz z malo kisle smetane in šopkom zelišč.

Pečenkino omako porabljamo kot jušno osnovo/okusni dodatek za juhe, enolončnice, zato je nikar ne zavrzite. Če poskrbite za ustrezno hranjenje teh ostankov, jih lahko spretno porabite v dneh po zabavi brez kakršnekoli zadrege.

Kaj je parboiled riž?

Odgovarja: Mojca Koman

Riževo zrno, tako kot pšenično ali katero drugo žitno zrno, obdaja več ovojnic. Najprej v predelavi iz zrna odstranijo trdo ovojnico oz. zunanjo lusko, da dobijo surovi, rjavi ali naravni riž, vsa poimenovanja so prava. Potem odstranijo semensko lupino in kalček, zrno zbrusijo in nekatere še polirajo (glazirajo). Pri tem gre v izgubo precejšen delež vitaminov in rudnin, ostanejo večinoma le škrob in beljakovine. Tako dobljen riž imenujemo bel riž, ki ga radi uporabljamo za pripravo riževih slaščic.

Posebnost je parboiled riž, pri katerem surova riževa zrna namakajo v vreli vodi ali vodni pari, da večina hranilnih snovi iz ovojnic preide v samo jedro zrna. To se zato rahlo rjavo obarva. Nato z zrna odstranijo semensko lupino in kalček ter zrna zbrusijo. Takšen riž je po hranilni sestavi podoben surovemu nebrušenemu rižu, glede uporabe pa belemu rižu.

Kaj ni peka na žaru škodljiva?

Odgovarja: Mojca Koman

Heterociklični amidi, akrolein, akrilamid so imena spojin, ki jih imamo živilci v besednjaku, kadar je govora o peki na žaru. Večje vsebnosti teh škodljivih snovi so v močno zapečenih/zažganih kosih, ki smo jih pekli predolgo in pri previsoki temperaturi, v plamenih ali močnem dimu.

Zažgani čevapi tako že dolgi niso več po modi. Če se jim želimo izogniti ali vsebnost teh snovi zmanjšati, potem pečemo previdno, najbolje pokrito, in v marinado dodamo zelišča. Rožmarin, žajbelj, timijan in nekaj limonovega soka namreč dokazano zavira nastanek akrilamida.

Kaj je marinada in kaj glazura, ki jo uporabljamo pri peki na žaru?

Odgovarja: Mojca Koman

Meso, ki ga bomo spekli na žaru, vedno začinimo z mešanico začimb (angl. rub) in soli. Če meso zatem položimo v marinado vsaj za nekaj ur, se bo meso postopno mehčalo, vsekakor se navzelo arom in bo okusnejše. Marinada je praviloma sestavljena iz olja, kisa in začimb.

Glazura pa preprečuje izsuševanje mesa med peko, obenem je uporabna za okus in privlačen videz zlasti mesa z več veziva, ki potrebuje daljši čas peke. Običajno so glazure goste in sladke; na meso jih nanašamo s silikonskim čopičem malo pred koncem peke, približno 5 minut pred koncem, sicer se lahko sladkor vžge.

Kako vemo, če je jajce sveže?

Odgovarja: Mojca Koman

Če v kozarec potopimo sveže jajce, to zagotovo potone, več kot 14 dni stara jajca pa plavajo, saj se tik pod lupino povečuje prostornina zračne vrečke in deluje kakor rokavčki, ki otroka neplavalca držijo nad vodno gladino.

Da je jajce sveže, vidimo, ko ga ubijemo. Povsem sveže jajce ima čvrst rumenjak in beljak, pri starejših jajcih pa se oba poležeta in beljak se krepkeje razlije po krožniku. Takšna jajca niso pokvarjena. Lahko jih uporabimo v kuhinji pri pripravi večine jedi, kjer jajca povsem prepečemo, izognemo se le jedem, kjer jajca uporabimo surova (to sicer odsvetujem v vsakem primeru), ali rumenjak še ostane tekoč (poširanje, jajce na oko).

Da je jajce zelo sveže opazimo tudi, ko trdo kuhana jajca želimo olupiti. Lupino povsem svežih jajc odstranimo zelo težko, pri nekoliko starejših jajcih pa lupina odstopi skoraj sama od sebe in dobljeno jajce je lepe oblike.

Kako skuhamo jajca v modelih za mafine?

Odgovarja: Mojca Koman

Sveža jajca položite v vdolbine pekača za mafine in jih za 30 minut postavite v pečico, segreto na 150 stopinj. Kuhana jajca nato pobarvajte po navodilih na vrečki barve. Ta način je uporaben, ko kuhate večjo količino jajc, denimo za pirhe, ki jih boste naknadno obarvali v raztopini barv, za dve jajci na solati pa dvomim, da je varčno vključiti pečico.

Kaj je kvasec ali kvasni nastavek in zakaj ga potrebujemo?

Odgovarja: Mojca Koman

Za pripravo kvašenih dobrot (kruha ali pekovskega peciva, krofov) potrebujemo moko, tekočino, sol in kvas ter dodatke glede na recept. Navadno pred mesenjem testa v navodilih za delo piše, da pripravimo kvasni nastavek (kvasec). To je kvas, raztopljen v mlačni tekočini (voda za kruh, mleko za sladko testo), v kateri smo prej raztopili še žlico sladkorja. Kvasni nastavek pustimo vzhajati približno 10 minut, nato ga vmesimo med moko. Dobro vzhajan kvasec nam pove veliko o moči kvasovk, da so te sposobne uspešnega razmnoževanja. Obenem nam tako pripravljen kvasni nastavek skrajša čas vzhajanja testa.

Če je kvas svež, značilnega vonja in okusa, potem smo v njegovo moč lahko povsem prepričani in kvasnega nastavka ni potrebno pripravljati. Sama ga pripravim zelo redko, navadno le v primeru, ko imam zelo star kvas dvomljive kakovosti ali v primeru suhega kvasa, da zrnca namočim in tako pospešim vzhajanje.

Kateri zeliščni čaji grejejo oziroma hladijo?

Odgovarja: Mojca Koman

Šipek in lipa sta zeliščna čaja, ki ogrejeta organizem, zlasti, če ju sladkamo z medom.

Meta, melisa in bezeg pa so čaji, ki hladijo in jih priporočam za pitje predvsem v toplejšem letnem času za žejo, najbolje nesladkane. Brez težav jih odišavimo z limonovim sokom, ki dodatno osveži in ohladi.

Kako pravilno spečemo krvavice?

Odgovarja: Mojca Koman

Krvavice so praktično že toplotno obdelane, za gurmanski pridih jih pred uživanjem samo zapečemo v pečici. Ključno pri tem je, da se dovolj zapeče ovitek (naravno črevo). Krvavice najlepše spečemo tako, da jih najprej nekajkrat prebodemo, postavimo na rešetko (podstavimo pekač, ki ujame med peko izcejeno maščobo), in pečemo pri 180 ºC približno 30 minut. V tem času se črevo hrustljavo zapeče in sredica dovolj ogreje, da pridobi primeren okus. Maščobe pri tem načinu ni potrebno dodajati, ker so že krvavice dovolj mastne. Če že, potem jih le na tanko premažemo z mastjo, da bo skorjica še bolj pristnega okusa in videza.

V primeru, da pečemo le eno krvavico, jo lahko damo v ponev na vročo maščobo in med peko obračamo.

Zakaj krvavice počijo? Krvavice počijo, če so bile preveč napolnjene oz. predvsem, če je bil izbran pretanek ovitek.

Kaj je jedilna soda?

Odgovarja: Mojca Koman

Soda bikarbona ali jedilna soda po domače ter pravilno natrijev hidrogenkarbonat je snov, ki v stiku s kislino burno reagira. Pri tej kemijski reakciji se tvori voda in ogljikov dioksid, zaradi česar pecivo naraste, se napihne.

V vrečici pecilnega praška je mešanica jedilne sode, kisline v prahu in nekaj malega riževe moke ali drugega aditiva, ki preprečuje, da bi se zrnca navlažila in bi reakcija stekla že ob normalni zračni vlagi.

Če uporabljamo jedilno sodo samostojno, moramo sestavinam za kolače vedno dodati kislino (jogurt, kis, limonov sok ipd.)

Vrečka z vinskim kamnom je nadomestek klasičnemu pecilnemu prašku, kjer gre za enako mešanico jedilne sode in kisline, le da je tu kislina točno znana – vinska kislina.

Kako naj obarvam testo za makrone, da postanejo močnih barv?

Odgovarja: Mojca Koman

Jedilne barve za pecivo v gelu je mogoče dobiti že v vsaki malo bolje založeni trgovini, vendar pa večinoma niso primerne za makrone. Testo za makrone je namreč silno občutljivo na dodajanje tekočine. Te barve so primerne le za tiste makrone, kjer je zaželena nežna obarvanost, ki jo dosežemo s kapljico ali dve barve v gelu, ne da bi pretirano spremenili strukturo testa zanje.

Za makrone krepkih barv pa moramo uporabiti barve v prahu, ki jih je mogoče nabaviti le v specializiranih trgovinah s slaščičarsko opremo.

Kako naredim košarico za kanape iz listnatega testa?

Odgovarja: Mojca Koman

Takim košaricam pravimo volovan (franc. Vol- au-vent). Naredimo jih iz kakovostnega listnatega testa.

Testo razvaljamo in najprej izrežemo osnovno obliko (kvadratek, nazobčan krog, rožico), ki predstavlja dno košarice. Nato izrežemo še obroč ali okvir iz nove osnovne oblike, ki ji izrežemo sredino, in ga prilepimo na testeno dno z razžvrkljanim jajcem. Po želji ponovimo s še enim okvirjem, vendar po izkušnjah sodeč dobimo lepšo košarico, če nalepimo le en okvir, vendar je ta iz nekoliko debelejšega testa.

Pred peko pripravljene košarice vedno dobro ohladimo v hladilniku in dno volovana na sredini, kjer bomo nadevali, prepikamo z zobotrebcev, da se ne bo pretirano napihnil. Pečemo jih na 220 stopinjah Celzija 15–20 minut, da rahlo porjavijo. Več plasti in lepše razslojene bomo dobili, če v pečici ustvarimo paro.

Ali lahko uporabim strjen med za medenjake?

Odgovarja: Mojca Koman

Naraven med sčasoma kristalizira, postane trd, težko mazav, pravimo mu strd. Od razmerja med sladkorji v medu je odvisno, kako hitro bo med kristaliziral. Med z večjim deležem fruktoze v primerjavi z drugimi sladkorji kristalizira počasneje in obratno. Gre za povsem naraven proces staranja medu.

