Anketa
Za meso z žara velja osnovno pravilo: pred peko ga mariniramo v olju in začimbah. Te so ključne kot pomoč pri prebavi sočne mastne in zadimljene hrane, obenem podarijo jedem aromo in poln okus. Spoznajmo nekaj najbolj uporabnih začimb za peko na žaru.
Žajbelj
Veliki okroglo suličasti listi sivkasto-zelene barve na nežnih steblih že od daleč vabijo, da jih pobožamo in povonjamo. Žajbelj je močan antiseptik, deluje proti glivicam in škodljivcem, med peko vonj žajblja celo odganja mrčes. Žvečenje žajbljevih listov očisti ustno votlino in odpravlja zadah, mnogim pa olajša vetrove.
Žajbelj je znano zelišče sredozemske kuhinje. Uporabljamo ga za mastno meso perutnine in svinjine ter v jedeh s fižolom, vendar varčno in pretežno samostojno, saj preglasi ostale okuse. Tudi posušen ohrani vonj in okus.
Zelišče spoznamo po ozkih, nežni majhnih listih na tankih delno olesenelih steblih, ki omamno dišijo. Listke le osmukamo z vejic in uporabimo za kuho. Je zimzelena trajnica. V kuhinji je timijan odličen za meso, ribe in morske sadeže, predvsem školjke, ter za juhe, enolončnice, omake, zelenjavo. V jedeh je za močan, rahlo pikanten vonj in okus. Timijan je zaželen v francoski kuhinji in obvezna sestavina provansalske mešanice začimb.
Klišejski prizor, ko moški z vejico rožmarina poliva meso na rešetkah med peko, ima pomembno sporočilo: brez krepkih začimb ni okusne jedi. Rožmarin je eno najbolj aromatičnih zelišč. Obstaja sicer več vrst, le redko katera pa prezimi kje drugje kot le ob morju. Ozke dolge liste rožmarina na močnih steblih uporabljamo v kuhinji za meso, ribe, krompir, najbolje ob česnu in oljčnem olju. Kot začimbni dodatek je odličen tudi s paradižnikom in v vsaki poletni enolončnici. Cvetove rožmarina uporabimo kot okras in obogatitev solat, osmukana stebla pa so hitro paličica za nežna zelenjavna nabodalca.
Je katera bolj uporabljena začimba kot poper? Dodatek popra v jedi zaokroži okus, ki tako postane rahlo pikanten in harmoničen; tudi za hrano z žara in razne solate, ki jih spremljajo. Naravnost iz mlinčka je krepkejšega okusa kakor mleti iz vrečice.
Feferon
Bi želeli bruhati ogenj ob ugrizu v sočen svinjski kotlet z žara? Izvolite feferonček. Že centimeter debel košček najmanjšega zadošča za krepko začinjen kilogram mesa. Ste vedeli, da pekočega občutka v ustih ne premagamo s pivom, temveč z žličko kisle smetane? Najbolj pekoča so semena; po stiku z njimi si nikar ne mencajte oči.
Obvezna začimba za ribe z žara in vso nežno zelenjavo je lupinica bio limone in nekaj kapljic soka limone, s katerimi jedi pokapljamo šele na krožniku. Popečena bučka z eteričnimi olji lupinice limone prav zaživi po morju in čarobni svežini, ki razveseljuje v toplih dneh pomladi in poletja.
Avtorica članka: Mojca Koman
Preberite tudi: