• OKUS PO DOBREM
  • KRUH
  • ZAMRZNJENE DOBROTE
  • ZLATO POLJE
  • NATURA
  • MAESTRO
  • GORENJKA
  • ŠUMI
  • 1001 CVET
  • TRGOVINE
  • B2B
  • SKUPINA ŽITO
  • Aktualno
  • Recepti
  • Onkraj lonca
  • Nutricionistki svetujeta
  • Novo iz Žita

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Sestavine, pripomočki, dekoracije ... vse za profesionalno pripravo domačih slaščic!

Obišči trgovino

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Novice vam bo pošiljala družba ŽITO prehrambena industija d.o.o., vaše osebne podatke pa bomo uporabljali skladno z našo Politiko zasebnosti.

Recepti Natisni stran Natisni stran Pošlji svoj recept Pošlji svoj recept Nazaj na seznam Nazaj na seznam

  1. Iz sestavin zamesimo kvašeno testo. Pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas in sladkor. Dodamo nekaj žlic mlačnega mleka, moke in žličko sladkorja. Premešamo in pustimo, da vzhaja.
  2. V kozici segrejemo mleko, dodamo maslo in rumenjake ter zmes dodamo v preostale suhe sestavine, ki smo jih prej zmešali. Dodamo kvasec in z rokami vse pregnetemo, da dobimo mehko in gladko testo. Pokrijemo ga s krpo, da malo počiva. Medtem pripravimo nadev.
  3. Nadev namažemo na testo, razvaljano na 1 cm debelo. Namažemo ga cca 1 cm debelo, previdno zvijemo v valj, ga previdno položimo v namaščen model ter pečemo 30 minut na 180 °C. Potem ga pokrijemo s folijo ter pokritega pečemo še 20 minut na 170 °C.

K pehtranovi potici se odlično poda jagodni sok ali sveže jagode.

“Repa in korenje – slabo je življenje, potica dobra jed – boljše nima celi svet!” (slovenski pregovor)

Pehtranova potica je najbolj razpoznavno slovenska. Poseben pečat ji daje pehtran, saj ga v slovenski kulinariki uporabljamo predvsem v sladicah, medtem ko ga ostali narodi v Evropi uporabijo predvsem kot začimbo za juhe ali pečenko.

Pehtranova potica

Loading...
Zahtevno 2 uri Sladica
Št. oseb:

Sestavine

Recept je za manjši okrogel model za potico.

Testo:

  • 300 g posebne bele moke Žito
  • 200 g pirine moke Žito
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 vaniljev sladkor Dolcela
  • 1 pecilni prašek Dolcela
  • 100 g masla
  • 250 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 80 g sladkorja
  • ščepec soli

Nadev:

  • 3 rumenjaki
  • 120 g nepasirane polnomastne skute
  • pest svežega nasekljanega pehtrana
  • trd sneg treh beljakov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 70 g kisle smetane

Komentarji

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.

Žito d.d.

Žito, d.o.o.
Šmartinska cesta 154
1000 Ljubljana
Slovenija

Brezplačna številka: 080 30 02

T: +386(0)1 5876 100
F: +386(0)1 5403 381
E: info@zito.si
W: www.zito.si

  • Okus po dobrem

  • Aktualno
  • Recepti
  • Onkraj lonca
  • Nutricionistki svetujeta
  • Novo iz Žita
  • Žito znamke

  • Kruh
  • Zamrznjene dobrote
  • Zlato polje
  • Natura
  • Maestro
  • Gorenjka
  • Šumi
  • 1001 CVET
  • Žito skupina

  • Žito
  • Trgovine
  • B2B
  • Vse za peke in slaščičarje
  • Splošno

  • © 2019
    ŽITO Prehrambena industrija d.d.
    vse pravice pridržane.
Pošlji svoj recept

    Imate recept, ki bi ga radi delili z drugimi?

    Izpolnite spodnji obrazec in nam pošljite vaš predlog. Edini pogoj je, da recept vsebuje vsaj en Žitov izdelek. Vaš predlog bodo pregledali naši uredniki in če bo primeren, ga bomo objavili med našimi recepti.