Na hitrost kristalizacije vpliva tudi dostopnost kristalizacijskih jedeh v medu, pogostost mešanja, embalaža in še več drugih dejavnikov.

Strd uporabimo v pecivih brez slabe vesti in posebnih težav. S segrevanjem do 40 stopinj Celzija med znova postane tekoč in ga uporabljamo kot vsak drug med.

Kako uporabljamo kardamom?

Odgovarja: Mojca Koman

Kardamom kupujemo v strokih, kot začimbo pa uporabljamo semena, ki so v stroku. Te dobimo tako, da strok zdrobimo, najlažje kar s trdim delom dlani ali tolkalom za meso, lupino odstranimo, semena pa zdrobimo v možnarju ali zmeljemo v (kavnem) mlinčku. Semena imajo močan vonj, ki na zraku hitro izhlapi, zato stroke za semena vedno drobimo sproti po porabi.

Kardamom odišavi različno pecivo, od piškotov do kolačev. Dodajamo ga v tople pijače (vroča čokolada, kava) in tudi v topel čaj, z njim začinimo sadje, ko kuhamo marmelado. V slanih jedeh je pogosto zastopan v jedeh indijske kuhinje (npr. kari, pilav).

Kje shranjujemo jajca?

Odgovarja: Mojca Koman

Pri jajcih se izogibajmo temperaturnih sprememb. Tako jih na primer ni priporočljivo shranjevati v vratih hladilnika, saj odpiranje vrat hladilnika povzroča rošenje na jajčni lupini in v takšnih pogojih mikroorganizmi iz zunanje strani lupine lažje prehajajo v notranjost jajc. Zaradi enakega razloga danes jajc v trgovini ne hranijo več v hladilniku.

Sveža jajca doma pospravimo v hladilnik, da jim podaljšamo obstojnost do 3 tedne. Hranimo jih v kartonasti embalaži na nižjih/srednjih policah hladilnika.

Kako hranimo svinjsko mast in ocvirke?

Odgovarja: Mojca Koman

Manjše količine masti in ocvirkov hranimo v kozarcih za vlaganje v temnem in hladnem prostoru, ki ni nujno hladilnik. Oksidacijo maščob preprečimo, če kozarec ovijemo s časopisnim papirjem ali aluminijevo folijo. Večje količine masti pa hranimo v posebnih posodah, čebrih, loncih s pokrovom, navadno iz emajla.

Ključno pri hranjenju ocvirkov je, da so ti povsem prekriti z mastjo in med njimi ni zračnih žepov, sicer se v kratkem pokvarijo (plesen, oksidacija).

Kako shranjujemo rastlinska olja?

Odgovarja: Mojca Koman

Rastlinska olja shranjujemo v temnih steklenicah pri sobni temperaturi, še bolje pri temperaturi od 12–15 ºC, torej v neogrevani shrambi ali v kleti. Steklenico s hladno stiskanim oljem lahko celo ovijemo v aluminijasto folijo, da stik s svetlobo čim bolj preprečimo. V takem primeru lahko steklenico za sprotno rabo hranimo tudi na delovnem pultu, vendar obstojnost olja vsekakor podaljšamo, če steklenico z oljem shranimo v kuhinjsko omarico.

Rok trajanja rastlinskih olj, primernih za prehrano, je 18 mesecev, zatem le še za negovanje kože.

Zanimam se za gojenje gob doma. Na kaj naj bom pri tem pozorna?

Odgovarja: Mojca Koman

V zadnjem času se na tržišču pojavljajo kompleti za gojenje gob, predvsem šampinjonov, bukovega ostrigarja in šitak. Gojenje je preprosto, primerno za popolne začetnike, potrebujemo le kos lesa s skritim micelijem znanih gobic, tega postavimo na zelo senčno in vlažno mesto na vrtu, atriju, povsem dovolj je tudi senčen del na balkonu. Čez nekaj dni že lahko opazimo prve gobice, po 14 dneh pa si že lahko privoščimo prvo kulinarično razvajanje.

Načeloma je vse zelo enostavno, včasih pa gobic ni in ni, vendar ne gre kar tako obupati. Rastišče za gojenje gob mora biti namreč ves čas vlažno, gobe pa potrebujejo tudi primerno temperaturo za rast. Kot vemo iz narave, gobe najraje rastejo po dežju spomladi, še raje pa jeseni. Gojenje gob v vročem poletju in na sončnem vrtu tako skoraj ni mogoče, v kolikor ne poskrbimo za ustrezne pogoje.

Kako skuhamo zdravo gosto kremno juho brez moke?

Odgovarja: Mojca Koman

Za gosto kremno juho potrebujemo zelenjavo in gostilo. Včasih smo za to uporabljali osnovo iz svetlega prežganja in mleka, ki smo jo naredili tako, da smo previdno pražili moko z raztopljenim maslom in jo nato postopno prelivali z mlekom ter kuhali kakšnih pet minut, da se je lepo zgostila. V tej omaki, ki ji še danes pravimo bešamel, smo potem skuhali zelenjavo, vse skupaj pretlačili in nazadnje po potrebi še razredčili. Če je bilo bešamela veliko, je za dobro kremno juho bilo dovolj že prgišče zelenjave.

Danes se moki v takih primerih izogibamo in namesto nje uporabimo za zgoščevanje riž in predvsem krompir. Bolj gosto juho dobimo tudi, če uporabimo veliko zelenjave. V tem primeru bo juha tudi hranilno bogatejša, kar priporočam kot prvenstveno izbiro in način priprave kremnih juh.

Kadar potrebujemo pri koncu kuhe juho le malenkost zgostiti, pa nam zmanjkuje časa, da bi vanjo zakuhali krompir, potem uporabimo znano gostilo koruzni škrob ali v vodi raztopljeno moko (pšenično, pirino, riževo ali zamenjave), ki mu pravimo podmet. Namesto tega se odlično obnese tudi žlica pšeničnega ali koruznega zdroba, če recept to dopušča, pa tudi pest rdeče leče, ki v juho vnese dodatek beljakovin in mineralov.

Kako se lotiti sušenja paradižnika?

Odgovarja: Mojca Koman

Bistvo sušenja živil je v odvzemu vode. Paradižnik ima v primerjavi z jabolki ali hruškami več vode, zato je razumljivo sušenje daljše, dolgotrajnejše. Najlažje sušimo manjše paradižnike z manj vode; zelo primerni so češnjevci. Te sušimo kar cele, malce večje paradižnike pa pred sušenjem prerežemo na polovico.

Sušimo v gospodinjskem električnem etažnem sušilniku, malo dlje in zamudneje v pečici, v vročem poletju lahko sušimo kar na prostem. Čas sušenja je odvisen od temperature in vlage okoliškega zraka, navadno pa potrebujemo za to vsaj en dan, koristno je, da v tem času plodove večkrat obrnemo. Dalj časa potrebujemo za tiste plodove, ki smo jih namenili posušiti povsem, manj za tiste, pri katerih želimo ohraniti nekaj mehkobe (vode) in jih bomo zato v nadaljevanju še dodatno konzervirali (zamrznili, vložili v sol, olje).

Paradižnik ni hudo občutljiv na temperaturo sušenja in ga smemo sušiti pri višjih temperaturah. Sušenje je potrebno pogosto spremljati in ustrezno ukrepati. Pri previsoki temperaturi sušenja se pojavi moteča karamelizacija sladkorjev na robovih paradižnika, izgube vitaminov so večje. V takem primeru temperaturo nemudoma znižamo. V vsakem primeru je potrebno poskrbeti za zračenje prostorov oziroma odvajanje vlage iz prostora, kjer sušimo. Tako bo sušenje hitrejše in bolj uspešno.

Ali je prepečenec primerna hrana za malčke?

Odgovarja: Mojca Koman

S premislekom je prepečenec dobra hrana.

Pri malčkih, ki še nimajo zob, si z »grizljanjem« prepečenca lahko opraskajo zobno nebo, kak košček prepečenca se jim odlomi in je velika nevarnost zadušitve.

Prepečenec pa lahko s pridom uporabite v raznih kašicah, na primer zelenjavni namesto krompirja ali testenin, podobno v sadnih kašicah. Preden kašico ponudite otroku, prepečenec vedno dobro namočite v juhi, pri sadnih kašicah pa v sadnem soku ali v mleku, ki mu kasneje dodate še pretlačeno sadje. Vsekakor pa prepečenec uvajajte v prehrano otrok šele po dopolnjenem 8. mesecu, saj vsebuje gluten.

Na kaj naj bom pozorna pri sušenju v gospodinjskem etažnem sušilniku za sadje in zelenjavo?

Odgovarja: Mojca Koman

Preprost odgovor: na ustrezno temperaturo, še prej pripravo živil in na zračenje.

Tanjše rezine jabolk z veliko rezno ploskvijo so suhe mnogo hitreje kot debeli krhlji jabolk, zato ni nikoli enotnega pravila glede časa sušenja. Med sušenjem zato na nekaj ur pregledujemo, kako sušenje napreduje in ukrepamo po potrebi z obračanjem kosov na posameznem pladnju in odstranjevanjem tistih, ki so že posušeni.

Pazimo tudi, da ne sušimo pri previsoki temperaturi. Za sadje je najvišja priporočljiva temperatura 65 ºC, za zelenjavo 60 ºC ter za zelišča in gobe 50 ºC. V marsikaterem sušilniku lahko nastavimo le stopnjo sušenja, zato poglejte v navodila aparata, kaj predstavlja posamezna stopnja in primerno izberite.

Prostor, kjer sušimo, pogosto zračimo. Ampak to boste (zaradi vročine in sopare) gotovo sami opazili. 🙂

Kako odpreti kokosov oreh?

Odgovarja: Mojca Koman

Uporaba kokosa je nekoliko težavna, saj ga je potrebno odpreti. Za kaj takega ne potrebujete macole, le kladivce, s katerim lahno udarjate prečno na oreh. Po približno 10 udarcih lupina poči po naravni lomni črti.

A še pred tem iz kokosa izlijemo kokosovo vodo. Kokos ima na spodnjem delu 3 očesa, ki pri zdravem ne smejo biti plesniva. Dve očesi sta trdi, eno izmed očes pa je mehkejše in skoznje z izvijačem zelo preprosto naredimo luknjico, skozi katero izlijemo kokosovo vodo. Rojeni pod srečno zvezdo si je boste nalili za kozarec, vsi ostali le za nekaj požirkov. Z zrelostjo se količina kokosove vode zmanjšuje.

Kokos pod trdo lupino skriva belo dišečo sredico, ki jo obdaja še tanka rjava ovojnica. Vse skupaj z manjšim nožičkom brez posebnih težav odstranimo.

Kokosovo sredico uporabimo čim prej (naribamo, narežemo na lističe) ali hranimo le nekaj dni v hladilniku. Za kasnejšo uporabo ga posušimo.

Kako skuham paradižnikovo omako za testenine?

Odgovarja: Mojca Koman

V sezoni vzamemo sveže paradižnike, jih očistimo, narežemo in prihranimo. Potem stremo ali narežemo 3 stroke česna in jih v ponvi na oljčnem olju hitro popečemo, da zadišijo. Dodamo narezane paradižnike in pokrito dušimo 30 minut, da se omaka zgosti in pridobi odličen okus. Če je potrebno, prilijemo malo vode. Nazadnje omako solimo in začinimo z baziliko.

To je osnovna omaka, ki jo obogatimo s kaprami, sardelnimi fileti, panceto, oljkami, kockami slanine, bučk ali druge zelenjave.

Še pripis: Od kakovosti in sorte paradižnika je odvisen okus omake. Nekateri so slajši in je zato tudi slajša omaka, drugi kiselkasti, nekateri bolj vodeni, drugi imajo veliko lupin. Kogar slednje motijo, naj omako precedi preko cedila ali pasirke.

Kako naredimo najboljše testo za pico?

Odgovarja: Mojca Koman

Vzamemo 500 g moke, vsaj 3 dl mlačne vode, pol kocke kvasa, pol žličke soli in žlico oljčnega olja. Krepko zgnetemo testo, kakor za kruh, in pustimo pol ure počivati. Nato ponovno pregnetemo in pustimo vzhajati 2 uri. Mehko in zelo vzhajano testo zdaj tanko razvaljamo ali razpotegnemo po pekaču in obložimo z izbrano oblogo.

Najboljše, najbolj rahlo in polno arome je tisto testo, ki ni preveč slano in počasi vzhaja pri nižji temperaturi, lahko tudi preko noči v hladilniku. Lahko ga naredimo tudi večjo količino, oblikujemo kroglice testa za eno okroglo pico in jih posamič vzhajamo v hladilniku do 2 dni. Za dlje časa jih zamrznemo, nato odtalimo in obložimo kakor sveže testo.

Koliko je prava vrednost 1 lončka/skodelice, ki je pogosta v tujih receptih?

Odgovarja: Mojca Koman

Utežna enota 1 lonček ali 1 skodelica (angl. cup) je v kuhinji izredno uporabna, posebej še, kadar poleti pripravljamo peciva, ko si želimo, da bi zadevo čim prej spravili v pečico, in ne tehtali v nedogled. Načeloma lahko vzamemo za mero kar običajni jogurtov lonček. Natančneje pa gre v tujih receptih za lonček, ki meri 236 ml, v njem lahko merimo tako tekočine kot suhe snovi (moko, sladkor, mlete oreščke ipd.).

Ali veste, da 1 skodelica kristalnega sladkorja tehta 200 g, ena skodelica moke pa 125 g?

Kako naj najlažje in najhitreje konzerviram paradižnik?

Odgovarja: Mojca Koman

Iz presežka paradižnikov svetujem skuhati paradižnikovo omako. Zanjo narezan paradižnik dušimo z malo česna in/ali čebule, soli in oljčnega olja. Nato vročo paradižnikovo omako nepredušno vložimo v prekuhane steklene kozarce, zapremo, opremimo z nalepko in postavimo v shrambo. Zaloge je najbolje porabiti do naslednje sezone. Svež paradižnik z malo vode lahko gladko pretlačimo v mešalniku (blenderju), nato svež paradižnikov sok nalijemo v lončke, posodice in hitro zamrznemo. Takšen paradižnikov sok je potrebno porabiti v nekaj mesecih. Paradižnik je mogoče tudi posušiti, pri tem ga narežemo na rezine in postavimo na sonce, na rešetko v pečico ali na pladenj etažnega gospodinjskega sušilnika. Žal je postopek dolgotrajen, saj paradižnik vsebuje veliko soka.

V čem se razlikujeta kofein v kavi in tein v pravem čaju?

Odgovarja: Mojca Koman

Nekoč so mislili, da sta to dve različni, a zelo podobni, spojini v kavi (kofein) in v pravem čaju (tein). Z novejšimi raziskavami so znanstveniki potrdili, da gre za povsem isto spojino, zato se danes uporablja enotna beseda kofein za ta posebni alkaloid v kavi in v čaju.

Se je pomembno držati navodil pri kuhanju čaja, ki jih zapiše proizvajalec na embalaži?

Odgovarja: Mojca Koman

Pri kuhanju čaja velja upoštevati pravilo, ki ga poda proizvajalec, saj je od tega odvisno, katere učinkovine se bodo izločile v vročo vodo. Nekatere snovi se namreč izločijo že v prvih minutah, druge šele po 5 minutah, nekatere (morda tiste, ki jih niti ne želimo) šele po 10 minutah.

Podobno velja upoštevati navodilo o temperaturi vode, s katero prelijemo čajno mešanico, saj včasih iz podobnega razloga potrebujemo vodo nekoliko nižje temperature.

Katero zelenjavo lahko uporabljamo v zelenih smutijih?

Odgovarja: Mojca Koman

Če sledimo sodobnim prehranskim smernicam, kjer izbiramo le sezonsko hrano, potem je izbira zelenja največ odvisna od letnega časa. Spomladi tako izberemo regrat in razne mlade poganjke zelenjave (špinače, blitve, rukole, solate, kopriv, liste redkvic in rdeče pese), poleti dajemo prednost kumaram z lupino in brokoliju s steblom in zelenimi listi, jeseni in pozimi pa zelju in ohrovtu v različnih oblikah. V zelenih smutijih preko celega leta najdejo mesto tudi užitni pleveli, vendar je pri tem potrebno biti pazljiv in se jih naučiti prepoznavati.

Sicer pa v smutijih vedno lahko uporabimo tudi zamrznjeno zeleno zelenjavo, npr. špinačo ali blitvo.

Je mogoče regrat, čemaž, divji por in divje šparglje kako konzervirati?

Odgovarja: Mojca Koman

Regrat ima dolgo rastno dobo, od začetka pomladi do pozne jeseni, zato potrebe po konzerviranju ni prav velike. Ostale naštete divje rastline pa so na voljo le kratek pomladni čas.

Večje količine teh rastlin lahko res hitro blanširamo in ohlajene zamrznemo. Čemaž, divji por se odlično obneseta sesekljana in posoljena v oljčnem olju, vendar je potrebno paziti, da za to uporabimo res povsem čist kozarček in pokrovček, pri polnjenju pa zanesljivo izločimo vse zračne mehurčke in zelišča v kozarčku vedno povsem prelijemo z oljem. Tako konzervirano zelišča uporabljamo kot glavno sestavino namazov in zeliščnih omak (pesto) ali kot dodatek juham in enolončnicam. Uporabna so vse leto, čeprav okus konzerviranega s časom slabi.

S čim naj dopolnim brezmesni obrok s polento, da zadostim potrebam po beljakovinah?

Odgovarja: Mojca Koman

Odrasel človek potrebuje na dan 50–60 g beljakovin z visoko biološko vrednostjo. Koruza ima nizko biološko vrednost, predvsem ima nizko vsebnost esencialne aminokisline lizin. Zato jo v obroku vedno dopolnimo s stročnicami (fižol, grah, leča), z mlekom ali nekaterimi žiti (pšenica, pira, riž).

Te kombinacije so bolj ali manj že vključene v tradicionalne recepte narodnih jedi narodov, ki se prehranjujejo v večji meri s koruzo. Na primer, mehiške jedi s koruzo imajo pogosto dodan fižol in sir, polenta in mleko pa je znana jed slovenske kuhinje. Znane so tudi sladice iz koruznega zdroba, ki jim dodamo skuto, smetano ali jih skuhamo v mleku, koruzno moko pa v pecivih vedno pomešamo še s pšenično moko, s čimer postane tudi brezmesni obrok ustrezno beljakovinsko bogat.

Ali nosečnica sme uživati šunko in hren?

Odgovarja: Mojca Koman

Velikonočna hrana je lahko trn v peti večini nosečnic. Predvsem je težava v povišani količini soli (šunka, klobase), ki povzroča otekanje nog, zato velja pri tem previdnost. Najbrž je rezina šunke pri nedeljskem zajtrku povsem dovolj; če ne gre drugače, zmanjšajte količino soli v ostali kuhani hrani preko dne.

Prav tako za nosečnice ni priporočljivo uživanje večjih količin hrena, saj vzdražijo želodčno sluznico in povzročajo kratkotrajno slabost. Hren naj bo v nosečnosti začimba.

Kakšen pomen ima pelin na veliko noč?

Odgovarja: Mojca Koman

Pelin je izredno močno zelišče. Odlično učinkuje proti ustni gnilobi, kot odvajalo in kot čistilno sredstvo. Ne preseneča, da je bil v starih (umazanih) časih pogosto v uporabi. Pospešuje tudi izločanje želodčnih in črevesnih sokov ter zbuja tek, zato je često sestavina alkoholnih grenkih aperitivov, ki jih uživamo na začetku bogatejšega obeda.

Velikonočna jedila imajo vsako zase velik pomen – verski in prehranski. Pelin namočen v vinu je simbol žolča, katerega so dali piti Jezusu na križu, ob velikonočni gostiji pa poskrbi, da imamo manj zdravstvenih težav zaradi obilja dobre hrane.

Pelinu se zlahka odpovemo, če tudi za praznik jemo zmerno in ne pretiravamo v količini.

Koliko maščobe naj dam jedilni čokoladi za tortni obliv?

Odgovarja: Mojca Koman

Na 100 g raztopljene jedilne čokolade damo 50 % maščobe, prevedeno za domačo rabo 0,5 dl olja ali 50 g masla ali druge maščobe. Za zelo tanek obliv uporabimo celo 1 dl olja oz. 100 g masla. Količina zadošča za normalno veliko torto.

Ne damo vse maščobe naenkrat. Da čokoladni obliv ni preredek, vidimo na narobe obrnjeni žlici. Če se pri delovni temperaturi skozi glazuro zasveti kovina, saj čokolada spolzi z nje, je čokolada preredka, ima preveč maščobe, kar je odvisno predvsem od razmerja med kakavom, maščobo in drugimi sestavinami v čokoladi. Glazuri je potrebno dodati na 100 g čokolade 25 g.

Torto oblivamo počasi od sredine navzven, narahlo ravnamo s paleto in nadaljujemo proti robu. Za obod nalijemo malo čokolade na rob in jo polivamo preko roba, da steče po obodu. Če je čokolada pravilne temperature, nam torte ne bo treba nagibati, le narahlo poravnati s paleto po obodu.

Prosim za nasvet pri pripravi slaščic brez glutena

Odgovarja: Mojca Koman

Za kvašene slaščice in za biskvite je pšenično moko najbolje nadomestiti s katero izmed zamenjav, ki jih kupimo v trgovini. Navadno je na embalaži celo zapis, za katero vrsto slaščic je posamezna mešanica moke primerna. Te mešanice imajo posebej prilagojeno sestavo, da gotovo nimajo glutena, kar je ustrezno označeno na embalaži, vendar pri vsem skupaj žal ne gre povsem brez aditivov.

Kekse iz krhkega testa zlahka spečete iz riževe moke, dovolj rahle palačinke le iz ajdove moke. Mogoče je prvikrat potrebno le nekaj vaje, da uspemo speči dovolj tanke in okusne palačinke. Poobedek po kosilu so hitro lahko kroglice iz suhega sadja in oreščkov. Te lahko naredimo celo povsem brez dodanega sladkorja. Ne pozabite na rižev narastek, češpljevo kašo, zapečeno ajdovo kašo ali sladko polento, s katerimi si popestrite in posladkate dan.

Še to: vse spečene brezglutenske slaščice so načeloma najbolj okusne še tople. Če jih spečete preveč, jih zamrznite, po potrebi odtalite in pogrejete.

Kako naj ohranim potico, da bo ostala dlje sveža?

Odgovarja: Mojca Koman

Potica bo dlje sveža, če bo pravilno spečena, predvsem ne preveč. V večini kuharskih knjig starejše generacije piše, da potico pečemo pri 200 stopinjah eno uro, kar je povsem napačno in potico preveč izsuši. V današnjih ventilatorskih pečicah večinoma zadošča 160–170 stopinj in 35–40 minut za klasično potico v okrogli potičnici. Tako se ohrani več vode v testu in nadevu, kar daje sočnost in svežino.

Kot drugo pa velja, da je dlje sveža tista potica, ki je močno nadevana in ima v testu veliko maščobe. Nadeva naj bo toliko kot tehta testo, za dlje obstojno še raje malo več.

Potem je ključno samo hranjenje. Potico hranimo na sobni temperaturi, nikar v hladilniku. Najbolje se obnesejo stekleni zvoni za pecivo, lahko tudi plastične posode s pokrovom za shranjevanje torte ali potico le dobro ovijemo s krčljivo folijo.

Potica je res najboljša sveže pečena; v treh do štirih dneh kljub vsemu postane nekoliko suha, predvsem na prerezanem delu. Temu se izognemo tako, da jo polovico zamrznemo in kasneje po potrebi odtalimo.

Kako naj podarim domače piškote?

Odgovarja: Mojca Koman

Podariti piškote je zelo enostavno. Ena izmed možnosti je, da jih podarimo v pločevinasti škatli (prav za piškote), ki jih je ta čas v trgovinah veliko na voljo v različnih velikostih. Druga možnost pa so vrečke iz celofana, ki so prikupnejše in bolj posebne, ali navadne polietilenske vrečke za gospodinjstvo. Vsako vrečko moramo čvrsto zapreti s sponko, za lepši videz ji preko sponke ovijemo darilni trak.

Bi pa opozorila na to, da niso vsi piškoti primerni za darilo v takšni obliki in za daljše hranjenje. Trdi in povsem suhi piškoti brez marmelade, kot so razpokanci, tanki krhki piškoti, brizganci ipd. so odlična izbira, nasprotno vsi marmeladni in mehkejši biskvitni gotovo ne (razen z opozorilom, da jih je treba pojesti najkasneje v treh dneh). Odlična izbira so tudi medenjaki in razni poljubčki z dodatkom moke ali oreščkov.

Nekateri kosmiči za zajtrk se zelo hitro namočijo, drugi potrebujejo več ur, da postanejo mehki. Zakaj?

Odgovarja: Mojca Koman

Mehkoba kosmičev in sposobnost vsrkavanja tekočine pri žitnih kosmičih je odvisna najprej od vrste kosmičev. Rženi so po mojih izkušnjah zelo grobi in trdi. Teh skorajda ne moremo porabiti drugače, kakor da jih pustimo namakati več ur ali še bolje, jih v vodi ali mleku kuhamo 20-30 minut in nato pustimo še vsaj 10 minut nabrekati, da se primerno zmehčajo.

Mehkoba kosmičev pa je odvisna tudi od obdelave oziroma kosmičenja. Tanjši kot so kosmiči, pomeni bolj stisnjeni, praviloma tudi oluščeni, tem večja je njihova površina, laže/hitreje se namočijo. Nekateri kosmiči so tako primerno namočeni že po 10 minutah namakanja v skodelici, kuhanje zanje skoraj ni potrebno, kar gotovo pospeši pripravo zajtrka med delovnim dnem, ko najbrž ni nikogar, ki ne bi hitel.

Svetujem, da preizkusite več različnih žitnih kosmičev in izberete sebi in svojemu življenjskemu slogu primerne.

Med testo za kruh želim zamesiti cela žitna zrna (kašo), da bo kruh prehransko bogatejši. Se bodo med peko dovolj zmehčala?

Odgovarja: Mojca Koman

Odgovor je ne. Žitno kašo dodajte med testo tako, da jo pred tem namočite za vsaj 8 ur, potem vsaj napol skuhate (med lahnim vrenjem približno 20 minut), nato ohladite na sobno temperaturo. Tako pripravljena kaša bo toplotno obdelana, mehka in predvsem bo dodala pečenemu kruhu del sočnosti, vlažnosti, kruh bo tako dlje svež. Če bi vmešali surovo kašo kar iz zavitka, bi kaša med vzhajanjem in peko črpala vodo iz testa in kruh bi postal suh, drobljiv, hitro bi izgubil svežino.

Sladice na pikniku – kaj svetujete?

Odgovarja: Mojca Koman

Za sladkanje na pikniku so najprimernejše slaščice, ki jih pred postrežbo ni potrebno hraniti na hladnem, saj praviloma te možnosti nimamo. Tako se bolje kot sladoled in kremne rezine obnesejo piškoti in vsakovrstno pecivo. Recept tu sploh ni pomemben, izberemo pač pecivo, ki nam je všeč, lahko tudi z osvežilnim sezonskim sadjem. Če ga spečemo v nizkem pekaču in narežemo na majhne kocke za en grižljaj, ga lahko ponudimo v papirnatih košaricah za male mafine ali minjone.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu stekleničke za pijačo?

Odgovarja: Mojca Koman

Ključne zahteve so, da je »steklenička« iz ustreznega materiala, primernega za živila, brez neprijetnega vonja in, da ne pušča. Huda je zadrega, če imamo moker nahrbtnik in pomanjkanje pijače zaradi slabega tesnjenja stekleničke.

V nadaljevanju pri nakupu velja pomisliti na način pomivanja. Možnost pomivanja v pomivalnem stroju je zelo dobrodošla, koristi, če je odprtina stekleničke široka, da je pomivanje uspešnejše in se steklenička za nameček hitro posuši.

Je steklenička preveč široka in nam spolzi iz rok zaradi nepraktične oblike? Je ravno prav široka, da jo lahko zataknemo v stranski žep nahrbtnika, da je hitro pri roki? Ima morda pokrovček pritrjen na stekleničko z vrvico, da pokrovčka ne moremo izgubiti in postane priročen ročaj za prenašanje pijače in pritrjevanje na nahrbtnik? Je morda steklenička na voljo v različnih barvah, z različnimi motivi, da jih med seboj ne pomešamo? Vse to so detajli, ki naredijo eno steklenično toliko boljšo od druge. Po izkušnjah sodeč je bolje zanjo odšteti kak evro več.

Kaj je primerna pijača za pot v hribe za odrasle in otroke?

Odgovarja: Mojca Koman

Vsak potrebuje približno 1,5 litra pijače na celodnevnem izletu, ob toplem in vetrovnem vremenu ter ob težjem vzponu razumljivo precej več. Toliko pijače za celo družino starša ne moreta nositi. Zato naj pol litra pijače nosi vsak otrok od 4. leta starosti sam v svojem nahrbtniku, triletnik pa sokec na slamico.

Od pijače je dobro vzeti na izlet vsaj 1 liter čiste vode, ki lahko služi tudi za spiranje ran, če bi bilo potrebno. Dobri so še razredčeni sadni sokovi, mlačen zeliščni čaj, limonada ali le voda, v katero smo kanili nekaj kapljic limonovega soka. Za zelo naporen hribovski podvig si med sadni sok zamešamo ščep soli, zaradi katere bo telo pijačo laže in veliko bolj kakovostno izrabilo.

Jogurtov in tekočih mlečnih izdelkov ne nosimo v hribe, razen v izolirani čutarici, ki nekaj ur ohranja primerno nizko temperaturo (ob predpostavki, da smo primerno hladnega nalili vanjo). Vseeno izbira ni najbolj modra, saj takšnih čutaric potem ne moremo nikoli več zadovoljivo pomiti, ker se v njih ohrani vonj po mleku. Če si zaželimo kislega mleka, ga dobimo v marsikateri planinski koči.

Koliko mesa naj računam na eno osebo?

Odgovarja: Mojca Koman

Količina mesa, ki ga boste spekli na žaru, je zelo odvisna od »moči« jedcev in količine spremljevalne hrane. Načeloma pa velja ohlapno pravilo 200–300 g mesa na eno odraslo osebo – večja količina je za primere, ko piknik traja celo popoldne in se zavleče pod večer ter je med povabljenimi več moških.

Če bo na pikniku več otrok, potem v to količino obvezno vštejemo kakšne hitro pripravljene klobasice, ki jih zlahka narežemo na manjše kose in zarežemo v kronico, da se sveže meso do kraja speče. Za vse ostale pa na žaru spečemo več vrst mesa, od govejega, svinjskega do perutnine. Za gurmane je odlična tudi jagnjetina.

V orehov nadev za potico beljake ali cela jajca?

Odgovarja: Mojca Koman

V nadev potice lahko damo tako eno kot drugo. Če dodamo le beljake, moramo biti zelo pazljivi, da nadev ni preredek, saj je večje tveganje, da bomo v potici med peko dobili luknje. Beljakov sneg se v času vzhajanja potice spreminja v tekočino, kar je na prvi pogled koristno, da je potica bolj sočna. Ampak, v kolikor je tekočine preveč, testo ni več sposobno vezati vlage iz nadeva. Če damo v nadev cela jajca, je težava glede tega manjša.

