Sreda - 24.06.2015

Prehrana v vročih poletnih dneh

Predlagamo vam, da si poleti zajtrk v prijetno svežem jutru, če je to seveda mogoče, privoščite na terasi vašega vrta.
Za prigrizek je primerna skleda sveže pripravljene mešane solate s koščkom pečenega piščanca in kockami popraženega polnozrnatega kruha.
Kljub temu da je kosilo drugi največji dnevni obrok, vam v vročem poletju ni potrebno stati za štedilnikom predolgo. Predlagamo vam, da v vročem poletju opustite pečenje v pečici, ker ta še dodatno dodobra ogreje kuhinjo.
Solatne prelive pripravite sami, ker imajo že pripravljeni, ki jih kupimo v trgovini, običajno dodan škrob in večjo količino maščobe.
Poletje in z njim čas dopustov ter visokih temperatur je tu. Naša prehrana se spreminja tudi skozi letne čase. Še dobro, saj bi se enih in istih živil in jedi kmalu naveličali. Spomladi smo komaj čakali, da iz zemlje pokuka prvi regrat, ki nadomesti neskončno dolgočasen zimski radič. Sedaj se veselimo češenj, borovnic, sliv, jagod in čakamo prvo nadzemno kolerabico, mlado čebulo, ki bodo popestrili naše poletne jedilnike. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov za lahke osvežilne poletne obroke.
Zajtrk poleti
Pregovor, da se po jutru dan pozna, bi lahko nadaljevali, da se jutro pozna po zajtrku. Preko noči naše telo in možgani porabijo vse energijske zaloge v jetrih in zjutraj jih moramo za dober začetek dneva obnoviti in ponovno napolniti.
Zajtrk je prvi dnevni obrok, ki je najobilnejši. Predstavlja eno četrtino do tretjino dnevnih energijskih potreb. Predlagamo vam, da si poleti zajtrk v prijetno svežem jutru, če je to seveda mogoče, privoščite na terasi vašega vrta. To bo gotovo dobrodošla sprememba, saj boste običajni zajtrk v kuhinji zamenjali za svež zrak. Zajtrk pričnite s svežim sadjem (skodelico jagod, borovnic ali češenj). Ker so sestavni del vsakega zajtrka tudi škrobna živila, bogata s prehransko vlaknino, predlagamo ajdov kruh z orehi in svežo skuto, ki smo ji dodali sveži peteršilj ali drobno nasekljan por. Ne pozabite na skodelico lipovega, metinega ali bezgovega čaja. Če pa brez kave ne gre, si privoščite skodelico dišeče kave.
Lahko, da ne marate skute, potem bo dobrodošla skodelica ovsenih kosmičev z mlekom, nekaj narezanih svežih jagod in žlica svežih borovnic. Tako boste zadostili četrtini svojih jutranjih energijskih potreb. Hkrati pa bo takšen zajtrk vaše telo oskrbel z vitamini B, C, A in D, kalcijem, železom in antioksidanti. Res je, da tudi ovsenih kosmičev z mlekom ne maramo vsi, zato lahko brez slabe vesti za zajtrk pojeste polnozrnat kos kruha s šunko ali kuhanim pršutom zraven pa sveže narezano papriko ali paradižnik.
Prigrizek ali poletna malica
S prigrizkom organizmu zagotovimo dodatno energijo in preženemo lakoto. Zato je prav, da so tudi prigrizki sestavljeni po načelih zdrave prehrane. Predlagamo, da si za poletno malico privoščite sveže sadje (rezino melone, nekaj sliv, marelico ali dve, morda breskev), navadni, dobro ohlajen jogurt in pest oreščkov (mandlji, lešniki). Za prigrizek je primerna skleda sveže pripravljene mešane solate (paprika, kumare, paradižnik, rukola …) s koščkom pečenega piščanca in kockami popraženega polnozrnatega kruha.
Kosilo poleti
V času kosila sonce neusmiljeno greje, na poti iz službe misel na kuhanje kosila postane še neznosnejša od same vročine. Kljub temu da je kosilo drugi največji dnevni obrok, vam v vročem poletju ni potrebno stati za štedilnikom predolgo. Predlagamo vam, da v vročem poletju opustite pečenje v pečici, ker ta še dodatno dodobra ogreje kuhinjo. Cela paleta raznovrstne poletne zelenjave se nam ponuja, da jo pripravimo na hitro. Špinača in blitva sta idealni poletni zelenjavi, hitro pripravljeni z nekaj kapljic olivnega olja pa imamo del kosila že na mizi. Na ponvi opečemo kos lososa ali kakšno drugo ribo in spet smo gotovi v nekaj minutah. Kosilo pa je več kot izvrstno. Takšno kosilo seveda dopolnimo z manjšo količino škrobnega živila, v 10–15 minutah pripravimo polnozrnati kus kus in ga začinimo z oljem in strokom česna.
Lahko pa imamo za kosilo le skledo poletne solate, ki smo jo pripravili iz raznovrstne surove zelenjave z nekaj ohlajenih testenin (te lahko skuhate že prejšnji dan). Surova zelenjava vsebuje vlaknine, ki dobro napolnijo želodec, testenine pa poskrbijo za primerno raven vašega sladkorja. Solato lahko začinite z običajnim prelivom (oljčno olje, kis) ali z jogurtovim prelivom, ki mu dodate domače dišavnice. Prelive pripravite sami, ker imajo že pripravljeni, ki jih kupimo v trgovini, običajno dodan škrob in večjo količino maščobe. Tako, potrebujete le na žaru pečen zrezek ali ribo in poletno kosilo je na mizi.
Večerja
Večerja naj bo lažja zato, ker se od iste jedi zvečer bolj redimo, kot če bi jo pojedli za zajtrk ali kosilo. Za večerjo predlagamo na žaru pečene bučke ali jajčevce, rezino ali dve popečenega polnozrnatega toasta z omako iz drobno nasekljanih paradižnikov in paprike s svežo baziliko in oljčnim oljem. V toplem poletnem večeru bo teknila tudi hladna kumarična juha ali španski »Gaspačo« (hladna paradižnikova juha) z opečenim in z oljčnim oljem pokapljanim polnozrnatim toastom.
Dober tek!