Piškoti za okras smreke – na kaj moram biti pozorna?
Za krašenje božičnega drevesa so primerni piškoti, ki jih kupimo ali spečemo sami doma. Če jih boste kupili, priporočam obročke, skozi katere je najlaže napeljati trak ali vrvico. Če jih boste spekli sami doma, pa izberite recept za enostavne piškote, nikar nadevane z marmelado, saj ti splesnijo. Najbolje se obnesejo bogato začinjeni piškoti. Med, melasa in vse božične začimbe (ingver, cimet, muškatni orešček, klinčki) namreč delujejo kot konzervans, za nameček z vonjem odišavijo dom. V testu uporabite celo jajce, ne le rumenjaka, da bodo piškoti nekoliko trdnejši, predvsem pa malo ali nič pecilnega praška, sicer preveč narastejo in je velika nevarnost, da se luknjica za napeljano vrvico za obešanje med peko zapolni. Luknjico naredite pred peko z leseno paličico, po peki, ko so piškoti še topli in gre zlahka, pa po potrebi prebodite ponovno. Testo za okrasne piškote tudi razvaljajte malo debelejše, približno na 4 mm, da bodo piškoti bolj stabilni.
Vse piškote, tako kupljene ali domače, lahko okrasite s čokoladnim oblivov ali beljakovim oblivom in pisanimi bonbončki.