Še nekaj velja, zadnje vzhajanje pred peko ne sme biti predolgo, posebej, če imamo zelo bogat nadev. Praktično pomeni, da testo pustimo vzhajati le še 15-20 minut, nato potičnico porinemo v ogreto pečico za 45 minut do največ 1 uro. Pečemo previdno, spremljamo temperaturo. Po mojih izkušnjah v sodobnih pečicah z ventilacijo pečemo potico pri 160 stopinjah.

Slaščice s surovimi jajci – je uživanje varno?

Odgovarja: Mojca Koman

Nekateri recepti, kot je denimo tiramisu in božični punč (eggnog), zahtevajo uporabo surovih jajc brez toplotne obdelave. V takih primerih se poslužujemo več različnih postopkov. Vsak predstavlja eno oviro, ki zavira razvoj mikrobne združbe. Čim več ovir postavimo, tem manj mikroorganizmov bo te ovire premagalo in tem bolj bo izdelek biološko stabilen.

V primeru toplotno neobdelanih jajc to pomeni izbiro zares svežih jajc, saj je pri starejših jajcih verjetnost prehajanja salmonele iz lupine v notranjost večja. Naslednji ukrep je uporaba kisline, saj salmonele prav tako ne rastejo pri nizkem pH. Zato je primerno v receptih s svežimi jajci uporabljati kislino (limonin sok, jabolčni kis v doma pripravljeni majonezi, znani so recepti s teranom), dodatek sladkorjev, alkohola (žgana pijača v punču), pomemben ukrep je tudi hranjenje pri temperaturi malo nad nič stopinjami. A tudi takšna živila so le delno obstojna in res kratek čas, saj se kmalu razvije prilagojena združba mikroorganizmov.

Če uberemo vse varnostne ukrepe, ki lahko omilijo večjo populacijo škodljivih bakterij v živilu, pa obenem velja, da surov jajčni beljak vsebuje glikoprotein avidin, ki zavira prebavo beljakovin in preprečuje absorpcijo biotina oz. vitamina B8, pomemben za gradnjo kože, las, nohtov ter za kopičenje energetskih zalog v jetrih in mišičju, kakor tudi za sproščanje energije. Kdor pogosto uživa surov beljak, ima lahko pomanjkanje vitamina B8. Zato je toplotna obdelava jajc s prehranskega stališča nujna.

Kako naj ocvrem flancate brez mleka in jajc?

Odgovarja: Mojca Koman

Pri alergiji na mleko in jajca imamo za obe sporni živili na voljo več nadomestkov. Namesto mleka uporabimo riževo, sojino, ovseno mleko ali v slaščicah mleko preprosto zamenjamo z vodo, sadnim sokom, jabolčno kašo. Jajca nadomestimo s pretlačeno banano, jabolčno kašo, sojino ali čičerikino moko ali z laneno sluzjo. Če je v receptu za vezavo le eno jajce, ga lahko brez težav celo izpustimo.

Kvašene pustne dobrote tako naredimo pač brez jajc in mleka, poskrbimo le, da ima testo nekoliko več začimb (vanilija, cimet) ali v testo vmešamo dodatke (npr. rozine, kandirano sadje). Potrebno rahlost, ki bi jo sicer ustvarili z ustrezno količino jajc oziroma rumenjakov, dobimo z dodatkom pecilnega praška poleg kvasa.

Kako pravilno uporabljamo začimbe?

Odgovarja: Mojca Koman

Pri kuhi uporabljajmo več zelišč in začimb, ki okrepijo okus jedi, ji dajo značaj, poleg tega zaradi začimb jedi ni potrebno toliko soliti. Ni pa nepomembno, kdaj z njimi jed začinimo. Da bi jih v polnosti izkoristili, jih dodamo jedem v pravem času. Na splošno velja, da zrnate začimbe (poper, brin ipd.) in začimbe z voščenimi trdimi listi (lovor, rožmarin, žajbelj) dodamo na začetku kuhanja, najbolje in če je mogoče strte v možnarju tik pred uporabo, medtem ko rezane, mlete začimbe in dišavnice z nežnimi svežimi listi (peteršilj, meta, bazilika, timijan, majaron ipd.) šele malo pred koncem kuhanja.

Kakšna je razlika med graham in polnozrnatimi testeninami?

Odgovarja: Mojca Koman

Graham izdelki (testenine, kruh, ipd.) so vsi tisti, katerim so v pripravi dodani otrobi, torej stranski produkt mletja, to je najbolj zunanje plasti žitnega zrna. V prehranskem smislu otrobi za organizem nimajo nikakršne energetske vrednosti, saj so neprebavljivi ogljikovi hidrati in se iz organizma izločijo z iztrebljanjem. Vplivajo le na učinkovito delovanje debelega črevesa, bodisi zaradi vezave vode in holesterola bodisi okrepitve delovanja koristnih bakterij v črevesu, kar povečuje njihovo pomembnost v prehrani.

Polnozrnati pa so vsi tisti izdelki, pri katerih so uporabili moko iz celega žitnega zrna, vključno z vsemi ovojnicami, otrobi in kalčkom. Vsebujejo tako škrob, beljakovine, minerale, vitamine, kakor tudi neprebavljive ogljikove hidrate in so zavoljo tega prehransko polnovrednejši.

Piškoti za okras smreke – na kaj moram biti pozorna?

Odgovarja: Mojca Koman

Za krašenje božičnega drevesa so primerni piškoti, ki jih kupimo ali spečemo sami doma. Če jih boste kupili, priporočam obročke, skozi katere je najlaže napeljati trak ali vrvico. Če jih boste spekli sami doma, pa izberite recept za enostavne piškote, nikar nadevane z marmelado, saj ti splesnijo. Najbolje se obnesejo bogato začinjeni piškoti. Med, melasa in vse božične začimbe (ingver, cimet, muškatni orešček, klinčki) namreč delujejo kot konzervans, za nameček z vonjem odišavijo dom. V testu uporabite celo jajce, ne le rumenjaka, da bodo piškoti nekoliko trdnejši, predvsem pa malo ali nič pecilnega praška, sicer preveč narastejo in je velika nevarnost, da se luknjica za napeljano vrvico za obešanje med peko zapolni. Luknjico naredite pred peko z leseno paličico, po peki, ko so piškoti še topli in gre zlahka, pa po potrebi prebodite ponovno. Testo za okrasne piškote tudi razvaljajte malo debelejše, približno na 4 mm, da bodo piškoti bolj stabilni.

Vse piškote, tako kupljene ali domače, lahko okrasite s čokoladnim oblivov ali beljakovim oblivom in pisanimi bonbončki.

Letos sem se prvič lotila priprave jabolčnega soka iz domačih jabolk, pa ugotavljam, da mi je v skoraj vseh steklenicah sok zavrel. Kaj sem naredila narobe?

Odgovarja: Mojca Koman

Najverjetneje je temu vzrok neustrezna čistoča vse opreme (stiskalnice), steklovine, pokrovčkov. Čiste steklenice moramo tik pred polnjenjem sterilizirati, za potrebe v gospodinjstvu najlaže v pečici pri 100 stopinjah, pokrovčke pa prekuhati v loncu v manjši količini vode, in sicer vsaj 10 minut. Ko vročo steklenico vzamemo iz pečice, jo takoj napolnimo z vročim sokom preko čistega in prekuhanega lija in takoj čvrsto zapremo z vročim pokrovčkom.

Seveda je potrebno pravkar dobljen/stisnjen jabolčni sok pred polnjenjem tudi ustrezno pasterizirati 1 minuto pri temperaturi vsaj 72 stopinj, odvisno od kislosti oziroma sladkosti soka.

Mogoče pa je vzrok v kakovosti plodov. So bili lepi, zdravi? Iz gnijočih plodov ni mogoče dobiti dobrega, okusnega soka za ozimnico.

Kako naj se znebim madežev rdečega vina na prtu?

Odgovarja: Mojca Koman

Flavonoidna naravna barvila v rdečem vinu in v tako obarvanem sadju ter zelenjavi najlaže odstranimo s kislino. V ta namen uporabimo citronsko kislino v kristalčkih, ki jo potresemo po madežu, pustimo nekaj minut delovati, nato tkanino operemo v pralnem stroju kakor običajno. Preverjen recept je tudi ta, da svež madež rdečega vina takoj polijemo z belim vinom, ki madež razbarva.

Nekateri svetujejo še uporabo mineralne vode namesto vina, spet drugi madež potresejo s kuhinjsko soljo ali s sodo.

V vseh primerih svežega madeža ne drgnemo z ničemer, temveč zgolj popivnamo s servieto. Da pa bo madežev čim manj ali le splet nerodnih situacij, na steklenico rdečega vina pred nalivanjem nataknemo poseben lij, ki prepreči kapljicam vina na prt, ali vrat steklenice ovijemo s prtičkom.

Kako naj si pomagam pri pekoči zgagi med nosečnostjo?

Odgovarja: Mojca Koman

Lajšanje težav med nosečnostjo nikoli ne ustreza vsem. Tako je glede slabosti na začetku nosečnosti, kot tudi pri težavah z zgago, ki praviloma nastopijo v zadnjih treh mesecih. Mastni, močno pekoči obroki, ki so za nameček še precej obilni, zlasti po kakšni zabavi, so največkrat pogost vzrok pekoči zgagi.

V večini primerov pomaga več manjših obrokov preko dne, saj je prebava zaradi vse večjega trebuha včasih težja, ta rad pritiska na želodec in na ves prebavni trakt, mišica zapiralka proti koncu nosečnosti vse bolj popušča in veliko manj je težav, če želodec ni povsem poln. Poskusite.

Je vegetarijanska ali celo veganska prehrana primerna za nosečnice in doječe mame?

Odgovarja: Mojca Koman

Strokovno gledano ni primerna v nobenem primeru, saj otrok v maternici ali kasneje v prvih 6. mesecih z dojenjem dobiva vsa hranila za svoj razvoj in rast od mame, se pravi od tega, kar mama poje. Vsekakor mora dobiti tudi beljakovine, natančneje aminokisline, živalskega izvora in nekatere vitamine, ki jih najdemo le v živilih živalskega izvora. Vse pa, jasno, v primernih količinah.

Praktično gledano je mogoče zadostiti potrebam po teh gradnikih celo z vegansko prehrano, v kateri ni nobenega živila živalskega izvora, vendar je mnogo težje in predvsem zahteva veliko, veliko znanja o prehrani, živilih ter o sami pripravi hrane.

Svetujem, da se o tem temeljito pogovorite z usposobljenim ginekologom in/ali pediatrom, ki mu zaupate.

Kaj se priporoča tistim, ki bi radi znižali krvni sladkor?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Homeostazo (konstanten nivo sladkorja v krvi) pri zdravih posameznikih uravnavata hormona inzulin in glukagon. Kadar zaradi nezdravega življenjskega sloga, povišane telesne teže in kopičenja visceralne (trebušne) maščobe pride do inzulinske rezistence, se lahko razvije sladkorna bolezen tip 2. Na hitrost naraščanja krvnega sladkorja in posledično na količino ter hitrost izločenega inzulina lahko vpliva izbira živil in njihove kombinacije. Enostavni in prečiščeni ogljikovi hidrati (OH) narekujejo hitrejše praznjenje želodčne vsebine v dvanajstnik, posledično hitrejšo presnovo in v krajši časovni enoti več izločenega inzulina, ki iz krvi v celice prenaša viške glukoze.

Na drugi strani polnovredna škrobna živila brez dodanega sladkorja zaradi vsebnosti prehranskih vlaknin narekujejo počasnejše praznjenje želodčne vsebine v dvanajstnik, počasnejše naraščanje glukoze v krvi in posledično manj izločenega inzulina na časovno enoto. Na podoben način kot prisotnost prehranske vlaknine presnovo OH do glukoze upočasnjuje tudi prisotnost beljakovin in maščob v obroku.

Zato varovalna prehrana temelji na pretežni uporabi polnovrednih nepredelanih žit in polnovrednih mlevskih proizvodov, bogatih s prehransko vlaknino ob zadostnem vnosu sveže zelenjave.

Kakšen je najboljši način za shranjevanje kruha?

Odgovarja: Mojca Koman

Kruha nikoli ne shranjujemo v hladilniku, kot nekateri zmotno menijo, ker kruh v takšnih pogojih hitreje splesni in se hitreje postara. Hitro splesni tudi v primeru, da ga več kakor en dan hranimo v plastični vrečki. Najboljši način za shranjevanje kruha je pri sobni temperaturi, pri čemer ga pospravimo v platneno vrečo ali v namensko leseno škatlo.

Še to: platneno vrečo in prtič v košarici, kjer kruh postrežemo, pogosto operemo pri visoki temperaturi, leseno škatlo za kruh pa posesamo drobtin in dobro prezračimo.

So smutiji zdravi?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

V zadnjem času je postalo moderno, da ljudje pijejo smutije (ang. smoothie). Na vsakem koraku nam jih že ponujejo, takšne naravne, bio pa eko. Vsaka sladka pijača, pa naj bo naravno iztisnjen sadni sok ali domač sadni smuti, je napitek, ki vsebuje koncentrat enostavnih sicer naravnih sladkorjev, ki stimulirajo v naših možganih dodatno željo po sladkem.

Poleg tega pa predvsem sadni smutiji in sokovi v našem organizmu hitreje presnovijo, kot če jemo sveže sadje v kosu. Saj smo z mešalnikom opravili vse delo naših zob in našega želodca. Zavedati se moramo, da v 300 ml smutija spravimo tri do pet porcij svežega sadja. Zato dietetiki opozarjamo, da gredo tudi naravni sokovi in sadni smutiji ob bok pijačam z dodanim sladkorjem.

Najbolje je, da za žejo pijemo vodo in si privoščimo primerno zrelo porcijo sadja (250 do 350 g/dan). Če ne gre drugače, je zagotovo bolje posegati po zelenjavnem smutiju brez dodanega sladkorja, z dodatkom jabolka. Komercialno pripravljeni smutiji imajo nizek sadni delež in skoraj praviloma dodan sladkor.

Ali so školjke res skladišče strupov?

Odgovarja: Mojca Koman

Užitnih školjk je kar precej, vendar so klapavice (pedoči, pidoči ali po hrvaško dagnje) najcenejše in nam najlaže dostopne, saj jih brez večjih težav v dovolj velikih količinah gojijo v gojiščih – školjčiščih. Ta so navadno postavljena na skrbno izbranih od obale precej oddaljenih mestih, kjer je morje čistejše, kjer so za njihovo rast ustrezni morski tokovi in so, zaradi globine morja, stalno potopljene v vodi. Prosto v naravi živijo klapavice pritrjene na trdno podlago (zidove, pomole) v obalnem pasu, kjer plimo/oseko in s tem obilje/ pomanjkanje hrane bolj občutijo, obenem poberejo iz morja tudi razne nečistoče. Klapavice se namreč prehranjujejo s planktonom, ki ga prefiltrirajo iz vode. So torej res filter morja, zato si z nabiranjem tik ob obali lahko naredimo bolj medvedjo uslugo, kakor gastronomski užitek.

Osnovni pogoj za pripravo zdrave in okusne jedi je nakup kakovostnih školjk. Sveže školjke morajo biti žive, kar spoznamo po tem, da so čvrsto zaprte oziroma se takoj zaprejo, če nanje potrkamo z noževo konico. Odprte školjke brez milosti zavržemo, ker so mrtve, neužitne in zdravju škodljive. Ker po toplotni obdelavi zavržemo še vse, ki se niso odprle, kupimo vedno malo več svežih školjk, kot jih potrebujemo. Le če imamo srečo, bomo pojedli prav vse. Školjke do uporabe hranimo na hladnem, v posodi brez vode (ali v skrajnem primeru v odprti vrečki), najbolje pri temperaturi okoli 4 stopinje največ 3 dni. Če bi jih shranili v vodi, bi kmalu porabile ves kisik in bi poginile, pravijo poznavalci.

Kako naj potrošniki ravnamo z ribami po nakupu, da bo uživanje le-teh varno?

Odgovarja: Mojca Koman

Ribe vedno hranimo na hladnem, najbolje tik nad lediščem, s čimer preprečimo nastajanje zdravju škodljivega histamina. Ta je biogeni amin, prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih, v telesu se sprošča ob vnetjih, znan pa je tudi po vlogi živčnega prenašalca. V črevesni sluznici sicer imamo encim, ki omogoča razgradnjo histamina, zaužitega s hrano, vendar pri ljudeh, ki imajo nizko raven encima v črevesju, ali po zaužitju hrane z visoko vrednostjo histamina (največkrat pri uživanju rib, ki niso bile ustrezno hranjene na hladnem), se v telesu zadržuje preveč histamina. To lahko povzroči znake alergije, ki se kaže z vročino, glavobolom, bruhanjem, drisko in se lahko stopnjuje do nezavesti.

V poletni vročini zato prosimo prodajalca, da nam v vrečko doda pest ledu, kupljene ribe nato prenašamo v izolirni vrečki in kar najhitreje shranimo na hladno. Če jih ne bomo porabili takoj, jih preložimo na krožnik (lahko celo mariniramo), pokrijemo in shranimo na dnu hladilnika. Najbolje, da jim pred tem še očistimo trebušno votlino. To vsekakor naredimo, če jih mislimo hraniti v hladilniku več kakor en dan.

Kaj je poširanje?

Odgovarja: Mojca Koman

Poširanje je kuharska veščina, pri kateri živilo vstavimo v vrelo tekočino (vodo, juho ali jušno osnovo, vino), nato temperaturo takoj zmanjšamo in kuhamo dalje tik pod vreliščem. Postopek uporabljamo za različne jedi, denimo za ribe (zelo znano za postrvi na modro) in jajca.

Poširanje je zelo primeren način priprave živil, ko se želimo izogniti uporabi maščob. Za poširanje namreč ne potrebujemo niti kapljice maščobe (maščobo raje dodamo na krožniku kot začimbo), zato ni tveganja za pregrevanje maščob in s tem tvorbo škodljivih rakotvornih spojin, prav tako beljakovine živila niso podvržene previsokim temperaturam, kar sicer poslabša njihovo prebavljivost. Zaradi kratkega časa kuhanja poširana živila vsebujejo celo več hranilnih snovi, poleg tega se jih manj izloči med kuhanjem.

Prosim, svetujte, kako naj spečem ribo z manj maščobe.

Odgovarja: Mojca Koman

Peka rib je zagonetno opravilo, saj se nam rade primejo na dno pekača, posode ali ponve, v kolikor pri peki ne uporabimo res veliko olja. Moj nasvet je preprost in učinkovit. Izberite postopek, pri katerem ribo spečemo zavito v aluminijevo folijo ali papir za peko, posebno slastna pa je riba, pečena v soli. Pri vseh teh postopkih se riba peče/kuha v lastnem soku brez dodatka kapljice maščobe. To dodamo ribi šele kasneje, na krožniku in le kot začimbo.

Sicer pa lahko ribe pripravite tudi v juhi (kot brodet) ali poširate. V teh primerih prav tako ni potrebno uporabiti nič maščobe.

Kuharji svetujejo, da rib ne prepečemo, saj s tem izgubijo okus in postane ribje meso suho. Ampak, kako naj vem, da je riba vseeno dovolj pečena?

Odgovarja: Mojca Koman

Riba je kuhana ali pečena, ko se oči belo obarvajo in izstopijo ter manjšo plavut zlahka izvlečemo s prsti. V obratnem primeru pečemo dalje. Načeloma je vsaka cela riba do teže 400 g pečena v 10 minutah na ponvi, pri čemer jo enkrat obrnemo – takrat, ko oko postane motno belo na pečeni strani. V pečici pečene ribe pečemo podoben čas, v soli ali v papirnem ovoju sicer nekaj minut dlje, v tem času praviloma tudi zadiši po ribi iz pečice.

Pri filejih je čas peke težje določiti, zlasti pri filejih, ki so neenakomerno debeli (losos). Tam se ravnamo po pravilu, da pečemo najprej na kožni strani približno 4 minute, nato file obrnemo in pečemo dalje še 2 minuti, pri čemer na debelejši strani rahlo pritiskamo z lopatico na meso. Če so fileji tanki (file postrvi, lista), jih na vsaki strani pečemo po največ 2 minuti.

Rjavi ali beli sladkor? Natren ali morda med?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Iz prehranskega vidika razlike med belim in rjavim sladkorjem ni – gre le za razliko v osnovni surovini in postopkih predelave. Pri sladilih moramo razlikovati med umetnimi sladili (Natreen,- ciklamat, saharin) in naravnimi sladili brez energijske vrednosti (Stevia) – slednja so z vidika zmanjševanja vnosa energije sicer sprejemljiva, vendar so raziskave pokazale, da ljudje, ki uživajo pijače sladkane s sladili, še več posegajo po sladki hrani, saj ravno tako kot sladkor stimulirajo dražljaje za sladko v naših možganih.

Med kot sladilo ni primeren za živila, ki jih je potrebno termično obdelati, saj se pri temperaturah nad 400°C tvori HMF (hidroksimetilfurfural), ki je lahko toksičen, tako ga za sladkanje vročih čajev ne uporabljajmo.

Sicer pa velja, da naj bo slajenje hrane in pijač bolj izjema kot pravilo, pa še to le takrat ko bomo zaužiti dodani sladkor zagotovo porabili s fizično aktivnostjo, kar pomeni, da bomo vsaj dve uri fizično aktivni.

Kako naj pripravim triletnika, da bo več pil?

Odgovarja: Mojca Koman

Pustiti otroka pri miru in pričakovati, da bo sam pil, ko bo želel, je neodgovorno ravnanje. Upam si trditi, da v takem primeru v celem dnevu otrok ne dobi več kot pol litra vode, kar je za njegove potrebe odločno premalo.

Svetujem, da pitju namenite čas. Če so otroci majhni, jim pijačo nalijemo v pisane kozarčke in jim predstavimo različne pijače – enkrat naj bo bistra studenčnica (izpod kuhinjske pipe), drugič denimo sveže stisnjen sok pomaranče. Lahko se poigramo in na sokovnik hladno iztisnemo sok lubenice, prvih jabolk ali sezonsko sadje pomešamo ter dobljen sadni sok malenkost razredčimo z vodo. Vse okrog pitja „zapakiramo“ v zabavno doživetje, pa bomo uspeli.

Ali po uživanju češenj res ne smemo piti vode?

Odgovarja: Mojca Koman

Tako so nas učili in tako naj bi ravnali, čeprav kakšne prav posebne znanstvene razlage v tem ni. Edina je ta, da pitje vode ali kakšne druge tekočine med obrokom razredči prebavne sokove, zaradi česar je prebava počasnejša in je s tem več možnosti za ustvarjanje plinov v prebavilih. Češnje pač uvrščamo v skupino živil, ki povzročajo napenjanje, vetrove, vendar ne pri vseh. Nekateri so bolj dovzetni, drugi manj. Gotovo bomo imeli več vetrov, če se bomo češenj preveč najedli, kar po izkušnjah sodeč ni težko, in če bomo pri tem „pojedli“ veliko zraka.

Katero olje je najbolj priporočljivo za ljudi s povišanim holesterolom?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Maščobe so tudi v prehrani ljudi s povišanim holesterolom izredno pomembne, priporočila za dnevni vnos maščob so enaka kot v zdravi prehrani – do 30 % dnevnih energijskih potreb. Je pa pomembno, da zmanjšamo vnos nasičene maščobe (mastno meso, polnomastno mleko in izdelki, ocvirki…) in na ta račun povečamo delež večkrat nenasičenih maščob (losos, tuna, rastlinska olja). Najbolj priporočljiva so repično, konopljino, laneno, orehovo, ki vsebujejo visok delež omega 3 maščob in imajo ugodno razmerje med omega 3 in 6 maščobami, ki vplivajo na dvig zaščitnega holesterola, torej tistega, ki transportira holesterol nazaj v jetra.

Ali je fižol res tako koristen?

Odgovarja: Mojca Koman

Fižol gotovo sodi med zdravju izjemno koristna živila, podobno kot ostale stročnice (grah, lečo, čičerko, sojo, bob). V povprečju vsebujejo kar okoli 20 % beljakovin, ki so imenitno  nadomestilo za meso v obrokih, a le, če jih ustrezno dopolnimo z drugimi živili. Beljakovine stročnic imajo namreč nižjo biološko vrednost od živalskih beljakovin in ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Stročnicam, z izjemno soje, manjkata dve aminokislini, poleg tega rastlinske beljakovine telo težje izkoristi in jih je zato potrebno pojesti mnogo več, kakor denimo mesa. V brezmesnem obroku jih (klasično) dopolnimo z oreščki, mlečnimi izdelki, jajci in žiti; fižolova juha in rižev narastek, v katerega za največ koristi vmešamo še pest ali dve mletih orehov, postane tako uravnotežen obrok.

Obsežno število raziskav potrjuje, da uživanje stročnic koristi zdravju srca in ožilja, poleg tega je fižol dober vir železa. Ne sicer kakor meso, a vseeno. Absorpcijo železa v kri izboljšuje in olajša vitamin C, kofein v kavi pa jo poslabšuje.

Fižol in ostale stročnice celo pomlajujejo. V njih je pravo bogastvo nukleinskih kislin, ki pospešujejo obnovitvene procese celic v telesu in zaradi njih smo celo manj utrujeni.

Žal so stročnice na slabem glasu, ker nas po njih napenja in imamo neprijetne, celo boleče, vetrove. Vseeno je od tega korist, saj se z vetrovi iz telesa izločajo tudi toksini. Težavo vsaj delno omilimo, če stročnice kuhamo s šetrajem, prvo vodo pri kuhanju fižola po zavretju odlijemo in kuhamo dalje v sveži vodi ter poskrbimo za dobršno mero probiotičnih bakterij v črevesju, ki dodatno pospešijo peristatiko v črevesju. Sicer pa, pojav vetrov je v tesni povezavi z izločanjem želodčne kisline – navadno jih močneje občutijo tisti, ki je izločajo premalo.

Koliko jajc lahko lahko jem, če imam povišan holesterol?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Jajce ima med živili najvišjo vsebnost holesterola. Eno jajce vsebuje 240 mg holesterola, pri osebah, ki imajo povišan holesterol, pa je omejen dnevni vnos holesterola na 200 mg. Zato priporočamo omejitev uživanja jajc kot samostojne jedi na ne več kot enkrat tedensko. Enako velja za druga živila in izdelke, ki imajo visoko vsebnost holesterola; jetrna pašteta, notranji organi živali, polnomastni siri, smetana,testenine z jajci, …  

Moramo kislo zelje pred uživanjem oplakniti?

Odgovarja: Mojca Koman

Kislo zelje in druga naravno kisana zelenjava vsebuje številne mlečnokislinske bakterije, ki so zdravju zelo koristne. Te bakterije so odgovorne za kisanje zelenjave, ki obenem zelenjavo konzervira, v organizmu pa podpirajo delovanje imunskega sistema.

Pri kisanju želimo, da se razvijajo samo mlečnokislinske bakterije, ne katere druge. Zato pri nakupu zelje vedno poskusimo. Ne sme biti prerezkega okusa, pač pa po okusu blago, prijetno kislo, da ga lahko uživamo v presni obliki kakršno je, denimo na kruhu za zajtrk, malico ali v solati. Če je preveč slano ali pretrdo, je premalo ali delno skisano in zaradi tega občutljivo na kvarjenje. Rožnato obarvano zelje, z okusom po kvasu pa kaže, da so bile med kisanjem navzoče še druge bakterije, na primer bakterije maslene kisline. To je kan; kislo zelje naredi neužitno in tudi spiranje ne pomaga.

Kislo zelje oplaknemo le v primeru, da je za naš okus preveč kislo. Kisanje namreč poteka v sodu ves čas in lahko se zgodi, da je kislin proti koncu sezone že zelo veliko. Svetujem pa, da pri tem nismo preveč temeljiti.

V trgovini z otrokom

Odgovarja: Mojca Koman

S strahom pričakujem sobotno dopoldne, ko grem z otroki v trgovino po hrano za cel teden. Ves čas me prosjačijo za to in ono, vse okrog nas so razne akcije, degustacije, sama pa kolobarim med potrebami, željami in stanjem v denarnici. Mi lahko pomagate s kakšnim nasvetom?

Verjamem, da je nakupovanje za marsikaterega starša prava nočna mora, zlasti za tiste, ki bi želeli nakup opraviti čim prej in v miru. Otroci so sila radovedni, v trgovinah pa se jim oči od radovednosti še bolj zaiskrijo. Če nas takrat živci pustijo na cedilu, hitro zavoljo ljubega miru popustimo ali v jezi pustimo poln voziček v trgovini in s trmoglavim otrokom odidemo iz trgovine. Seveda je takrat v nas uprta nepreštevna množica oči ostalih kupcev.

Ne bom tajila, tudi sama sem dvakrat pustila poln voziček v trgovini, to je bilo bolj na začetku starševske poti. Ampak od takrat imamo pri nas na „oglasni deski“ listek, kamor sproti zapisujemo, ko česa doma zmanjka. Preden gremo v nabavo, seznam dopolnimo z manjkajočimi živili za jedilnik prihodnjih dni. Pri tem s svojimi predlogi pomagajo tudi otroci in jih tu pa tam upoštevam. V trgovini kupujemo po seznamu in včasih kupimo še kakšno drugo reč, vendar ne brez premisleka o ceni, uporabnosti. Otroke spodbujam, da nakupujejo z glavo, da pomagajo izbrati salamo, ki najbolj mamljivo diši, preverijo rok trajanja na izdelku ali predlagajo kaj drugega za kosilo, ker je nekdo pred nami kupil zadnji dve postrvi.

In še zadnji nasvet: če je le mogoče, nakupujte v času, ko je najmanjša gneča in nikar lačni. Zelo koristi.

V gostilno z malčkom?

Odgovarja: Mojca Koman

Naš dve leti in pol star malček je zelo živahen. Kako naj grem z njim v restavracijo? Naj sploh grem?

Otroci so pač živahni in marsikateri psiholog vam bo to potrdil za povsem naravno vedenje. S “pridnimi” otroki, ki lepo sedijo pri mizi, mirno in tiho čakajo na jed, ki so jo naročili, prav nič ne packajo, jim nikoli ne pade žlica po tleh in seveda vse pojedo do konca tudi solato, s takšnimi nekaj ni prav. Jasno, to ne pomeni, da naj starši pri tem vedno mižimo na obe očesi. Primernega obnašanja naj se otroci učijo z zgledom, ki jim ga damo starši, vsekakor naj se učijo ves čas, tudi doma, že od malega dalje. To pomeni, da ima otrok svoje mesto ob mizi in naj obeduje z nami. Če je le mogoče, naj bo vsaj en obrok v dnevu skupen, družinski, pri katerem otrok spoznava pravila bontona.

