Sreda - 22.07.2015

Poletne slaščice

Poletnim sladicam dodamo sveže poletno sadje, da so nadvse osvežilne, lahke in brez prevelikih količin maščobe.
Enostavno pripravljen domač sladoled: jogurt in sveže sadje.
Poletne zabave si ne predstavljamo brez osvežilne bovle.
Polulana Zofka in sončno vroči Medard sta za letos kar pravilno napovedala vroče poletje in le kdo bi v takem pekel pregrešna peciva vseh sort. Potrebujete idejo za kaj drugega – sladkega?
Lahko in osvežilno
Poletne sladice morajo biti lahke, brez prevelikih količin maščobe in nadvse osvežilne. Kar pomeni, da jim navadno dodamo sveže poletno sadje. V enostavno testo za mafine tako poleti zamešamo koščke breskev, marelic, sliv, dodamo jagode in drugo jagodičje ter hruške in že prva jabolka. Za imenitnejši videz vsak mafin še poškropimo s stopljeno čokolado in slastna poletna slaščica je nared.
Na en dva tri
Poletne sladice morajo biti pripravljene hitro, po možnosti potrebnih količin sestavin za sladico ne tehtamo, ampak za to uporabimo lončke, žlice ali delamo po občutku. En skodelica meri slabih 2,5 dl mleka oziroma je v njej za 125 g moke ali 200 g sladkorja.
Nizke pekače na plan
Namesto ene ure, kot potrebujemo za pecivo iz okroglega visokega modela za šarkelj, je pecivo iz istega testa pečeno v večjem in nižjem modelu že v 20 minutah. Globlje modele prihranimo za zimo, ko si lahko privoščimo (in si želimo), da pečica ogreje še nas.
Slaščice brez pečice
Poleti se hitro posladkamo s piškotnimi kroglicami. Izberemo polnozrnate (maslene) piškote, ki jih zmeljemo, mlete oreščke, dodamo raztopljeno mlečno čokolado, nekaj žlic sadnega soka (in za odrasle ruma), premešamo v enotno zmes, nato pa oblikujemo majhne kroglice, velike za en grižljaj. Vsako povaljamo v mletih oreščkih ali semenih in se z njimi posladkajmo ob kavi.
Jupi, sladoled!
Sladoled je prva misel o poletnih sladicah. Sproščen sprehod velikokrat končamo ali osmislimo prav s postankom pred vitrino s preštevilnimi okusi sladoleda. Sicer pa si neke vrste sladoled lahko pripravimo tudi sami doma. To ni pravi sladoled, zanj potrebujemo aparat, ki nam mešanico ohlajuje in neprestano meša. Doma se lahko odločimo za enostavnejšo različico: jogurt sladkamo, vanj zamešamo sveže sadje ali sadno kašo, s tem napolnimo posebne lončke s pokrovom, ki ima ročaj in hitro zamrznemo v najbolj mrzlem delu zamrzovalnika. Ko zamrzne, domači sladoled vzamemo iz lončka in poližemo kot lučko. Uporabimo lahko tudi manjše jogurtove lončke ali sladko mešanico nalijemo v vrečke oz. posodice za led. Takšne majhne ledene sladoledke dodamo poletnim sadnim solatam, da jo popestrijo in obogatijo.
Hitrejša domača mlečna osvežitev
Če v liter hladnega mleka damo košarico očiščenih jagod ali malin, vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom in po potrebi posladkamo z medom, dobimo sadni miks. Prevedeno: dobili smo hranilno sladko osvežitev na vroč poletni dan.
Sadna solata in bovla
Zelo preprosta poletna sladica je sadna solata. Postrežemo jo v lepih kozarcih, po želji okrasimo s smetano in kakšnim sadnim prelivom (ali marmelado, ki se ni povsem strdila), okrasimo s piškotkom in morda celo sladoledom. Odrasli si po želji solato popestrimo še s kančkom sadnega likerja.
Če sadni solati prilijemo sadni sok, za odrasle pa vino, penino ali sadni liker, kaj kmalu dobimo sladko tekočo sladico, bolj napitek, ki jo pogovorno imenujemo bovla. Naj ne manjka na nobeni poletni zabavi.
Preberite tudi: