Tradicionalna slovenska sladica, ki nikakor ne sme manjkati na praznično pogrnjeni mizi. Njena priprava je precej zahtevna, zato vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov kuharskega mojstra Uroša Štefelina, ki svetuje tudi, kaj se postreže poleg potice.

  • Ko delamo potico je zelo pomembno, da imamo zelo podobne, če ne celo enake temperature nadeva in testa. 
  • Potico pečemo zelo počasi. To pomeni, da jo najprej 15 minut pečemo pri nižji temperaturi (120–130 °C), potem pa jo povišamo. To naredimo, da ne “šokiramo” testa in da nam potica v pečici ne vzhaja prehitro.
  • Orehe pred uporabo poparimo in jih za en dan pustimo na pekaču, da se posušijo na sobni temperaturi. Tako orehi ne bodo imeli pekočega okusa v nadevu. 
  • Če nimamo radi preveč sladke potice, potem je smiselno, da sladkor porazdelimo – ne damo vsega v testo, ampak nekaj tudi v nadev.

Na Gorenjskem je še danes običaj, da se potico na veliko noč je kot samostojno jed, namesto kruha. Poleg pa se kombinira šunko, klobase, gorenjski želodec in hren.

Štefelinov velikonočni zajtrk pa je poleg potice sestavljen iz kranjske klobase s tepkami, gorenjskega želodca, velikonočne šunke. Dodani so pirhi, hren, hrenov namaz, medeno-gorčična pomaka, skutni namaz, medene tepke, regratova solata s krompirjem in ocvirki, ješprenj s klobaso.

Preverite recepte za pripravo potice naših koreninorehove ali čokoladne potice.

velikonočne jedi