Otrokom veliko pomeni, da imajo svoj pribor, svoj pravi krožnik in lep kozarec, ne vedno le plastičen. In prtiček, v katerega si obrišejo umazane prstke in usta, v restavraciji pa svoj (mamin ali očetov) jedilni list, čeprav ne zna brati, da skupaj izbereta zanimivo jed zanj. Zadnje leto pred vstopom v šolo naj otrok ob vsem opisanem spozna tudi veščino pravilne uporabe jedilnega noža za rezanje in vsaj navijanje špagetov ob krožnik ali žlico.

Zato kar pogumno. Dogodivščina bo vsem koristila. Med čakanjem na naročeno pa ni ovir, da se ne bi malo sprehodili, morda pokukali v kuhinjo ali šli na ogled puhteče peči za pico. Še to: po izkušnjah sodeč so otroška igrala prej moteča, kakor dobrodošla.

Kako naj spečem 3 kg težko gos za martinovo? Koliko časa se peče?

Odgovarja: Mojca Koman

Pečico sprva vklopimo na 160 stopinj. V svežo ali odtaljeno gos vtremo sol in začimbe. Potem jo s prsmi navzdol položimo v globlji pekač, prilijemo 2 kozarca vode in postavimo v segreto pečico za pol ure. Temperaturo povečamo na 180 stopinj in pečemo dalje še pol ure, nato gos previdno obrnemo in pečemo naprej.

Gos med peko pogosto polijemo z izcejeno maščobo, ki se nabira na dnu pekača. Skupen čas peke za tako težko gos je 2 uri do 2 uri in pol. Najbolje da proti koncu peke s termometrom preverimo temperaturo v sredini stegna, ki naj bo vsaj 82 °C, ali stegno prebodemo z iglo, pri čemer se mora izcediti bister mesni sok.

Če želimo bolj hrustljavo zapečeno gos, jo proti koncu peke tanko premažemo z medom. Pečeno gos vzamemo iz pekača, prestavimo na servirni krožnik in pokrijemo z aluminijevo folijo za 10 minut, da se mesni sokovi znova porazdelijo po celotni pečenki.

Omamno dišečo gosjo maščobo, ki nam je ostala na dnu pekača, prestrežemo v posodico. Z nekaj te masti po tradiciji zabelimo mlince, preostanek pa lahko shranimo v kozarček za vlaganje, pokrijemo in shranimo na hladno. Porabljamo zmerno kot zabelo za izbrane jedi.

Ali je res, da čaj nima kalorij?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Čaji, pripravljeni iz posušenih čajnih mešanic, nimajo kalorij, saj pri pripravi čaja izkoristimo aromo in eterična olja listov čajevca, ki jim primešamo posušeno sadje in druge naravne arome. Če bomo sveže pripravljenemu čaju dodali sladkor ali med, pa bo napitek prinesel nekaj energije. Z eno žličko sladkorja ali medu bomo dobili okoli 95 kJ (20 kcal), če bomo takšnega čaja spili več kot liter, bomo prejeli preko 960 kJ (200 kcal), kar pa lahko dolgoročno vpliva na našo telesno težo.

Bolj kot dodatek žličke medu v jutranjo skodelico sveže pripravljenega čaja je nevarno pitje industrijsko pripravljenih »ledenih čajev«, saj ti vsebujejo mnogo več sladkorja, pa čeprav na embalaži piše, da so pripravljeni iz naravnih surovin in vsebujejo naravne arome. Takšen kozarec »ledenega čaja« vsebuje lahko tudi do 50 g dodanega sladkorja in če spijemo pol litra takšnega čaja, bomo v nekaj minutah zaužili 50 g sladkorja (kar 10 vrečk 5 g sladkorja, ki ga dobimo v baru ob jutranji kavi)! Ti čaji redijo in povzročajo zasvojenost s sladkorjem in zobni karies.

Kako in kje naj shranimo krompir, da ne bo kalil?

Odgovarja: Mojca Koman

Nekdaj so pridelke kmetje hranili v posebnem prostoru brez oken ali v jamah in takšen prostor bi bil še danes najbolj primeren. Najbrž česa takega večinoma nimamo več na voljo, zato uporabimo hladno klet. Da preprečimo kaljenje, krompir v zabojčku shranimo v najtemnejši kot kleti in ga po potrebi še prekrijemo z lahko tkanino. Nikakor ga ne smemo hraniti v plastičnih vrečah, saj se v tem primeru navlaži in pogosto zelo kmalu začne gniti ali kaliti. Pazimo tudi, da temperatura v kleti ne preseže 10 ºC in pozimi ne pade pod ledišče, saj se bo v tem primeru škrob začel razgrajevati v glukozo in bo krompir postal neprijetno sladek.

Ali pri dieti lahko jem ogljikove hidrate in kljub temu shujšam?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Popularne diete postajajo bolj in bolj razširjene in hkrati sporne, saj velikokrat izločajo iz jedilnika pomembne skupine hranil. Ljudje po celem svetu namenjajo velike vsote denarja shujševalnim preparatom, knjigam z upanjem, da bodo izgubili prekomerno telesno maso za vedno. Tako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji trg redukcijskih diet cveti, revije povečujejo svojo naklado z objavljanjem nenavadnih redukcijskih diet. Dnevno se na policah knjigarn pojavljajo nove knjižne uspešnice o uspešni izgubi telesne mase. Večina teh je namenjena »neznanemu potrošniku« izvajanja pa ne nadzoruje nihče. Glavnina objavljenih redukcijskih diet, ki na žalost dosežejo zelo širok krog populacije, je usmerjena k izboljšanju estetskega videza uporabnika in ne v izboljšanje njegovega dejanskega zdravstvenega stanja ter preprečevanja kroničnih obolenj, vezanih na motnje metabolizma zaradi povečane telesne mase ali debelosti.

Pametna redukcijska dieta vsebuje nižji energijski vnos od porabe (organizem črpa primanjkljaj iz maščobnih zalog), četrt krožnika ogljikovih hidratov oz škrobnih živil, vendar tista z nizkim glikemičnim indeksom (nepredelana žita, kosmiči brez dodanega sladkorja, polnozrnate vrste kruha…) in vsaj pol krožnika sveže zelenjave, dovolj kvalitetnih beljakovin– za velikost dlani (pusto meso, manj mastni mlečni izdelki in stročnice) ter nekaj kvalitetne maščobe (olivno, repično ,konopljino olje). S sadjem v redukcijskih dietah ne pretiravamo (en sadež za premostitveni obrok bo dovolj), pametno pa ga je kombinirati z oreščki, ki v tem primeru upočasnjujejo presnovo.

Pa na red v prehrani in gibanju ne pozabite, sicer uspeha ne bo.

Koliko časa se v hladilniku obdrži domač jajčni namaz?

Odgovarja: Mojca Koman

Doma pripravljeni namazi so odlični, kadar pripravljamo zabavo, pogostitev ali za zajtrk med delovnim tednom, ker jih lahko sestavimo vnaprej. Če pri delu skrbimo za čistočo, namaz shranimo v čisto posodico, tesno zapremo, najbolje še iztisnemo zrak, potem se v hladilniku obdržijo vsaj en teden, ribji namaz na osnovi oljčnega olja celo dva tedna dlje. Med shranjevanjem se hranilne snovi ne izgubljajo, delno se okrepi okus. Edino barva zelišč (peteršilj, drobnjak) sčasoma potemni, zato zelišča pri kakšni pogostitvi za lep videz v namaz vmešamo tik pred postrežbo.

Kaj je bolj zdravo – testenine ali riž?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Riž in testenine imajo v naši vsakodnevni prehrani pomembno mesto. Predstavljajo vir ogljikovih hidratov, ki našemu organizmu zagotavljajo energijo za premagovanje vsakodnevnih naporov. Če zaužijemo neoluščen riž ali polnozrnate testenine, smo organizmu zagotovili tudi prehranske vlaknine, ki upočasnijo presnovo. Pomembno pri pripravi enega in drugega pa je, da testenine vedno pripravljamo »al dente« in da riž kuhamo v primerni količini vode in pazimo, da ga ne prekuhamo. Če jedi pripravljamo iz riža in testenin na pravilen način, potem organizmu omogočimo počasnejšo presnovo, kar pomeni tudi počasnejšo absorpcijo hranil in večjo verjetnost, da bomo sproti porabljali absorbirano energijo iz hranil. Pri prekuhanih testeninah in rižu se škrobna molekula že delno razgradi, s tem pa je presnova hitrejša. Pametno je tudi testenine in riž kombinirati z beljakovinami (meso, stročnice …), zelenjavo in kvalitetno rastlinsko maščobo. S primerno kombiniranim obrokom zagotovimo primerno hitrost presnove. Če riža ali testenin pojemo preveč, na drugi stani pa porabimo manj od vnosa, bodo redile tako riž kot tudi testenine.

Koliko časa blanširamo zelenjavo z domačega vrta, ki jo želimo zamrzniti?

Odgovarja: Mojca Koman

Zamrzovanje je najboljši način konzerviranja pridelkov, vendar mora biti opravljeno dobro. To pomeni, da zamrzujemo manjše količine živil naenkrat, jih v embalaži čim bolj razprostremo, da proces pospešimo, zelenjavo pa obvezno prej blanširamo. S tem preprečimo delovanje določenim encimom, ki bi sicer zlahka pokvarili naš shranek. Korenovke blanširamo 2–3 minute, špinačo, cvetačo in drugo nežnejšo zelenjavo pa največ 1 minuto, merjeno od takrat, ko voda znova zavre. Če živilo razrežemo na manjše kose, blanširamo manj časa. Blanširanje prekinemo tako, da živilo čim prej ohladimo, najbolje v posodi, obdani z ledom.

Ali kruh redi?

Odgovarja: Andreja Čampa Širca

Ne obstajajo živila, ki redijo in tista ki ne. V prehrani ni dobrih in slabih živil, so le dobre in slabe kombinacije in količine. Redimo se tedaj, ko je naša poraba manjša od vnosa energije s hrano. Navadno se samo od kruha ne bomo redili in tudi če ga opustimo, dolgoročno in trajno ne bomo uredili svoje telesne teže. Željen učinek bomo dosegli, če se bomo dovolj in redno gibali ter jedli po pameti. Na prvem mestu je redna prehrana, ki jo razdelimo v redne časovne intervale, ob obroku bomo tako pojedli manj in vneseno energijo izkoristili za delo. Tako je ne bomo nalagali v obliki maščobnih zalog. Pri kruhu je pametno, da posegamo po polnozrnatih vrstah kruha in kruhu vedno dodamo beljakovinsko živilo in nekaj  maščobe. Idealen zajtrk ali malica je polnozrnat kruh, lahki smetanov namaz, pusta šunka in sveža paprika.

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.