
- Iz sestavin zamesimo kvašeno testo. Pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas in sladkor. Dodamo nekaj žlic mlačnega mleka, moke in žličko sladkorja. Premešamo in pustimo, da vzhaja.
- V kozici segrejemo mleko, dodamo maslo in rumenjake ter zmes dodamo v preostale suhe sestavine, ki smo jih prej zmešali. Dodamo kvasec in z rokami vse pregnetemo, da dobimo mehko in gladko testo. Pokrijemo ga s krpo, da malo počiva. Medtem pripravimo nadev.
- Nadev namažemo na testo, razvaljano na 1 cm debelo. Namažemo ga cca 1 cm debelo, previdno zvijemo v valj, ga previdno položimo v namaščen model ter pečemo 30 minut na 180 °C. Potem ga pokrijemo s folijo ter pokritega pečemo še 20 minut na 170 °C.
K pehtranovi potici se odlično poda jagodni sok ali sveže jagode.
“Repa in korenje – slabo je življenje, potica dobra jed – boljše nima celi svet!” (slovenski pregovor)
Pehtranova potica je najbolj razpoznavno slovenska. Poseben pečat ji daje pehtran, saj ga v slovenski kulinariki uporabljamo predvsem v sladicah, medtem ko ga ostali narodi v Evropi uporabijo predvsem kot začimbo za juhe ali pečenko.
Pehtranova potica




Sestavine
Recept je za manjši okrogel model za potico.
Testo:
- 300 g posebne bele moke Žito
- 200 g pirine moke Žito
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 vaniljev sladkor Dolcela
- 1 pecilni prašek Dolcela
- 100 g masla
- 250 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 80 g sladkorja
- ščepec soli
Nadev:
- 3 rumenjaki
- 120 g nepasirane polnomastne skute
- pest svežega nasekljanega pehtrana
- trd sneg treh beljakov
- 50 g sladkorja v prahu
- 70 g kisle smetane